Αντιπολεμική διαδήλωση την Τρίτη, 21 Φλεβάρη, στο άγαλμα Βενιζέλου

Αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, στο άγαλμα Βενιζέλου, την ερχόμενη Τρίτη 21 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα, οργανώνουν αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη.

Σε συνέντευξη Τύπου, σημειώθηκε ότι η κινητοποίηση συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον “άδικο και αντιδραστικό πόλεμο, ο οποίος κλιμακώνεται, ανάμεσα στον ρωσικό ιμπεριαλισμό και στο αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου, ως αντιπροσώπου των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών”. Συμπίπτει επίσης χρονικά, με την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου, όπως τονίστηκε, να βεβαιώσει ότι “η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να εμπλέκει τον λαό στον αντιδραστικό πόλεμο στην Ουκρανία” και ότι “μαζί με την άρχουσα τάξη στην Τουρκία, θα συνεχίσουν τον ιμπεριαλιστικό και εθνικιστικό ανταγωνισμό των εξοπλισμών, απομυζώντας τεράστιους πόρους από την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών”.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, η αντιπολεμική κινητοποίηση της προσεχούς Τρίτης δεν είναι μια επετειακή εκδήλωση. Είναι απόφαση της κοινωνίας να βγει στον δρόμο, απαιτώντας να φύγουν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από την Ουκρανία, απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, να σταματήσει το δηλητήριο του εθνικισμού και οι εξοπλισμοί που είναι βαρέλι χωρίς πάτο, ενάντια στη φτώχεια και την ακρίβεια.

Ακολουθεί το κείμενο του καλέσματος από αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες στην αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, την Τρίτη 21 Φλεβάρη, στις 19.00, στο άγαλμα Βενιζέλου.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ – ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ στις 21 Φλεβάρη

Ένας χρόνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ, ΜΠΛΙΝΚΕΝ, ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Στις 20 και 21 Φλεβάρη, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, έρχεται στην χώρα μας και την περιοχή (Τουρκία, Ισραήλ) για να προωθήσει τα φιλοπόλεμα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Αυτή η καθόλου τυχαία επίσκεψη συνιστά μεγάλη πρόκληση στα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα της εργατικής τάξης , της νεολαίας και του λαού.

Γίνεται λίγες μόλις μέρες πριν, συμπληρωθεί ένας χρόνος (στις 24 Φλεβάρη)από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του άδικου πολέμου –στην καρδιά της Ευρώπης– που έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, έχει αφήσει πολύ περισσότερους σακατεμένους και με τις καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες. Τίποτα δεν δείχνει ότι αυτός ο πόλεμος πρόκειται να σταματήσει σύντομα, με τη Δύση (ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ) να εξοπλίζει καθημερινά το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου και τη Ρωσία να εκτοξεύει συχνά απειλές έως και για χρήση πυρηνικών όπλων. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις είναι αγεφύρωτες, οι μεγάλες δυνάμεις χαράσσουν ξανά τα σύνορα με το αίμα των λαών! Και απειλούν τους ευρωπαϊκούς λαούς και τους λαούς όλου του κόσμου ακόμη και με έναν γενικευμένο, παγκόσμιο πόλεμο!

Στο φόντο αυτό η άρχουσα τάξη της χώρας μας συντάσσεται πλήρως με τα σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ, παραδίδει βάσεις, λιμάνια, θάλασσα και αέρα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, μετατρέποντας τη χώρα σε πλατφόρμα των πολεμικών εξορμήσεών τους και ταυτόχρονα σε πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στόχο. Κάθε ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν την πολιτική του πολέμου, προσφέροντας  ζεστό χρήμα στις πολεμικές βιομηχανίες για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα  του ΝΑΤΟ.

Επίσης με φόντο αυτήν την επικίνδυνη πολεμική όξυνση, ο αντιδραστικός ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, καλά κρατεί. Τα επεισόδια και οι εμπλοκές έχουν γίνει ρουτίνα και η κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών επιταχύνεται. Συνολικά από το 2020 έως και το 2022 οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 89,6%, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν! Οι δύο χώρες οδεύουν προς εκλογές, μέσα σε ένα εθνικιστικό κλίμα και με τις αστικές τάξεις να προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια των ιμπεριαλιστών και να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στη περιοχή. Οι λαοί μας κινδυνεύουν να αλεστούν στις μυλόπετρες αντιδραστικών σχεδίων των ιμπεριαλιστικών χωρών και των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τις θαλάσσιες ζώνες, τις εξορύξεις και τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους, και γενικότερα για αλλότρια συμφέροντα σε Αιγαίο, Κύπρο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα οι τερατώδεις εξοπλισμοί εντείνουν τις πολιτικές της φτώχειας και της ακρίβειας, ενώ το εθνικιστικό κλίμα γίνεται μοχλός προώθησης, και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, μιας λαίλαπας αντιλαϊκών μέτρων με στόχο την συντριβής των όρων ζωής, δουλειάς, ελευθεριών των δύο λαών.

