«Τηλεμαχία» Πούτιν-Μπάϊντεν σε απόσταση… μια Ουκρανία

363Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο για μια παγκόσμια σύγκρουση και θα συνεχιστεί ο πόλεμος έως ότου η Ρωσία πετύχει τους στόχους της. Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος από τη Βαρσοβία είπε ότι η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία θα είναι ακλόνητη. Αμφότεροι σκιαγραφούν το υπόβαθρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ρωσίας, με τους λαούς στη μέγγενη.

Τη συνέχιση των πολεμικών εχθροπραξιών στην Ουκρανία διακήρυξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δίωρη απεύθυνσή του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (Κρατική Δούμα και Συμβούλιο Ομοσπονδίας) και σε τηλεοπτική μετάδοση, στον έναν χρόνο ακριβώς που αναγνώρισε τις δύο περιφέρειες του Ντονμπάς, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητες Λαϊκές Δημοκρατίες και τρείς μέρες μετά διέταξε την ειδική στρατιωτική επιχείρησης προς απελευθέρωση των «ιστορικών εδαφών» της Ρωσίας.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις έως ότου η Ρωσία πετύχει τους στόχους της, κατηγορώντας τη Δύση για την έναρξη των συγκρούσεων και την προσπάθεια να μετατρέψει μια τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια. Προειδοποίησε δε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει καταλλήλως, αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προμηθεύσουν την κυβέρνηση του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ενώ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει την συμμετοχή της στην πυρηνική συνθήκη New Start.

Από την ομιλία Πούτιν σταχυολογούμε τα κυριότερα σημεία της:

-«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία» ότι τον Φεβρουάριο του 2022 «όλα ήταν προετοιμασμένα» για μια επιθετική ενέργεια του Κιέβου στο Ντονμπάς. «Αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο και χρησιμοποιήσαμε βία για να τον σταματήσουμε». Ο στόχος της Δύσης ήταν η απεριόριστη δύναμη και ότι η Σεβαστούπολη ήταν προφανώς ο επόμενος στόχος μετά το Ντονμπάς.

H Δύση θα χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε – τρομοκράτες, ναζί, «ακόμα και τον ίδιο τον διάβολο»  για να πολεμήσει τη Ρωσία.

-Η Δύση ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι σε μια σειρά περιοχών σε όλον τον κόσμο σπέρνοντας χάος και πόλεμο.

-«Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Όσο περισσότερα δυτικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας φτάνουν στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αναγκαζόμαστε να απομακρύνουμε την απειλή από τα σύνορά μας. Είναι προφανές».

-Η Δύση «παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι» με τους ανθρώπους και με την Ουκρανία.

-Η Δύση εκστράτευσε στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Συρία και έχει «αιώνες αποικιοκρατίας και δικτατορίας».

-Η Δύση εξαπάτησε τους δικούς της ανθρώπους με «συνολικά ανυπόστατα ψέματα» για το τι συνέβαινε στο Ντονμπάς.

-Η Μόσχα ήταν ανοιχτή στο διάλογο με τη Δύση και σε ένα ισότιμο σύστημα ασφάλειας, αλλά «σε απάντηση λαμβάναμε ανέντιμες απαντήσεις» και συγκεκριμένες ενέργειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη. «Όλος ο πλανήτης είναι γεμάτος» με αμερικανικές βάσεις.

-Ο ουκρανικός λαός έγινε «όμηρος των δυτικών κυρίων του» που κατέλαβαν τη χώρα σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. «Το καθεστώς δεν υπηρετεί το εθνικό τους συμφέρον. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων».

Η Δύση προσπαθεί να μετατρέψει μια τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια σύγκρουση και «θα αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Μιλάμε για την ύπαρξη της χώρας μας».

-Η Δύση τροφοδοτεί τη σύγκρουση και διεξάγει έναν οικονομικό πόλεμο.

-Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από διάφορες χώρες τιμωρούν τον εαυτό τους, με τις αυξήσεις των τιμών, το κλείσιμο επιχειρήσεων και την ενεργειακή κρίση. «Κατηγορούν τους Ρώσους για τα πάντα».

