Κοινότητες Γυναικών Κουρδιστάν (KJK):
“Ας προχωρήσουμε με το ‘JIN JIYAN AZADI’ στη γυναικεία επανάσταση”

Μήνυμα προς τις γυναίκες όλου του κόσμου από τις γυναίκες του KJK (Κοινότητες Γυναικών Κουρδιστάν) “BI JIN JIYAN AZADÎ RE BER BI ŞOREŞA JINÊ!” . “Ας προχωρήσουμε με το ‘JIN JIYAN AZADI’ (Γυναίκα, Ζωή Ελευθερία) στη γυναικεία επανάσταση”.

“Οι λόγοι του αγώνα μας είναι πιο δυνατοί από ποτέ” σημειώνουν οι γυναίκες του KJK στο μήνυμά τους με αφορμή την 8η Μάρτη . “Οι πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών, το νέο πρόσωπο του φασισμού, των δικτατοριών και της αποικιοκρατίας συμπλέκονται με τις επιθέσεις στην ελευθερία των γυναικών και τη λεηλασία της Φύσης. Οι συγκρούσεις μέσα στις ηγεμονικές δομές εξουσίας και οι πολιτικές τους που οδηγούνται από το κέρδος ενάντια στις γυναίκες και την κοινωνία, δεν οδηγούν σε άλλο μέλλον από αυτό του πολέμου, της μετανάστευσης, της καταστροφής, της βίας και της φτώχειας: ο ήλιος της ανθρωπότητας έχει σκοτεινιάσει”.

ολόκληρο το μήνυμα των γυναικών του

Ως Κουρδικός λαός και Κούρδισσες γυναίκες, χαιρετίζουμε την 8η Μαρτίου σε μια εποχή που οι κρίσεις που επιφέρει η καπιταλιστική νεωτερικότητα απειλούν το δικαίωμά μας να ζούμε. Η αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε στις δυνάμεις που παραβιάζουν το δικαίωμά μας στη ζωή, καθώς και στον πόνο και την απώλειά μας, είναι πολύ αποφασιστική και ακλόνητη. Οι λόγοι του αγώνα μας είναι πιο δυνατοί από ποτέ. Η ανδροκρατία, η συμμαχία κράτους και καπιταλισμού συνεχίζουν να επιτίθενται στις γυναίκες, σε έναν πόλεμο μεταξύ συστημάτων.

Οι πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών, το νέο πρόσωπο του φασισμού, των δικτατοριών και της αποικιοκρατίας συμπλέκονται με τις επιθέσεις στην ελευθερία των γυναικών και τη λεηλασία της Φύσης. Οι συγκρούσεις μέσα στις ηγεμονικές δομές εξουσίας και οι πολιτικές τους που οδηγούνται από το κέρδος ενάντια στις γυναίκες και την κοινωνία, δεν οδηγούν σε άλλο μέλλον από αυτό του πολέμου, της μετανάστευσης, της καταστροφής, της βίας και της φτώχειας: ο ήλιος της ανθρωπότητας έχει σκοτεινιάσει. Σε όλες τις περιοχές του κόσμου υπάρχει ένα κύμα εκμετάλλευσης και επιθέσεων από την ανδροκρατία. Ωστόσο, από το Αφγανιστάν μέχρι την Abya Yala, από την Ινδία μέχρι την Αφρική, η αντίσταση των γυναικών αυξάνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Είμαστε το ισχυρότερο κύμα αυτής της αντίστασης. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε αν δεν υφαίνουμε τη ζωή μας με αντίσταση κάθε μέρα. Το ξέρουμε ακόμα και από όσα ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο. Είπαμε ότι ο καπιταλισμός και ο φασισμός είναι κοινωνική καταστροφή. Και δυστυχώς, αυτή η δήλωση επιβεβαιώθηκε ξανά από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στη χώρα μας, το Κουρδιστάν, και στις πόλεις της Τουρκίας και της Συρίας. Η βρώμικη συμμαχία AKP/MHP και οι φασιστικές πολιτικές απλώς επιδείνωσαν περαιτέρω τις συνέπειες της καταστροφής. Έχει γίνει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γνωρίζουμε το πιο βρώμικο πρόσωπο του φασισμού μέσα από τις κραυγές των γυναικών και των κοριτσιών και των αγοριών που είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια και τις θαμμένες ζωές τους. Είπαμε ότι το ανδροκρατούμενο σύστημα οδηγεί σε γυναικεία βρεφοκτονία.

