Αμερικανο-ρωσικές αερομαχίες στη Μαύρη Θάλασσα στο φόντο της ουκρανικής σύγκρουσης

384Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο κατέπεσε στα ανοιχτά της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα. Νέα διελκυστίνδα στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες υπέγραφαν στρατιωτική συμφωνία στον Ειρηνικό με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Γεωπολιτικές αναδιατάξεις προκαλεί σύγκρουση στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση Δύσης/ΗΠΑ – Ρωσίας. Έτσι, από τη μια βλέπουμε την Κίνα σε μεσολαβητικό ρόλο στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, όπως και από την άλλη πλευρά στη στρατιωτική συμφωνία Aucus ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Σε ένα τέτοιο ρευστό διεθνές πλαίσιο και επανακαθορισμού των συσχετισμών ισχύος και ισορροπιών, ήρθε και το πρώτο αμερικανο-ρωσικό επεισόδιο στους ουρανούς της Μαύρης θάλασσας κοντά στην Κριμαία.

Αμερικανικό στρατιωτικό drone παρακολούθησης MQ-9 Reaper συνετρίβη, αφού αναχαιτίστηκε από ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27, σε μια περιοχή που παρακολουθείται στενά από το ΝΑΤΟ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone και το ένα από αυτά προσέκρουσε στον έλικα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 7:03 τοπική ώρα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς. «Το drone μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ.

Κατά τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αυτή η αναχαίτιση ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper». «Οπότε είναι μοναδική από αυτή την άποψη», τόνισε. Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλείται ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. Ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε.

Αντίθετα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι δεν υπήρξε επαφή των αεροσκαφών και το αμερικανικό μη επανδρωμένο κατέπεσε αφού παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων. «Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως υποστηρίζει: «Η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες». Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια». «Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν εργαλείο για να διεξαγάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας και να της προκαλέσει «στρατηγική ήττα». Μιλώντας σε εργαζόμενους σε εργοστάσιο αεροσκαφών στη Μπουριάτια (4.400 χλμ ανατολικά της Μόσχας) είπε: «Για μας λοιπόν αυτό δεν είναι γεωπολιτικό ζήτημα, αλλά ζήτημα επιβίωσης του ρωσικού κράτους, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας και των παιδιών μας».

Για δε τις επιπτώσεις από τα αντιρωσικά μέτρα της Δύσης, ο Πούτιν είπε: «Έχουμε αυξήσει την οικονομική μας κυριαρχία πολλές φορές. Τελικά, σε τι υπολόγιζε ο εχθρός μας; Ότι θα καταρρεύσουμε σε 2-3 εβδομάδες ή σε ένα μήνα». Ο εχθρός περίμενε ότι τα εργοστάσια θα σταματούσαν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε, η ανεργία θα αυξανόταν, οι διαδηλωτές θα κατέβαιναν στους δρόμους και η Ρωσία θα «κλυδωνίζονταν εκ των έσω και θα κατέρρεε». «Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Για 60 ημέρες (και όχι 120 που επιδίωκε η ουκρανική πλευρά) παρατάθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο. Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Τουρκία στις 22 Ιουλίου την στηριζόμενη από τον ΟΗΕ Πρωτοβουλία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων διατροφικών προϊόντων έχουν εξαχθεί από λιμάνια της Ουκρανίας.

Στις συγκρούσεις επί του πεδίου… Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν το πρωί από ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Κραματόρσκ του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.  Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, 25 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Η Κραματόρσκ βρίσκεται δυτικά της Μπαχμούτ, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της περιοχής που θα ανοίξει το δρόμο στα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν δυτικότερα και να ελέγξουν όλη πλέον την περιφέρεια του Ντονέτσκ, διακηρύσσοντας την επίτευξη των στρατιωτικών τους στόχων.

Μοιραστείτε το άρθρο