-«Αναγκάζομαι να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη στρατηγικών επιθετικών όπλων». Οι ΗΠΑ «άρχισαν να καταστρέφουν το σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας και ελέγχου των όπλων». Η σχέση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί και «αυτή ήταν η πρωτοβουλία των ΗΠΑ». 

-Η Ρωσία δεν θα πραγματοποιήσει πρώτη πυρηνικό χτύπημα.

«Προκειμένου να διατηρηθεί επαρκής βαθμός προβλεψιμότητας και σταθερότητας στον τομέα των πυρηνικών πυραύλων, η Ρωσία σκοπεύει να τηρήσει μια υπεύθυνη προσέγγιση και θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τους ποσοτικούς περιορισμούς που προβλέπονται από τη συνθήκη New START εντός του κύκλου ζωής της συνθήκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο κύριος στόχος του προέδρου και της χώρας μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η πυρηνική ισορροπία θα συνεχισθεί», δήλωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της είναι πολύ απογοητευτική και ανεύθυνη», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στην Αθήνα.

Στο ρώσο πρόεδρο απάντησε από τη Βαρσοβία που βρίσκεται και μίλησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν, μετά την επιστροφή του από το Κίεβο, λέγοντας:

-Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την εσφαλμένη εντύπωση ότι θα προκαλούσε ρήγμα στην ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά αντιθέτως αυτή είναι σήμερα πιο ενωμένη από ποτέ.

-Η ρωσική εισβολή δεν ήταν μια δοκιμασία μόνο για την Ουκρανία, αλλά επίσης για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

-«Θα αντιδρούσαμε ή θα κοιτούσαμε αλλού; Θα ήμασταν δυνατοί ή αδύναμοι; Θα ήμασταν ενωμένοι ή διχασμένοι; Έναν χρόνο αργότερα, γνωρίζουμε τις απαντήσεις».

-Η Ρωσία δεν θα καταφέρει ποτέ να πετύχει τις επιδιώξεις της στην Ουκρανία.

-«Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία θα είναι ακλόνητη, το ΝΑΤΟ δεν θα διχαστεί».

Η αντιφώνηση του πολωνού προέδρου ήταν ότι: Χάρη στον Τζο Μπάιντεν, «βλέπουμε ότι η Αμερική είναι ικανή να διαφυλάττει την παγκόσμια τάξη».

Στον Πούτιν απάντησε και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: «Κανείς δεν επιτίθεται στην Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η Ουκρανία είναι το θύμα. Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον κατακτητικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο Πούτιν συνεχίζει την πολεμική κλιμάκωση. Όπως έκανε σαφές ο Πούτιν σήμερα, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο. Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει. Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια την δική μας και ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Κιν Γκάνγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταθέτουν την ευθύνη για τον πόλεμο της Ουκρανίας στην Κίνα, αντιδρώντας στις αναφορές των Αμερικανών ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία. Όπως είπε, η Κίνα «ανησυχεί βαθιά» για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, που πιθανώς βγει «εκτός ελέγχου». «Από το ξέσπασμα της κρίσης, η Κίνα έχει λάβει μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση με βάση την αξία του ζητήματος». «Προτρέπουμε ορισμένες χώρες να σταματήσουν αμέσως να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να σταματήσουν να ρίχνουν την ευθύνη στην Κίνα και να σταματήσουν να ενισχύουν την Ουκρανία σήμερα, την Ταϊβάν αύριο». Να σημειωθεί ότι στη Μόσχα βρίσκεται ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας Γουάνγκ Γί, ο οποίος στο Μόιναχο αναφέρθηκε σε κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο που θα ανακοινωθεί με τη συμπλήρωση ενός χρόνου πολέμου σε δύο μέρες την 24η Φεβρουαρίου.

Στοιχεία για τους νεκρούς και τραυματίες αμάχους στην Ουκρανία δημοσιεύει το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR). Σύμφωνα με αυτά: οι συγκρούσεις έχουν αφήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 7.199 νεκρούς και 11.756 τραυματίες, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι.

Μοιραστείτε το άρθρο