Η Ρωσία καταγγέλλει τις ΗΠΑ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

373Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κατά των ΗΠΑ καταφέρθηκε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών για τις στρατιωτικές επεμβάσεις τους ανά τον κόσμο, από τον πόλεμο στο Ιράκ και τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, έως τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία. Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 400 εκατ. δολαρίων.

Μετά την «στο πόδι» συνάντησή τους στη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας επιδόθηκαν σε αλληλοκατηγορίες. Ο ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία μετά τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Άντονι Μπλίνκεν πως δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία «χωρίς να τιμωρηθεί». «Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει ατιμωρητί αυτό που κάνει στην Ουκρανία, τότε αυτό θα είναι ένα μήνυμα για όποιους φιλοδοξούν να επιτεθούν αλλού, ότι μπορούν να το κάνουν και να γλιτώσουν κι αυτοί επίσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο φόρουμ στρατηγικών υποθέσεων Διάλογος του Raisina.

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ μετά τον Μπλίνκεν, ο Λαβρόφ δήλωσε πως αποτελεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» το να κατακρίνει κάποιος τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι ΗΠΑ έχουν επικαλεσθεί «απειλή στα εθνικά συμφέροντά τους» για να δικαιολογήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένων του πολέμου στο Ιράκ, των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη και του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο το 1999.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως το ζήτημα του πότε η Ρωσία θα διαπραγματευθεί για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να τεθεί στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Όλοι ρωτούν πότε θα διαπραγματευθεί η Ρωσία. Η Δύση λέει συνεχώς πως δεν είναι ακόμα η ώρα για διαπραγμάτευση επειδή η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει στο πεδίο της μάχης πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις». «Κανένας δεν καλεί τον Ζελένσκι να τον ρωτήσει πότε θα διαπραγματευθεί. Όμως θα έπρεπε να ξέρετε, προετοιμάζοντας το θέμα αυτό σ’ αυτή τη συνάντηση, πως πέρυσι το Σεπτέμβριο ο Ζελένσκι υπέγραψε ένα διάταγμα, καθιστώντας ποινικό αδίκημα τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία όσο πρόεδρος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι μπορείτε να του απευθύνετε αυτό το θέμα, μπορείτε να τον ρωτήσετε τι κάνει».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα χρηματοδοτηθεί βάσει της νομοθεσίας που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να προχωρήσει με την παροχή βοήθειας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοινώνοντας τη βοήθεια. «Αυτό το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει περισσότερα πυρομαχικά για HIMARS και οβίδες που παρέχονται από τις ΗΠΑ, τα οποία η Ουκρανία χρησιμοποιεί τόσο αποτελεσματικά για να αμυνθεί, καθώς και πυρομαχικά για οχήματα μάχης πεζικού Bradley, γέφυρες εκτόξευσης τεθωρακισμένων οχημάτων, πυρομαχικά και εξοπλισμό κατεδάφισης και άλλη συντήρηση, εκπαίδευση και υποστήριξη», είπε ο Μπλίνκεν.

Τις ΗΠΑ επισκέφτηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, όπου συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Στην συνάντηση αυτή στο επίκεντρο βρέθηκε η Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες προχωρούν μαζί σε αυτό το θέμα και ισχυροποιούν την στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο γερμανός καγκελάριος είπε από την πλευρά του ότι είναι πολύ σημαντικό να στείλουν οι δύο χώρες ένα μήνυμα ότι οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία. Κατά τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να επιβάλλουν στην Ρωσία κόστος για όσο χρειαστεί.

Στα ανατολικά μέτωπα και τις σφοδρές μάχες… O ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγένι Πριγκοζίν υποστήριξε σε βίντεο ότι η πόλη Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, είναι «ουσιαστικά περικυκλωμένη». Ο Πριγκοζίν κάλεσε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να αποσύρει τις δυνάμεις του από την πόλη, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει εδώ και μήνες.

«Αν προηγουμένως ήμασταν αντιμέτωποι με έναν επαγγελματικό ουκρανικό στρατό, ο οποίος πολεμούσε εναντίον μας, σήμερα βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ηλικιωμένους και παιδιά. Πολεμούν, αλλά η ζωή τους στη Μπαχμούτ είναι σύντομη, μία ή δύο ημέρες», τόνισε ο Πριγκόζιν. «Δώστε τους μια ευκαιρία να φύγουν από την πόλη, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη», πρόσθεσε. Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει τρεις ανθρώπους, έναν ηλικιωμένο και δύο νέους, να κοιτούν την κάμερα και να ζητούν από τον Ζελένσκι να τους επιτρέψει να φύγουν

Η κατάληψη της Μπαχμούτ έχει αναδειχθεί σε συμβολικής σημασίας στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις. Πέραν αυτού, η κατάληψή της θα ανοίξει τον δρόμο στη Μόσχα για την κατάληψη των εναπομεινάντων αστικών κέντρων του Ντονμπάς στον άξονα Σλοβιάνσκ-Κραματόρσκ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζουν απόσυρση από το Μπαχμούτ και ενίσχυση οχυρώσεων δυτικότερα.

Μοιραστείτε το άρθρο