Γνωρίζουμε τις καθημερινές επιθέσεις, τις δολοφονίες γυναικών πρωτοπόρων και τις καταλήψεις που έκαναν παρουσία διεθνών δυνάμεων όταν απέτυχαν να νικήσουν την «Επανάσταση των Γυναικών», όπου υπάρχει ακόμη ελπίδα ελευθερίας για όλους τους λαούς του κόσμου, στη Ροζάβα, στο Δυτικό Κουρδιστάν.

Γνωρίζουμε ότι το τουρκικό κράτος, το οποίο έχει γίνει τόσο βάναυσο που έχει δολοφονήσει χημικά αντάρτισσες των οποίων η 30ετής εμπειρία στην αυτοάμυνα έχουν εμπνεύσει θάρρος, αυτοπεποίθηση και ικανότητες αυτοάμυνας στις γυναίκες. Γνωρίζουμε τον φασισμό που έχει εκδιώξει τις γυναίκες από την πολιτική και τις τοπικές διοικήσεις. Φασισμός που δεν επιτρέπει στις γυναίκες βουλεύτριες και δήμαρχους να εκλέγονται με τη θέληση του λαού, προκαλώντας  τρομερές συνέπειες και κλείνοντάς τες στη φυλακή.

Γνωρίζουμε τους επαίσχυντους νόμους σας που φιμώνουν και κρατούν γυναίκες ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που προσπαθούν να αποκαλύψουν τις αδικίες και τις πρακτικές του φασισμού. Είναι γυναίκες που επιμένουν στην αλήθεια. Κρατούνται, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπονται οι γάμοι παιδιών και οι παιδόφιλοι και οι βιαστές αφήνονται ελεύθεροι. Γνωρίζουμε καλά αυτό το δίκτυο διαφθοράς γιατί ακύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και παρέσυρε τα τεράστια κέρδη για τα δικαιώματα των γυναικών με μια μόνο λέξη του δικτάτορα.

Γνωρίζουμε αυτούς που φοβούνται την απελευθέρωση των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών τους, σκοτώνοντας την Τζίνα Αμίνι. Ζήσαμε πόσο βάναυση μπορεί να είναι αυτή η νοοτροπία όταν οι σύντροφοί μας Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez και Evin Guyi δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο Παρίσι. Όλα ξεκίνησαν όταν οι γυναίκες οργανώθηκαν για να ηγηθούν της επανάστασης. Άνοιξαν το δρόμο για τη γυναικεία επανάσταση και το έκαναν με το δρόμο του δημοκρατικού, οικολογικού και γυναικείου απελευθερωτικού παραδείγματος, όχι με τη νοοτροπία του συστήματος.

Στο επαναστατικό μονοπάτι, οι γυναικείες σπουδές υποστήριξαν τη Jineology. Ξεκίνησε μοιράζοντας την αντίσταση των Κουρδισσών γυναικών για μια ελεύθερη ζωή και τις εμπειρίες τους με τις γυναίκες όλου του κόσμου. Ξεκίνησε βρίσκοντας τη μαγική φόρμουλα για να ελευθερώσει τη ζωή διακηρύσσοντας «JIN JYAN AZADI». Για το λόγο αυτό, η μεγαλύτερη απάντησή μας στις 8 Μαρτίου σε όλο τον κόσμο είναι τα λόγια του KJK (Komalên Jinên Kurdistan, Κοινότητα Γυναικών του Κουρδιστάν): “BI JIN JIYAN AZADÎ RE BER BI ŞOREŞA JINÊ!” – ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ‘JIN JIYAN AZADI’ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! 

Κίνημα για την Ελευθερία των Γυναικών του Κουρδιστάν, Μάρτιος 2023

Μοιραστείτε το άρθρο