Το Πεκίνο δηλώνει αντίθετο με μια παράταση ή κλιμάκωση της σύγκρουσης

361Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Αμερικανοί στήνουν βάση στην Πολωνία με το… στόχαστρο στην Ρωσία. Οι ΗΠΑ είναι η κύρια πηγή των διεθνών συγκρούσεων, λέει το Κρεμλίνο. Οι Δυτικοί «προβλέπουν» παρατεταμένη σύγκρουση και μακροχρόνιο πόλεμο. Αντίθετα η κίνα ξεδιπλώνει μεσολαβητικό σχέδιο.

Τις μέρες που συμπληρώνεται ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να βρεθεί λίγα χιλιόμετρα από την εμπόλεμη ζώνη όπου η Ρωσία χρησιμοποίησε ως αιτία της εισβολής της τον αμερικανονατοϊκό έλεγχο του Κιέβου. Ο αμερικανός πρόεδρος από αύριο θα βρίσκεται στην Πολωνία, σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη. Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους  Μοραβιέτσκι -από τους ακραιφνείς αντιρώσους ανατολικοευρωπαίους πολιτικούς- έσπευσε να προαναγγείλει ότι με τον Τζο Μπάϊντεν θα συζητήσουν την αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων που θα σταθμεύουν στην Πολωνία και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Οι Ρώσοι επανειλημμένως αναφέρονται στις αμερικανικές επιδιώξεις να δημιουργηθεί ένας πολιορκητικός κλοιός πέριξ της Ρωσίας και σε αποδυναμωμένη κατάσταση. Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε τις δηλώσεις της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ (με ιδιαίτερη δράση στην ανατολική Ευρώπη) ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι είναι νόμιμοι στόχοι τα ουκρανικά χτυπήματα στην Κριμαία. Όπως είπε, οι δηλώσεις της δείχνουν εμφατικά το ρόλο της Ουάσινγκτον ως «κύρια πηγή των σημερινών διεθνών συγκρούσεων». «Η Νούλαντ είναι μέρος μιάς ευρύτερης ομάδας των πλέον φλογερών γερακιών στην αμερικανική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Καθ’ όλου τυχαία, σημαίνοντες δυτικοί κυβερνητικοί παράγοντες βγαίνουν και «προβλέπουν» μια παρατεταμένη σύγκρουση και έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση κινούνται οι δηλώσεις ανώτατων κινέζων αξιωματούχων. Μάλιστα, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο επικεφαλής του γραφείου εξωτερικής πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ Γουάνγκ Γι προανήγγειλε ειρηνευτική μεσολαβητική πρωτοβουλία του Πεκίνου στην ουκρανική σύγκρουση. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να δούμε μία παράταση της κρίσης στην Ουκρανία ή κλιμάκωσή της. Θέλουμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο με την διεθνή κοινότητα στην πρόληψη περαιτέρω διατάραξης της κατάστασης και επιδίωξη της ειρήνης».

Κι ενώ το Πεκίνο ξεδιπλώνει μια τέτοια πρωτοβουλία, βγαίνουν οι Αμερικανοί και λένε σήμερα ότι η Κίνα ετοιμάζεται να παράσχει όπλα στην Ρωσία. Τα είπε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο το βράδυ με τον Ουάνγκ Γι. «Μιλήσαμε για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία και τις ανησυχίες που έχουμε για το ότι η Κίνα σκέπτεται να παράσχει φονική υποστήριξη στη Ρωσία», δήλωσε. Απαντώντας σε ερώτηση τι θα περιελάμβανε συγκεκριμένα αυτή, είπε: «Όπλα κυρίως». Επίσης, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για τις «συνέπειες και τα επακόλουθα» για την Κίνα αν προσφέρει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία ή τη βοηθήσει να διαφύγει τις δυτικές κυρώσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο δε ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μέσα σε βδομάδες αν η ΕΕ δεν μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες πυρομαχικών προς την Ουκρανία. Είμαστε σε επείγοντα πολεμικό ρυθμό και οι ελλείψεις σε πυρομαχικά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα».

Ελαφριά τεθωρακισμένα AMX-10 θα παραδοθούν “από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας” στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Parisien χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους. Οι παραδόσεις των οχημάτων αυτών θα συμπέσουν έτσι με την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπεραμύνθηκε δε της θέσης της Γαλλίας να διατηρήσει “τους διαύλους συζητήσεων με τους Ρώσους για κάθε φορά που αυτό θα ήταν χρήσιμο” απηχώντας τα λόγια του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ραδιενεργές ουσίες έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία από κάποια ευρωπαϊκή χώρα και το Κίεβο προετοιμάζει μια «προβοκάτσια» ευρείας κλίμακας. «Ο στόχος της προβοκάτσιας είναι να κατηγορηθεί ο ρωσικός στρατός ότι υποτίθεται ότι εξαπολύει αδιακρίτως πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, γεγονός που οδηγεί στη διαρροή ραδιενεργού υλικού και τη μόλυνση της περιοχής», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε το άρθρο