Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την συστηματική κοπή δέντρων και εξαφάνισης του πρασίνου και την καταστολή σε βάρος πολιτών

Φωτογραφίες από τη σημερινή δράση για τη συστηματική κοπή δεντρών και εξαφάνιση του πρασίνου από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα” προσκαλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στον τόπο του εγκλήματος, το Πάρκο Ρωμαϊκής Αγοράς, για να εκφράσουμε μαζί την οδύνη και τον θυμό μας για την απώλεια 41 δέντρων (+10 στους γειτονικούς δρόμους).
Στον τόπο όπου η δημοτική αρχή διέπραξε δύο εγκλήματα: 1. την κοπή των δέντρων που επανειλημμένα κρίθηκαν ως βιώσιμα στην πλειοψηφία τους από ειδικό δασολόγο καθηγητή του ΑΠΘ, 2. τη σύλληψη από την αστυνομία 14 πολιτών που έκαναν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία και την απόδοση σε αυτούς της κατηγορίας “παράνομης βίας”, σαν να ήταν κοινοί εγκληματίες, ενώ ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε βία από μέρους τους.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται από την διοίκηση του Δήμου μια συστηματική δενδροκτονία με την κοπή 4000 δέντρων, συλλήβδην σε ολόκληρες δεντροστοιχίες, χωρίς ξεχωριστό τεχνικό δελτίο όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, με την καρατόμηση/βαθύ κλάδεμα δεκάδων χιλιάδων ακόμη δέντρων, με αποτέλεσμα να προκαλείται σε αυτά σάπισμα και ευαλωτότητα σε ασθένειες και μύκητες. Χωρίς να έχει προηγηθεί ή έστω να γίνεται παράλληλα ευρεία δενδροφύτευση, ούτε καν των 3500 κενών δενδροδόχων της πόλης. Προχώρησαν δε στην κοπή χωρίς να περιμένουν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που θα γίνει στις 2 Μαϊου.
Εμείς, τα μέλη του “SOSε τα δέντρα” και πλέον οι περισσότεροι πολίτες της Θεσσαλονίκης αντικρύζουμε με φρίκη την πόλη να παραμορφώνεται και τα φυσικά της πνευμόνια και κλιματιστικά να καταστρέφονται. Σε όλους τους δρόμους υπάρχουν κουφάρια δέντρων. Πλέον όλοι μιλούμε, όλοι αντιδρούμε. Βιώνουμε καθημερινά αισθήματα θλίψης, οργής, περιφρόνησης για την απαράδεκτη διαχείριση του πρασίνου και ανάγκης να συνεργαστούμε για να σταματήσουμε την τεράστια υποβάθμιση της ζωής μας.
Ελάτε μαζί μας για να πενθησουμε την απώλεια και να συνομιλήσουμε. Ελάτε να πούμε το τελευταίο αντίο στο πράσινο τοπόσημό μας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και να αναζητήσουμε μαζί δρομους για μια καινούργια αρχή.
Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”
Μοιραστείτε το άρθρο