Είναι ανάγκη να βγούμε στους δρόμους, να διαδηλώσουμε και να βροντοφωνάξουμε:

• ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

• ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ- ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ- ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

• ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

• ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

• ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

• ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ- ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΤΡΙΤΗ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ, 7 μ.μ. ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ


ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

 

Ανεπιθύμητος ο Μπλίνκεν – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: Τρίτη 21/2

ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ Τρίτη 21/2:

Αθήνα: 7μμ, Προπύλαια – Πρεσβεία ΗΠΑ

Θεσσαλονίκη: 7μμ, άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα: 6.30 μμ, Πλ. Γεωργού

Η επίσκεψη του υπ. Εξ. των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην Αθήνα σηματοδοτεί την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού καπιταλισμού στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε όλα τα μέτωπα που εξελίσσεται η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσία-Κίνα. Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, με την πλήρη συναίνεση των αστικών κομμάτων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα-βάση, προκεχωρημένο φυλάκιο ενάντια στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη, όλα τα λιμάνια της χώρας ελλιμενίζουν ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία, εναέριος – θαλάσσιος και χερσαίος χώρος χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της Ρωσίας, να τροφοδοτούν με όπλα το μισοφασιστικό ουκρανικό καθεστώς Ζελένσκι, να πιέζουν την Τουρκία για να αποκοπεί από τη Ρωσία και τις χώρες των Βαλκανίων (κυρίως τη Σερβία) να απωθήσουν την ρώσικη επιρροή. Έτσι και η Ελλάδα μετατράπηκε σε μπροστάρη της προσχεδιασμένης και καθοδηγούμενης από τους Αμερικανούς σύγκρουσης στην Ουκρανία, μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή βάση στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο, αποστολέας οπλισμού, πυρομαχικών και αρμάτων – και έτσι σε βασικό στρατιωτικό στόχο αυτής της σύγκρουσης με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Αντιδραστικός άξονας

Κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν θα συνεδριάσει και ο άξονας Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Οι πιο πιστοί και πρόθυμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, που εκτελούν τις εντολές των αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Οι ισραηλινοί εγκληματίες πολέμου, που δολοφονούν τον παλαιστινιακό λαό και εκτελούν χρέη φύλακα για Ιράν, Συρία και αραβικό κόσμο – οι Κύπριοι που δίνουν όλα τα κοιτάσματά τους στην EXON MOBIL εκλιπαρώντας για αμερικάνικη «προστασία» απέναντι στις τούρκικες απαιτήσεις – οι έλληνες καπιταλιστές που λειτουργούν ως μαριονέτα των ΗΠΑ σε ΕΕ, Βαλκάνια, ΝΑ Μεσόγειο, αναζητώντας οικονομικά οφέλη (βλ. εφοπλιστές), προγράμματα στήριξης και εικονικές επενδυτικές αναβαθμίσεις, προστασία από τον τούρκικο καπιταλισμό και πολιτική στήριξη στο εσωτερικό της χώρας.

Οι απαιτήσεις των αμερικανών από την κλίκα Μητσοτάκη είναι δεδομένες: α) Να συνεισφέρει στον ωμό εκβιασμό που δέχεται η Σερβία (να αποδεχτεί το γαλλογερμανικό σχέδιο, που σημαίνει αποδοχή της απόσχισης του Κοσσόβου ή να αποκλειστεί από την ένταξη στην ΕΕ και να υποστεί οικονομικό εμπάργκο) για να αποκοπεί από την Ρωσία, όπως και να καταπολεμηθούν όλες οι φιλορώσικες δυνάμεις στα Βαλκάνια. β)Να λειτουργήσει ως πρόθυμος «λαγός» στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για αποστολή ακόμα πιο βαρέως οπλισμού στο ουκρανικό καθεστώς. γ) Να ακολουθεί τις εντολές των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, όπου με την τακτική «μαστίγιο-καρότο» προσπαθούν να κρατήσουν την επαφή με τον άκρως απαραίτητο για την Δύση τούρκικο καπιταλισμό αλλά και να ροκανίσουν το καθεστώς Ερντογάν. δ) Να ακολουθούν και να υπερασπίζονται την αντιρώσικη επιθετικότητα βλ. εφαρμογή κυρώσεων, αποστολή όπλων, απαίτηση για δικαστήριο Χάγης, αποκλεισμό από την Ολυμπιάδα, απαγόρευση ρώσικων ΜΜΕ κ.λπ. – και βέβαια να κραυγάζουν πως «είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία».

