Είναι έγκλημα! Όχι στη συνενοχή, δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι συστημικές – γραφειοκρατικές πλειοψηφίες στα διοικητικά συμβούλια των δημοσιογραφικών ενώσεων αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, δείχνοντας ακόμη μια φορά πόσο αποστασιοποιημένες είναι από το κοινωνικό κλίμα οργής κατά ενόχων και συνενόχων στο έγκλημα με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη!

Αντί να κάνουν το ελάχιστο που μπορούν, βγαίνουν και ξεπλένουν εαυτούς (απούσες από τα προβλήματα του κλάδου συνδιοικούντες τις συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων), ενόχους (το διαχειριστικό κρατικό-πολιτικό προσωπικό) και συνενόχους (τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ με τους εντολοδόχους των κέντρων εξουσίας που εξυπηρετούν).

Τα συμβαίνοντα στην ΕΣΗΕΑ περιγράφονται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή και στην ΕΣΗΕΜΘ από την πρόταση του Ασύνταχτου Τύπου, αμφότερες κατατέθηκαν στις χθεσινές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο μεγαλύτερων Ενώσεων Συντακτών.

Η Πρωτοβουλία καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και αναφέρει ότι: «Μετά τη “συγγνώμη” της ΕΣΗΕΑ για την κατευθυνόμενη ενημέρωση, ήρθε η άρνηση της απεργίας  για να συνεχιστεί η κατευθυνόμενη ενημέρωση!». «Ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της επίθεσης που δέχεται το σύνολο του κλάδου και οι συνάδελφοι στηρίζοντας ουσιαστικά τους κάθε λογής μεσάζοντες των κυβερνητικών non paper που τους δίνουν φωνή οι εργοδότες στα ΜΜΕ».

Ο δε Ασύνταχτος: «Να εντοπιστούν οι ευθύνες στο κράτος, τις κυβερνήσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα που είναι υπεύθυνοι γι αυτή την τραγωδία. Αυτή είναι η αλήθεια που αποκρύβεται από τον λαό, με όργανά τους τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τους εντολοδόχους κέντρων εξουσίας δημοσιογράφους, που έχουν αναλάβει το ρόλο του διεκπεραιωτή της χειραγώγησης της κοινωνίας. Αυτοί που δυσφημούν κάθε απεργιακή κινητοποίηση και αγώνα. Είναι εξ ίσου συνένοχοι».

Δείτε και: Απεργούν αύριο και οι τεχνικοί της TV-Εκτός απεργιακού ξεσηκωμού πάλι οι δημοσιογράφοι από mediatvnews.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ

Είναι έγκλημα! Όχι στη συνενοχή, δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον

Η θλίψη όλων μας μετατρέπεται σε οργή για το έγκλημα που συντελέστηκε με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και απαιτεί να χυθεί άπλετο φως για τους ενόχους. Να εντοπιστούν οι ευθύνες στο κράτος, τις κυβερνήσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα που είναι υπεύθυνοι γι αυτή την τραγωδία.

Αυτή είναι η αλήθεια που αποκρύβεται από τον λαό, με όργανά τους τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τους εντολοδόχους κέντρων εξουσίας δημοσιογράφους, που έχουν αναλάβει το ρόλο του διεκπεραιωτή της χειραγώγησης της κοινωνίας. Αυτοί που δυσφημούν κάθε απεργιακή κινητοποίηση και αγώνα. Είναι εξ ίσου συνένοχοι.

Κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από τη βασική αποστολή των δημοσιογράφων να ελέγχουν την εξουσία και να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Τις υπηρεσίες και τα αγαθά που έχουν ξεπουλήσει στα αρπακτικά της υγείας, της παιδείας, της εργασίας, του περιβάλλοντος, των ίδιων των ζωών μας.

Το ελάχιστο που έχουν να κάνουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων είναι να προχωρήσουν σε κάθαρση του χώρου και να συστρατευθούν αυτοοργανωμένα με την αγωνιζόμενη κοινωνία.

Κάλεσμα και συμμετοχή στη γενική απεργία της Τετάρτης 8 Μάρτη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

Μετά τη “συγγνώμη” της ΕΣΗΕΑ για την κατευθυνόμενη ενημέρωση, ήρθε η άρνηση της απεργίας  για να συνεχιστεί η κατευθυνόμενη ενημέρωση!

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη θλίψη της και την οδύνη της για την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, την αμέριστη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων. Πενθεί για τους νεκρούς και οργίζεται για το ανείπωτο έγκλημα. Ακούει την κοινωνία που εκφράζει τον πόνο της στις γειτονιές, στις πλατείες, στους δρόμους και απαιτεί να πληρώσουν οι ηθικοί αυτουργοί, σε όποιο πόστο κι αν βρίσκονται.

