Τα βλέμματα της Δύσης στραμμένα στην επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Μόσχα

389Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ρωσοκινεζικές σχέσεις έχουν φθάσει στο κορυφαίο σημείο της ιστορίας τους, αναφέρει ο Πούτιν, χαιρετίζοντας την μεσολαβητική πρωτοβουλία του Πεκίνου. Η Μόσχα καταγγέλλει τις επιχειρήσεις αμερικανικών αεροσκαφών πέριξ της ρωσικής επικράτειας και τις ΗΠΑ για ανάμιξή τους στην ουκρανική σύγκρουση.

Σε λίγες ώρες (Δευτέρα πρωί) φθάνει στην Μόσχα οι πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τα βλέμματα των Δυτικών είναι στραμμένα στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τις διακηρύξεις στρατηγικής συνεργασίας στις οποίες θα προβούν, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα μέσα των δύο μεγάλων κρατών.

Η συμμαχία των δύο μεγάλων κρατών της Ανατολής αντιπαλεύει την αμερικανική ηγεμονία στις διεθνείς σχέσεις και το γεωπολιτικό σκηνικό, με την ουκρανική σύγκρουση να τα έχει φέρει πιο κοντά. Οι ΗΠΑ έχουν στοχεύσει ευθέως την Ρωσία, με φόντο την αντιπαράθεση με την Κίνα και την οικονομική της διείσδυση διεθνώς. Η επαναοριοθέτηση των ζωνών επιρροής και οι γεωπολιτικές αντισυσπειρώσεις, προκαλούν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον. Εξ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνάντηση Σι με τον Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος χαιρετίζει «την επιθυμία της Κίνας να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην διευθέτηση» του πολέμου στην Ουκρανία, αναφερόμενος στην ειρηνευτική πρωτοβουλία και τον μεσολαβητικό ρόλο που έχει αναπτύξει το Πεκίνο, που οι Δυτικοί βλέπουν… με μισό μάτι.

Σε άρθρο του που γράφτηκε για κινεζική εφημερίδα και έδωσε στην δημοσιότητα το Κρεμλίνο την παραμονή της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στην Μόσχα, ο Πούτιν αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την επιθυμία της Κίνας να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην διευθέτηση της κρίσης» στην Ουκρανία. «Οι ρωσοκινεζικές σχέσεις έχουν φθάσει στο κορυφαίο σημείο της ιστορίας τους και συνεχίζουν να ενισχύονται». Η ποιότητα των σχέσεων ανάμεσα στην Μόσχα και το Πεκίνο «είναι υψηλότερη της ποιότητας των πολιτικών και στρατιωτικών ενώσεων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου».

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι καταγγέλλουν εναέριες επιχειρήσεις αμερικανικών αεροσκαφών πέριξ της ρωσικής επικράτειας. Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε στη θάλασσα αφού αναχαιτίστηκε από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι πτήσεις αμερικανικών drones πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα είναι μια ένδειξη άμεσης αμερικανικής ανάμειξης στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

“Είναι προφανές τι κάνουν αυτά τα drones και η αποστολή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ειρηνική αποστολή για να εγγυάται την ασφάλεια της αλιείας σε διεθνή χωρικά ύδατα. Και, πράγματι, μιλάμε για την άμεση ανάμειξη των χειριστών αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη σύγκρουση και εναντίον μας”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μοιραστείτε το άρθρο