Η ομογενοποίηση του ΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου σε αυτή την περιοχή είναι προϋπόθεση για τους αμερικάνους, ώστε να κλιμακώσουν την σύγκρουση στην Ουκρανία «ματώνοντας» όσο περισσότερο γίνεται τον ρώσικο ιμπεριαλισμό (με κόστος την ερημοποίηση της Ουκρανίας) – να πυροδοτήσουν τα νέα μέτωπα που οργανώνουν, ενάντια στην Κίνα στην Ταϊβάν και πιθανώς στα Βαλκάνια.

Κάτω η πολεμοκάπηλη, τυχοδιωκτική κλίκα Μητσοτάκη

Οι έλληνες καπιταλιστές και η κλίκα Μητσοτάκη που τους εξυπηρετεί (ειδικά το χρηματοπιστωτικό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο) έχουν πολεμοκάπηλη, επικίνδυνα τυχοδιωκτική πολιτική. Προχωρούν σε καταστροφικούς οικονομικά εξοπλισμούς, οξύνουν τον σωβινισμό και τον μιλιταρισμό. Με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τη συμπόρευση του ΚΚΕ (που βλέπει ελλιπή υπεράσπιση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» και ψηφίζει όλα τα επιδόματα σε ένστολους ακόμα και την ώρα που δολοφονούν, π.χ. Φραγκούλης).

Χρεοκοπημένοι εδώ και χρόνια, βουτηγμένοι στην διαφθορά και τα σκάνδαλα, ελπίζουν σε «ενέσεις» ρευστότητας και πολιτικής στήριξης από τους ιμπεριαλιστές. Όσο πιο πολύ καταφεύγουν σε αυτή την στήριξη, τόσο «σφίγγει η θηλιά» και γίνονται πιο ενδοτικοί σε κάθε ιμπεριαλιστική απαίτηση. Ενώ έχουν στήσει και συμμετέχουν σε μια γιγάντια επιχείρηση κερδοσκοπίας των καπιταλιστών της ενέργειας, των καυσίμων, των τροφίμων και των τραπεζών, που ληστεύει ασύδοτα τον ελληνικό λαό με φερετζέ τα «καλάθια» του Γεωργιάδη και φτωχοποιεί ραγδαία την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αρπάζοντας σπίτια και εισοδήματα με Κατασχέσεις και Ακρίβεια – μας σέρνουν όλο και πιο βαθιά στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση και δεν θα διστάσουν να μας στείλουν «κρέας για τα κανόνια» στην πρώτη γραμμή για να εξυπηρετήσουν τα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Είναι ακραία επικίνδυνη κυβέρνηση όπως και τα μαφιόζικα κεφάλαια που εξυπηρετεί – και απαιτείται ένα μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα που θα διακόψει την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Ούτε σταγόνα αίμα για τα συμφέροντά τους! Δεν τασσόμαστε με καμιά από τις αντιδραστικές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται. Να αναπτύξουμε ένα μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα: ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στην φτώχεια, στις αντιδραστικές αστικές τάξεις κι απ’ τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Να ανατρέψουμε την διεφθαρμένη, ακραία ταξική κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπλοκάροντας κάθε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αποτρέποντας κάθε τυχοδιωκτισμό μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ενάντια στο μιλιταριστικό, σοβινιστικό κλίμα που θέλει στον γύψο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, στο δρόμο του αγώνα που χαράζει η γαλλική εργατική τάξη.

Κοινοί αγώνες των λαών ενάντια σε Πόλεμο και Εξοπλισμούς – ακρίβεια, φτώχεια, αντεργατικά μέτρα.

