Δεν θα περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού – Κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Εντείνονται οι αντιδράσεις της κοινωνίας στην προσπάθεια κυβερνώντων και εταιριών να ιδιωτικοποιήσουν το νερό. Το απόγευμα, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις, την ώρα που θα συζητιέται το σχετικό νομοσχέδιο. Κοινό αίτημα, να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει ότι η διαχείριση του νερού, όπως και των αστικών αποβλήτων, θα υπάγεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που μετονομάζεται ανάλογα. Όπως καταγγέλλεται, αυτό θα οδηγήσει στη διαχείριση του νερού πέρα και πάνω από την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τις κατά τόπους δημοτικές επιχειρήσεις, χωρίς κοινωνικό έλεγχο, με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, παρόμοια με τις αγορές που «απελευθερώνονται» μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα, παραβιάζοντας πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ. Με τις υπηρεσίες ύδρευσης να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, στα καλέσματα των σημερινών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας τονίζεται ότι αν περάσει το νομοσχέδιο, τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης θα εκτιναχθούν, όπως έγινε και με τους λογαριασμούς της ενέργειας.

Από το πρωί, εργαζόμενες/οι σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, συγκεντρώνονται έξω από τις ΔΕΥΑ, με τις τοπικές κοινωνίες να δίνουν ηχηρό παρόν.

ΧΑΝΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΒΕΡΟΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ

Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάλεσε το Σωματείο Εργαζόμενων στην ΕΥΑΘ, στην οδό Τσιμισκή.

Για τις 16.30 καλεί σε συγκέντρωση στη Βουλή, η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού

Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού • Συγκέντρωση στη Βουλή • Δευτέρα 20/3/2023 – 16.30

Σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 17.00 καλούν συλλογικότητες και σωματεία.

https://www.kinimatorama.net/event/149869

Κάλεσμα σε συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, για τις 19.00 στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

https://www.kinimatorama.net/event/149998

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στην πλατεία της Καρδίτσας στις 18.00

Σε συλλαλητήρια για το απόγευμα καλούν Εργατικά Κέντρα.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του  «καταγγέλλει το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura. Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή αφού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν. Το ΕΚΑ στηρίζει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός από τα υπέρτατα αγαθά της φύσης προς τον άνθρωπο. Το νερό ανήκει σε όλους και όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Στις 7μμ καλεί έξω από τη Βουλή το ΠΑΜΕ που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του. Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.” Παράλληλα, καλεί στη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 7μμ στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Μοιραστείτε το άρθρο