Η συνεχής προμήθεια όπλων στην Ουκρανία… άδειασε τις αποθήκες των ΝΑΤΟϊκών

355Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρει ελλείψεις σε πυρομαχικά, βλήματα, πυραύλους, συστήματα αεράμυνας κ.α. και ζητάει αύξηση της παραγωγής τους από τις μεγάλες βιομηχανίες όπλων. Η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και η ουκρανική εξέλιξη στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Στην Ρωσία εντείνονται τα μέτρα καταστολής και ελέγχου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχής αποστολή όπλων και πυρομαχικών έχει οδηγήσει πολλά κράτη του ΝΑΤΟ να αντικρίζουν… άδειες αποθήκες στρατιωτικού υλικού. Αλλά ο ρυθμός των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο και οι ουκρανικές δυνάμεις να εκτοξεύουν καθημερινά έως και 10.000 βλήματα πυροβολικού, έχει εξαντλήσει τα δυτικά αποθέματα και έχει αποκαλύψει κενά στην αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και το ανθρώπινο δυναμικό των αλυσίδων εφοδιασμού.

Το ΝΑΤΟ μόλις ολοκλήρωσε έκτακτη έρευνα για τα εναπομείναντα αποθέματα πυρομαχικών, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αν η Ευρώπη πολεμούσε τη Ρωσία, ορισμένες χώρες θα ξέμεναν από πυρομαχικά μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος δήλωσε ότι η μεγαλύτερη έλλειψη παρουσιάζεται στα πυρομαχικά μάχης, από βλήματα των 155 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται στα οβιδοβόλα, μέχρι πυραύλους HIMARS και  πυρομαχικά για τα συστήματα αεράμυνας όπως τα IRIS-T, Patriot και Gepard, τα οποία αυτήν την στιγμή χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν αρχίσει να πιέζουν αμυντικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή. Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον μηνιαίο στόχο  για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού σε 90.000 από 14.400 πριν από τον πόλεμο, ανέφεραν οι New York Times.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν το θέμα στις Βρυξέλλες αύριο Τρίτη και την Τετάρτη, πριν οι δυτικοί ηγέτες συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ενόψει της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Συμμαχία σχεδιάζει να αυξήσει τους στόχους του σε αποθέματα πυρομαχικών, τα οποία εξαντλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών. Αυτό θέτει υπό πίεση τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή και να επενδύσουμε στις παραγωγικές μας ικανότητες», δήλωσε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει το θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών να συζητηθεί στην προσεχή διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη, όπου θα συμμετάσχει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ. «Υπάρχει τώρα μια συζήτηση σε εξέλιξη και για το θέμα των αεροσκαφών και αναμένω ότι θα συζητηθεί επίσης αύριο στη συνάντηση στις Βρυξέλλες». Ο ίδιος είπε επίσης ότι η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών από χώρες της Συμμαχίας στην Ουκρανία δεν θα μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε μέρος του πολέμου.

Ο γγ του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει. «Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο ίδιος και η Ρωσία εξακολουθούν να θέλουν να ελέγξουν την Ουκρανία». «Βλέπουμε πώς στέλνουν περισσότερα στρατεύματα, περισσότερα όπλα, περισσότερες δυνατότητες».

Ερωτηθείς για την εξέλιξη της ουκρανικής σύγκρουσης, ο αμερικανός στρατηγό ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην επικεφαλής της CIA, διοικητής της Πολυεθνικής Δύναμης στο Ιράκ και διοικητής της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας ISAF στο Αφγανιστάν, είπε ότι: «Νομίζω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό θα συμβεί όταν η ηγεσία της Ρωσίας συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε στο πεδίο των μαχών ούτε στο εσωτερικό μέτωπο. Δυστυχώς δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα ισχύσουν αυτές οι συνθήκες. Στο πεδίο της μάχης οι Ρώσοι έχουν ήδη υποστεί πιθανότατα οκτώ φορές περισσότερες απώλειες από ό,τι η τότε Σοβιετική Ένωση σε σχεδόν μια δεκαετία πολέμου στο Αφγανιστάν. Στο εσωτερικό μέτωπο, οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κυρώσεις, οι κυρώσεις επί προσώπων και οι εμπορικοί περιορισμοί έχουν προκαλέσει ύφεση”.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από την Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου να συλληφθούν αυθαιρέτως ή να παρενοχληθούν από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου. «Αμερικανοί πολίτες που κατοικούν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν από εκεί αμέσως». «Χρειάζεται αυξημένη προσοχή λόγω του κινδύνου αυθαίρετων συλλήψεων». «Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα

Στην Ρωσία εντείνονται τα μέτρα καταστολής και ελέγχου κατά αντιπολιτευόμενων, μέσων ενημέρωσης, ιστότοπων κ.α.. Τώρα οι αρχές προχωρούν στη λειτουργία ενός συστήματος που θα σαρώνει το διαδίκτυο για παράνομο περιεχόμενο, ώστε να εντοπίζονται μη εγκεκριμένες δράσεις και οργανώσεις. Το Oculus «ανιχνεύει αυτόματα παραπτώματα όπως εξτρεμιστικό περιεχόμενο, εκκλήσεις για παράνομες μαζικές συγκεντρώσεις ή αυτοκτονίες, περιεχόμενο υπέρ των ναρκωτικών, προπαγάνδα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ούτω καθεξής», ανέφερε το Interfax επικαλούμενο το Κύριο Κέντρο Ραδιοσυχνοτήτων (MRFC), τμήμα της εποπτικής αρχής επικοινωνιών Roskomnadzor.

Μοιραστείτε το άρθρο