Συντάσσεται με τους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που στις 8 του Μάρτη απεργούν για τη δολοφονία των 57 συμπολιτών μας στα Τέμπη, στην πλειονότητά τους νέοι την ηλικία. Συμπορεύεται με όλους αυτούς που δεν ξεχνούν δε συγχωρούν και απαιτούν: Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών – Την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, και την επαναφορά τους υπό δημόσιο έλεγχο – Μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς – Να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που σκοτώνει και της εμπορευματοποίησης των κοινών και δημόσιων αγαθών (διατροφή, κατοικία, υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες, μετακινήσεις – μεταφορές, ενημέρωση, δημόσιοι χώροι – περιβάλλον, πολιτισμός). -Την επανακρατικοποίηση όλων των δημόσιων αγαθών.

Δε συντάσσεται με όλους και (μεγαλο)δημοσιογράφους, που βάζουν πλάτες στους κυβερνώντες που θέλουν να ξεχαστούν, να συγκαλύψουν τα πραγματικά αίτια και να τα ρίξουν στο «ανθρώπινο λάθος» ή στην «κακιά στιγμή». Με όλους αυτούς που ισχυρίζονται πως δεν είναι ώρα κινητοποιήσεων με επιχειρήματα όπως “η ενημέρωση (των εργοδοτών) προέχει σήμερα περισσότερο από ποτέ, …θα απεργήσουμε την επόμενη εβδομάδα για τις ΣΣΕ, …θρηνούμε και είμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται”. Όλα τα παραπάνω είναι φράσεις της ανακοίνωσης ΕΣΗΕΑ από την  πλειοψηφία συγκυβέρνησης συνδικαλιστών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στο σωματείο. Αποφάσισαν μαζί να μην μετάσχει ο κλάδος στην 24ωρη απεργία της 8ης Μάρτη για το έγκλημα στα Τέμπη, που συμπίπτει και με τη Φεμινιστική Απεργία.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την απόφασή της αυτή, συνεχίζει στην πολιτική που έχει χαράξει και αφορά στην περαιτέρω απαξίωση της δημοσιογραφίας και της αξιοπρέπειας των συναδέλφων μου, που εργάζονται σε εγκληματικές συνθήκες εργασίας, τις οποίες καλά γνωρίζει και δεν αντιμετωπίζει, διότι έτσι θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με μιντιαρχικό, πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, με οποίο έχει άριστες σχέσεις διαπλοκής.  Σήμερα που είναι ξεκάθαρο  ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (όπως η ενημέρωση που οφείλει να υπηρετεί τα συμφέροντα του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας και μόνον), η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η θεοποίηση του κέρδους και η αδιαφορία για τις ζωές των ανθρώπων, η καπιταλιστική βαρβαρότητα καταρρέει και το μόνο που αφήνει πίσω της είναι  ζημιές, φτώχεια, αβάσταχτο πόνο και απώλειες ανθρώπινων ζωών, σήμερα ήταν η ανάγκη να αναδειχθεί η ελευθερία του Τύπου και η ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία στα πρώτα αιτήματά μας

Σημασία έχουν και οι θέσεις που εκφράστηκαν στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και για αυτό τις παραθέτουμε.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, που συνήλθε με μεγάλη καθυστέρηση συζητήθηκε η πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» (ΠΑΜΕ Τύπου) για 24ωρη απεργία:

-Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» (ΝΔ) θεώρησαν πως η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός, η ενημέρωση είναι πάνω από όλα και πως θα μπορούσε να πάει το Δ.Σ. με πανό στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

-Η «Νέα ΕΣΗΕΑ», τελικά, πρότεινε στάση εργασίας και να αποφασίσει το Μεικτό Συμβούλιο για απεργία την επόμενη εβδομάδα.

-Η Κίνηση Επαγγελματικών Δημοσιογράφων πρότεινε να καλέσει η ΕΣΗΕΑ στις κινητοποιήσεις αύριο και απεργία την επόμενη εβδομάδα.

-Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» επανήλθε για να βγει απεργιακή ανακοίνωση για το έγκλημα των Τεμπών, άλλαξε την αρχική της πρόταση προτείνοντας απεργία στις 9 Μάρτη.

-Η Συσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ) φόρεσε για μια ακόμη φορά τη στολή «πυροσβέστη» και πρότεινε μια συμβιβαστική λύση, απεργία την επόμενη εβδομάδα, με άγνωστη ημέρα, ημερομηνία, ώρα απεργιακής συγκέντρωσης γενικές συνελεύσεις, κ.λ.π.

Είναι φανερό πως η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν βλέπει έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς. Δεν βλέπει γυναικοκτονίες, βιασμούς και εκμετάλλευση των γυναικών στη δουλειά και στο σπίτι.  Ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της επίθεσης που δέχεται το σύνολο του κλάδου και οι συνάδελφοι στηρίζοντας ουσιαστικά τους κάθε λογής μεσάζοντες των κυβερνητικών non paper που τους δίνουν φωνή οι εργοδότες στα ΜΜΕ.

