Ο Κούρδος καλλιτέχνης Saman Yasin, αντιμετωπίζει ποινή εκτέλεσης στο Ιράν. Η εξουσία συνεχίζει τις δολοφονικές πρακτικές της απέναντι στους/στις διαδηλωτές/ριες

Ο Saman Yasin, Κούρδος τραγουδιστής, ράπερ, μουσικός και καλλιτέχνης ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες, κατηγορήθηκε βάσει του “Moharebeh” βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, κάτι που τιμωρείται με απαγχονισμό.
Moharebeh, στο Ιράν, είναι η κατηγορία που επιβάλλεται σε άτομα που διαπράττουν πράξεις κατά της εξουσίας του Θεού. Moharebeh ή «Διαφθορά στη Γη» είναι μια κατηγορία χρησιμοποιούμενη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η θανατική ποινή διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί με βάση άλλες κατηγορίες και διαθέσιμα στοιχεία.

Επί του παρόντος, ο Σαμάν περιμένει μια άλλη στημένη δίκη, προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου, υπό την προεδρία του δικαστή Abdolghassem Salavati, γνωστός για τις δρακόντειες ποινές του και κοινώς αποκαλούμενος “hanging judge” ή “ο δικαστής του θανάτου”.

Ο Saman Yasin μιλάει για την αδικία, τη φτώχεια και τις διακρίσεις στα περισσότερα κομμάτια του. Είναι από τη θρησκευτική μειονότητα των Γιαρσάν που υφίστανται θρησκευτική καταπίεση.

Μοιραστείτε το άρθρο