Έξω ΝΑΤΟ και Βάσεις. ΟΧΙ στα Πυρηνικά.

ΟΧΙ στους Ιμπεριαλιστικούς Ανταγωνισμούς και τη γενίκευση του πολέμου.

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά σχέδια.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


Αθήνα 19.00 Προπύλαια
Θεσσαλονίκη 19.00 Άγαλμα Βενιζέλου

Τετάρτη 1 Μάρτη | Εκδήλωση: “Καπιταλιστική κρίση, ιμπεριαλιστικός πόλεμος και τα καθήκοντα του αντιπολεμικού κινήματος”

Αθήνα 19.00 Μεθώνης 48
Θεσσαλονίκη 18.00 Γκαρμπολά 12

Ακολουθεί το κείμενο ενόψει των διαδηλώσεων στις 21/2:

O πιο επικίνδυνος εχθρός κάθε λαού βρίσκεται μέσα στην ίδια του τη χώρα

Στις 21 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο προγραμματισμένων διπλωματικών επαφών με χώρες – στρατηγικούς συμμάχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού , καταφτάνει στην Ελλάδα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ A. Μπλινκεν. Στόχος της επίσκεψης είναι η συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών στην κατεύθυνση της στενότερης γεωστρατηγικής σύνδεσής τους, της διασφάλισης των αμερικανικών συμφερόντων και της εκπλήρωσης των ΝΑΤΟϊκών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται τις μέρες που κλείνει ένας χρόνος από την “επίσημη” έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης και της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μία πολεμική σύγκρουση που εδαφικοποιεί τους υπάρχοντες ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας-Κίνας πλέον και στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Μία πολεμική σύγκρουση που πολλαπλασιάζει και φέρνει πιο κοντά τις πιθανότητες ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου του οποίου αποτελεί και προεικόνιση, μία πολεμική σύγκρουση η οποία δεν μπορεί να προσεγγιστεί ως ένα ξαφνικό γεγονός αποκομμένο από τις πολιτικές διεργασίες της προηγούμενης δεκαετίας και τον γεωπολιτικό σχεδιασμό του ευρωατλαντικού στρατοπέδου στην περιοχή.

Μία πολεμική σύγκρουση που στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 2014, με την πραξικοπηματική ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης από τη ΝΑΤΟκινούμενη νεοναζιστική εξέγερση του “Μαϊνταν”. Το ακροδεξιό καθεστώς, μαριονέτα του δυτικού μπλοκ, το οποίο προέκυψε από την επίσπευση των διαδικασιών της διακηρυγμένης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ήρθε σε ευθεία ρήξη με τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή. Το νεοναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας προχώρησε σε διώξεις κατά της Αριστεράς και των ευρύτερων ριζοσπαστικών δυνάμεων (επιθέσεις/φυλακίσεις σε αντιφρονούντες, απαγόρευση κομμάτων, απαγόρευση μέσων ενημέρωσης, εμπρησμός και σφαγή κομμουνιστών και συνδικαλιστών στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό), αλλά και σε πογκρόμ κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού, το οποίο πήρε διαστάσεις ανοιχτού εμφυλίου. Με επικοινωνιακή αφορμή την υπεράσπιση των ρωσοφωνων και τη δήθεν “αποναζιστικοποίηση” , αλλά με βασικό στόχο την πολεμική υπεράσπιση του δικού της “ζωτικού χώρου” συμφερόντων, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, με τον Ουκρανικό λαό να θυσιάζεται στο βωμό της γεωστρατηγικής σύγκρουσης 2 μπλοκ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Διαχρονικά η αστική τάξη της χώρας μας και οι πολιτικοί εκφραστές της, έχουν συνδέσει την ύπαρξη τους με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Όντας κομμάτι του ιμπεριαλιστικού τους βραχίονα (ΝΑΤΟ) η Ελλάδα έχει πάρει θέση στην γεωπολιτική σκακιέρα στο πλάι των δυνάμεων του δυτικού ιμπεριαλισμού. Υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολεμικά μέτωπα, (πρώην Γιουγκοσλαβία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ουκρανία), ξεπούλημα\παραχώρηση στρατηγικής σημασίας εθνικών εδαφών και υποδομών (στρατόπεδα, βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Άραξο κ.α), προετοιμασία για στάθμευση πυρηνικών, είναι λίγα από τα παραδείγματα της μετατροπής της Ελλάδας, σε ένα απέραντο νατοϊκό στρατόπεδο/ στρατιωτικό ορμητήριο, ένα ετοιμοπόλεμο προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ως δικαιολογία για την αναγκαιότητα αυτού του μιλιταριστικού πυρετού, προβάλλεται ,συνεχώς, η ανάγκη προστασίας της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και η προετοιμασία της χώρας, εν όψει της όξυνσης των σχέσεων με την Τουρκία. Μέσω της εθνικιστικής υστερίας και του πολεμικού κλίματος προσπαθούν να στρέψουν τους λαούς των δύο χωρών εναντίον ενός εξωτερικού εχθρού ενώ οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι καπιταλιστές ,εκατέρωθεν, συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος τους.