Βλέπει, όμως, κάτι άλλο και ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να βάλουν την υπογραφή τους: Τα τρέχοντα έξοδα της Ένωσης, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα εκταμιεύσει από το αποθεματικό της Ένωσης…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις με ανοικτές κάμερες και μικρόφωνα

Οι δημοσιογράφοι της Μακεδονίας και της Θράκης συμμετέχουμε από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου της τραγωδίας στα Τέμπη στον θρήνο των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους και το συλλογικό πένθος που διακατέχει την κοινωνία μας.

Παράλληλα οι συνάδελφοι μέλη μας, από το πρώτο λεπτό βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας και μετέδωσαν νυχθημερόν επί μία εβδομάδα κάθε στοιχείο του ρεπορτάζ.

Οι δημοσιογράφοι της Μακεδονίας και της Θράκης, μακριά από τα κέντρα της εξουσίας και δίπλα στον πολίτη, χωρίς να κουνάμε το δάκτυλο, με αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθησης, συμμετέχουμε και καλύπτουμε τις εύλογες διαμαρτυρίες των πολιτών και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και συμψηφισμού των ευθυνών.

Δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 8 Μαρτίου 2023 με ανοικτές κάμερες και μικρόφωνα καταγράφοντας και μεταφέροντας τη φωνή των πολιτών και ταυτόχρονα κάθε στοιχείο του ρεπορτάζ, ώστε να μη μείνει ούτε ένα ερώτημα αναπάντητο, ούτε ένα γιατί μετέωρο.

Το οφείλουμε στη μνήμη των 57 νεκρών των Τεμπών.

Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

7/3

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας ενώνουν τη φωνή τους με την ελληνική κοινωνία

Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας ενώνουν τη φωνή τους με την ελληνική κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα. Με όσα μέσα διαθέτουν, υπηρετούν με τη δουλειά τους, το πάνδημο αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης της 8ης Μαρτίου, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Η ενημέρωση προέχει, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται. Θα συμβάλλουμε με τη δουλειά μας ώστε να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ αλλά και στις αίθουσες σύνταξης των εφημερίδων, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και των ενημερωτικών ιστοσελίδων, να απαιτήσουν την μέγιστη κάλυψη της κινητοποίησης και των αιτημάτων της. Τους καλούμε να εξακολουθήσουν, να παλεύουν για την αποκάλυψη όλων των παραμέτρων που οδήγησαν στην τραγωδία που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα και τον κόσμο.

Τα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν την απόλυτη ευθύνη για την ιεράρχηση και την προβολή της επικαιρότητας, κρίνονται καθημερινά. Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων εργάζονται σκληρά προσπαθώντας να τιμούν την αποστολή τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν εργάζονται εκείνες τις ώρες, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12.30. Να δώσουμε δυναμικό παρόν με το πανό της ΕΣΗΕΑ. Συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή.

Το Δ.Σ. της Ένωσης, θα οργανώσει 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα με κύρια αιτήματα:

Δημοσιογραφία για τον έλεγχο κάθε εξουσίας, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, έξω από επιχειρηματικές και κομματικές ατζέντες.
Ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό.
Ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών και στους εργασιακούς χώρους. Απόδοση των πραγματικών ευθυνών για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να πάψουν επιτέλους να είναι «όμηροι» άναρχων εργασιακών συνθηκών και πολύ χαμηλών αμοιβών. Η ενημέρωση είναι αγαθό και δημοκρατική εγγύηση και οι υπηρέτες της διεκδικούν την επαγγελματική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια.

7/3

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ) 

Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον. Μια συγγνώμη και μία υπόσχεση

Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας συμμετέχουν, όπως και ολόκληρη η χώρα, στο βαρύτατο πένθος για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και συμπαρίστανται στην οδύνη των οικογενειών και των οικείων τους.

Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στην σοβαρότητα του ζητήματος και τα λίγα, αλλά υπαρκτά, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων δεν αναπαρήχθησαν.

Όσο τα ΜΜΕ απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο στην ιεράρχηση των ειδήσεων κυριαρχούν κριτήρια άσχετα με την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όσο οι επιχειρήσεις ΜΜΕ περιορίζονται να λειτουργούν απλώς ως επιχειρήσεις και με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν,  τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία του κράτους. Η στείρα αναπαραγωγή non paper, ακόμη και αυτές τις τραγικές ώρες, από μερίδα ενημερωτικών σελίδων, είναι άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής στρέβλωσης.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ θεωρούν ότι διερμηνεύουν τη βούληση των δημοσιογράφων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι τα αίτια και οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη φρίκη θα ερευνηθούν σε βάθος, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και τεκμηρίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει αυτές τις ώρες από την πλειονότητα των συναδέλφων, ιδιαίτερα όλων όσοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», άυπνοι, υπό δραματικές συνθήκες.

3/3

Μοιραστείτε το άρθρο