Εκδήλωση – Προβολή: Φεστιβαλική cinεργατική επιστροφή – ΣΕ ΒΙΟΜΕ, Πέμπτη 9/3 στις 20:00

Διπλή προβολή, εκδήλωση, μπαζάρ και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης

Προβολή “Επόμενος σταθμός: Ουτοπία (2015)” και “Occupy, Resist, Produce: VIO.ME (2020)”
-Συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ και με τον σκηνοθέτη Dario Azzellini (μέσω zoom)
-Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης
*παράλληλα θα πραγματοποιείται μπαζάρ προϊόντων της ΣΕ ΒΙΟΜΕ
Το αυτοοργανωμένο φεστιβάλ κινηματογραφικών ομάδων ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ στηρίζει τον αγώνα προάσπισης της αυτοδιαχειριζόμενης εργασίας της ΒΙΟΜΕ. Όπως η ΒΙΟΜΕ, έτσι και το Φεστιβάλ μας, είμαστε φορείς μιας ετεροτοπικής δημιουργίας, και δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε η μία την άλλην.
Η απειλή της ετεροτοπίας της ΒΙΟΜΕ μας βρήκε προετοιμασμένα, μιας που η ίδια η θεματική του Φεστιβάλ μας, απόρροια μακρών συνδιαμορφωτικών συζητήσεων, καταφέρνει να παράσχει μια κριτική ανάλυση του πλειστηριασμού, αλλά και ένα πλαίσιο δράσεων υποστήριξης του αυτοοργανωμένου εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ.
Απ’ τα θεμέλια της θεματικής του φεστιβάλ μας, οι διαχωρισμοί στον αστικό χώρο, προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα, των οποίων η απάντηση δεν γίνεται παρά να δοθεί από κοινού: η καθημερινότητα καταλαμβάνεται, παράγοντας ζοφερά σημεία, αλλά και ετεροτοπικές δομές αυτοδιευθυνόμενης αντίστασης.
Δεδομένων αυτών, προσπαθούμε ν’ απαντάμε,
Ποιος ο κοινωνικοπολιτικός ρόλος των κινηματογραφικών ομάδων στην προάσπιση της ετεροτοπίας της ΒΙΟΜΕ;
Ποια η θέση αυτό-οργανωμένων, αυτο-διευθυνόμενων δομών εν μέσω εκτέλεσης ενός ευρύτατου σχεδιασμού συγκρότησης της Ζώνης Καινοτομίας και αναδιάρθρωσης του αναπτυξιακού-παραγωγικού παραδείγματος;
Πώς και γιατί οι μετατροπές στον αστικό χώρο γίνονται ένα από τα κύρια εργαλεία εφαρμογής αυτών των (υπερ)εθνικών σχεδίων;
Πώς διεκδικούμε και επανακαταλαμβάνουμε ζωτικές ελευθερίες, ενάντια στις περιφράξεις και τους ελέγχους της πολύμορφης εξουσίας
Οι κινηματογραφικές μας ομάδες και το συνδιοργανωμένο Φεστιβάλ μας, ως φορείς αυτοδιαχείρισης, δρούμε από κοινού με όρους κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης, ενεργοποιώντας συγκρουσιακά τη σύμπραξη τέχνης και πολιτικής, όπου το ένα μέρος εμπνέει το άλλο.
Πλάι στο παραγωγικό αλλά και πολιτισμικό παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ, αντιμαχόμαστε δημιουργικά στις περιφράξεις των κοινών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συνέπειές αυτών στις πανεπιστημιακές και εργατικές ετεροτοπίες.
Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ομάδων ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ
Μοιραστείτε το άρθρο