Κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για το έγκλημα στα Τέμπη σε όλη τη χώρα, Παρασκευή 3/3

Το κύμα της οργής ενάντια σε κράτος, κυβέρνηση και εταιρίες, για το έγκλημα με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μεγαλώνει. Τρίτη ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων η Παρασκευή με καλέσματα για συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, καλέσματα σε συγκέντρωση στις 18.30 στην Καμάρα υπάρχουν από Αναρχικοί/Αναρχικές και από Ανάρες Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης, που σημειώνουν:

«Ζώντας στην εποχή της μηδενικής ευθύνης των από τα πάνω, στην εποχή που τα προμελετημένα εγκλήματα παρουσιάζονται από την κρατική βιτρίνα και το μιντιακό συρφετό σαν απομονωμένα ατυχήματα. Στην εποχή που κάθε τεχνικής φύσεως έγκλημα ή φυσική καταστροφή απαιτεί εθνική σύμπνοια, υπομονή και μεταφυσική πίστη στον κρατικό μηχανισμό. Στα Τέμπη συνέβη το αδιανόητο, το οποίο ωστόσο αν αποσπαστεί από την επικαιρότητα και ιδωθεί σαν μια φυσιολογική/μακροπρόθεσμη εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και της άκρατης ιδιωτικοποίησης των πάντων, βγαίνουν ξεκάθαρα πολιτικά πορίσματα. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εδώ, η κρίση χρέους δεν είναι αυτή που έχει φέρει την ιδιωτικοποίηση όλων των κομβικών δημόσιων δομών, κατά κύριο λόγο αυτή που έχει φέρει το ξεπούλημα αυτών. Είναι η φιλελεύθερη ιδεολογική ηγεμονία της αστικής δημοκρατίας τους που εξισώνει τα κέρδη και τις ζημιές με τις ανθρώπινες ζωές. Η καπιταλιστική διαμεσολάβηση ποντάρει τα πάντα στο να πείσει ότι έχει μερική ηθική και όχι πολιτική ευθύνη για τα συνεχή εγκλήματα της.

Επί του συγκεκριμένου τώρα, σε αντιπαραβολή με κάθε πανηγυρισμό των εκάστοτε κυβερνήσεων για την αποκρατικοποίηση των σιδηροδρομικών δομών, είτε αυτός εμπεριείχε το γελοίο αφήγημα της εισροής 45 εκατομμυρίων στα κρατικά ταμεία (με τον ΟΣΕ να δηλώνει το 2016 τζίρο 120 εκατομμυρίων, ένα χρόνο πριν το ξεπούλημα), είτε αυτός εμπεριείχε το γελοιότερο αφήγημα της μείωσης του χρόνου μεταφοράς στη γραμμή Θεσ/νικη- Αθήνα, τώρα που ο ιδιώτης διαχειριστής παίζει μπάλα ανενόχλητος και εκσυγχρονίζει τις μεταφορές, οι καταγγελίες των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους δομών αποκρύπτονταν με σιγή ιχθύος :δε λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, δε γίνεται συντήρηση των γραμμών, είναι υποστελεχωμένα όλα τα πόστα, το ότι το τελευταίο και μόνο δίμηνο έχουν συμβεί πόσες δυσλειτουργίες, ατυχήματα, καθυστερήσεις.

Όταν ένα ολόκληρο κράτος αφήνει τις ζωές μας έρμαιο της ξεφτίλας του δε τίθεται θέμα καλυτέρευσης του πλαισίου εντός του οποίου ζούμε, παρά μονάχα ανατροπής του. Θα μπορούσαν να γραφτούν απείρως περισσότερα σχετικά με τις επιμέρους ευθύνες στα εκάστωτε κρατικά εγκλήματα, όμως η κοινή συνισταμένη είναι μία: η αξία της ζωής μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, αποτιμάται στο απόλυτο μηδέν από το αστικό κράτος και σημασία δεν έχει μόνο να το αναδείξουμε αυτό, αλλά να πάρουμε το αίμα μας πίσω.