Ο δικός μας εχθρός είναι μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην ΕΕ και μέσα στο ΝΑΤΟ

Το τίμημα των ανταγωνισμών για το μοίρασμα του κόσμου, το τίμημα της διαιώνισης ενός συστήματος που γεννά μονάχα εκμετάλλευση φτώχια και πολέμους, στο τέλος της ημέρας το πληρώνουμε πάντα οι ίδιοι. Δηλαδή οι λαοί και η παγκόσμια εργατική τάξη. Οι λαοί της Ουκρανίας, της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Υεμένης, της Γιουγκοσλαβίας έχουν βιώσει από πρώτο χέρι και συνεχίζουν να βιώνουν, τις άμεσες συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων για τα κέρδη των ισχυρών.

Όπως το προλεταριάτο της κάθε χώρας έτσι και εμείς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το σημείο του χάρτη στο οποίο ζούμε, το ποιοι είναι οι δικοί μας εκμεταλλευτές, το ποια είναι η ιμπεριαλιστική δύναμη στην οποία η αστική τάξη της δικής μας χώρας στηρίζεται για την επιβίωση της.

Η άφιξη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην Ελλάδα, αλλά και ο ένας χρόνος από την επίσημη έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορεί παρά να αποτελέσει αφορμή για έναν νέο κύκλο αντιπολεμικών και αντιιμπεριαλιστικών αγώνων, έναν νέο κύκλο αντίστασης στις πολεμικές ορέξεις και στην οικονομική εξαθλίωση που μας προσφέρει η ελληνική αστική τάξη, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι ίδιοι που μας προετοιμάζουν για να γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους, για τα συμφέροντά τους.

Έχουμε ανάγκη και καθήκον να οικοδομήσουμε μία αυτοτελή διεθνιστική εργατική πολιτική, απαγκιστρωμένη από τα κελεύσματα των αστικών τάξεων, αλλά και από κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη.

Έχουμε ανάγκη και καθήκον να οικοδομήσουμε ένα εγχώριο αντιπολεμικό-αντιμιλιταριστικό-αντιμπεριαλιστικό κίνημα που θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί με την αστική εξουσία και τους ιμπεριαλιστές της “δικής” μας πλευράς. Να μπλοκάρει τη στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας και τη μετατροπή της σε απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, να μπορέσει να αντισταθεί με επιτυχία απέναντι στην περαιτέρω φτωχοποίηση που μας επιφυλάσσει η συνέχιση και η επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Έχουμε συμφέρον, ανάγκη και καθήκον να επιβάλουμε το μπλοκάρισμα της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και σε κάθε άλλο σημείο που βρίσκονται σήμερα ελληνικές δυνάμεις (Σαχέλ, Βαλκάνια, Σαουδική Αραβία), το σπάσιμο της αντιδραστικής συμμαχίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, το κλείσιμο των βάσεων και το διώξιμο των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα. Την ακύρωση των πολεμικών συμφωνιών με Γαλλία (εξοπλιστικά προγράμματα, παρουσία στη «ζώνη Σαχέλ») και ΗΠΑ, τη ρήξη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την αποδέσμευση κονδυλίων από τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη διοχέτευση τους για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Έχουμε συμφέρον, ανάγκη και καθήκον μαζί με τους λαούς της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και του κόσμου να παλέψουμε για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μέσα σε συνθήκες που δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να σταματήσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά και την καπιταλιστική “ειρήνη” που τους γεννά, μετατρέποντάς τους σε επαναστάσεις που η εποχή μας, ήδη, κυοφορεί.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση

Μοιραστείτε το άρθρο