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Ανάρες, Ομάδα δράσης και αλληλεγγύης

Για τις 18.30 υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στη Θεσσαλονίκη και στα Προπύλαια στην Αθήνα. Στο κάλεσμα από τον Διαρκή Αγώνα για την ταξική απελευθέρωση τονίζεται ότι «Δε θα περιμένουμε κάποιο τεχνικό πόρισμα για να γίνουν ξεκάθαρες οι πολιτικές ευθύνες πίσω από αυτήν την τραγωδία. Το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών, υπηρεσιών, εκτάσεων δεν έχει αφήσει σχεδόν καμία λειτουργία της χώρας αλλά και κανέναν τομέα της κοινωνικής ζωής που να μην μεταφράζεται σε κέρδος για το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο»

Το πλήρες κείμενο του καλέσματος

ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΑΝΑΜΜΕΝΗ

Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις Παρασκευή 3 Μαρτίου στην Αθήνα στις 18.30 στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 18.30 στο Άγαλμα του Βενιζέλου και σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Η σύγκρουση μιας εμπορικής και μίας επιβατικής αμαξοστοιχίας το βράδυ της Τρίτης 28 Φλεβάρη στα Τέμπη, είχε αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, να υπάρχουν περισσότερο από 57 νεκροί και 85 τραυματίες, ανάμεσα τους φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι του ΟΣΕ, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλοί αγνοούμενοι.

Δε θα περιμένουμε κάποιο τεχνικό πόρισμα για να γίνουν ξεκάθαρες οι πολιτικές ευθύνες πίσω από αυτήν την τραγωδία. Το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών, υπηρεσιών, εκτάσεων δεν έχει αφήσει σχεδόν καμία λειτουργία της χώρας αλλά και κανέναν τομέα της κοινωνικής ζωής που να μην μεταφράζεται σε κέρδος για το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο.

Μέσα στις εκατοντάδες περιπτώσεις ξεπουλήματος και ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΟΣΕ. Η «Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A», τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη, τον αγόρασε το 2017 έναντι της εξευτελιστικής τιμής των 45 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο των ελληνικών μνημονιακών υποχρεώσεων από το 2010.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης πως η ιταλική εταιρεία επιδοτείται με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) που έχει υπογράψει με το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών, χωρίς όμως να αναφέρεται το ποια είναι αυτά και έτσι συνιστά ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που συντηρείται από κρατικές επιδοτήσεις για συμβάσεις όμως που κανείς δεν γνωρίζει.

Η συνέχεια γνωστή και πανομοιότυπη με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που, αφού υποβαθμιστούν, περνάν στα χέρια του κεφαλαίου. Έτσι, «εξυγίανση» σημαίνει απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκθετική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, πλημμελής συντήρηση των γραμμών αλλά και ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των επιβατών, πολλαπλασιασμός των εργατικών ατυχημάτων, των καθυστερήσεων αλλά και των, θανατηφόρων πολλές φορές, δυστυχημάτων όπως αυτό που συνέβη πριν λίγες ώρες στα Τέμπη.

Άλλωστε, ήταν λίγες μόνο ώρες πριν, το μεσημέρι της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, όταν ένα ακόμα τρένο της (πλέον) Hellenic Train είχε καθυστέρηση καθώς καλώδιο τάσης 25.000 βολτ κόπηκε και έπεσε πάνω στο τρένο, ενώ σε σχέση με το συμβάν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως “δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα, είμαστε στο manual και σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ούτε τα φωτοσήματα λειτουργούν, αν λειτουργούσαν οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως”.

Η σύγχρονη κρατική και καπιταλιστική δυστοπία όμως δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Ακόμα και μετά το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, μία μέρα μετά δόθηκε εντολή για διάλυση της διαδήλωσης στην Αθήνα, για ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ στην πορεία στη Θεσσαλονίκη δίπλα σε φοιτητές που έκλαιγαν για τους νεκρούς και αγνοούμενους συναδέλφους τους, ενώ – μετά από προσφυγή της εταιρείας – η απεργία των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ στα πλαίσια διεκδίκησης μέτρων ασφαλείας εργαζομένων και επιβατών και αλληλεγγύης στην απεργία των εργαζομένων στην Hellenic Trains, κρίθηκε παράνομη.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που πλημμύρισαν για δύο ημέρες τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας σήμερα θα γίνουν πολύ περισσότεροι, ενώ δεκάδες καταλήψεις σχολείων και σχολών ξεπηδούν σε όλη τη χώρα.

Είναι στοίχημα να καταφέρουμε να κρατήσουμε στους δρόμους τη διάχυτη λαϊκή οργή που κάνει το καζάνι της κοινωνίας να κοχλάζει ξανά μετά από πολλά χρόνια, να τη βοηθήσουμε μετατραπεί σε ταξική οργάνωση.

Να διεκδικήσει την δημόσια λειτουργία – χωρίς αποζημίωση για τις ιδιωτικές εταιρείες – του συνόλου των υποδομών και υπηρεσιών της χώρας που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες (Υγεία, Παιδεία, Μετακινήσεις, Ρεύμα, Αέριο, Νερό, Δημόσιοι Χώροι, Στέγαση) με εργατικό έλεγχο, να επανακτήσει όσα χαθήκαν τα τελευταία 13 χρόνια αλλά και να παλέψει για την κατάργηση της αστικής εξουσίας, που με τα μνημόνια, τις ιδιωτικοποίησεις, την προτεραιοποίηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας απέναντι στις ανθρώπινες ανάγκες, είναι αυτή που δολοφονεί καθημερινά τον λαό.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ – ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση

 

Καλέσματα για συγκεντρώσεις και πορείες έχουν γίνει επίσης σε:

Πάτρα: 18:30 πλατεία τριών συμμάχων

Καρδίτσα: 18:30 κεντρική πλατεία Καρδίτσας

Κέρκυρα: 19:00 Ανουντσιάτα

Σπάρτη: 19:00 Πάρκο ΟΤΕ

Νωρίτερα, στην Αθήνα, μαθητ(ρι)ες και φοιτητ(ρι)ες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και έκαναν πορεία, ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Μαθητικά συλλαλητήρια έγιναν επίσης σε Πάτρα και Λάρισα.

“ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ-ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ!

ΟΡΓΗ, ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΔΕ ΞΕΧΝΩ, ΤΕΜΠΗ, ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ- ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ….

Αυτά γράφτηκαν σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας μήπως και καταφέρουμε με αυτές τις λέξεις να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας για το τραγικό δυστύχημα, αυτό το έγκλημα, που συνέβη στα Τέμπη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ανάμεσά τους πολλά παιδιά, φοιτητές…

Εκφράζουμε τα πιο βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε να γίνουν γρήγορα καλά οι τραυματίες.

Σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να ήταν ο καθένας και η καθεμία από εμάς, από τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Μόνο οργή και θλίψη αισθανόμαστε για τους δεκάδες νεκρούς, τις οικογένειές τους.

Ακόμα μια φορά, φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές μας δεν μετράνε καθόλου μπροστά στα κέρδη των εταιριών, τα κόστη που υπολογίζουν οι κυβερνήσεις και το κράτος.

Διαβάζουμε τα λόγια των εργαζόμενων του χώρου που εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούσαν ότι πρέπει να γίνει κάτι για να μην υπάρξει ατύχημα αλλά – όπως πάντα- οι κυβερνήσεις, το κράτος και οι εταιρείες δεν έδωσαν ούτε ευρώ για την ασφάλεια στις λειτουργίες και τις υποδομές των μετακινήσεων!

ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. Στα θύματα, στις οικογένειές τους, σε όλους μας. Αυτές τις μέρες να μην σωπάσουμε. Αντίθετα, να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται:

  • Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα.
  • Να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες και τις οικογένειές τους.
  • Να ενταθούν οι προσπάθειες εντοπισμού και απεγκλωβισμού των αγνοούμενων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.

ΑΘΗΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ- ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

Μαθητικά συλλαλητήρια έγιναν επίσης στη Λάρισα και στην Πάτρα.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο