Τραγική κατάσταση από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Β. Συρία
Τουλάχιστον 640 οι νεκροί

 

Ένας ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 641 ανθρώπους, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Εκατοντάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από ερείπια, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες σε σωρούς συντριμμιών σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την περιοχή.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 4:17 π.μ. τοπική ώρα (01:17 GMT) τη Δευτέρα, καθώς οι άνθρωποι κοιμόντουσαν, σε βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων (11 μίλια). Ο σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ έπληξε τη νότια επαρχία Καχραμανμάρας. Ακολούθησε σεισμός 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ. Στη συνέχεια, ένας τρίτος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών έπληξε το Γκαζιαντέπ

Ο σεισμός, ο οποίος έγινε αισθητός σε Κύπρο, Λίβανο μέχρι το Κάιρο, είχε επίκεντρο βόρεια της πόλης Γκαζιαντέπ σε μια περιοχή περίπου 95 χιλιόμετρα (60 μίλια) από τα σύνορα με τη Συρία.

Στη συριακή πλευρά των συνόρων, ο σεισμός έπληξε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση και στις οποίες έχουν καταφύγει περίπου τέσσερα εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDP) από τον μακρύ εμφύλιο πόλεμο. Πολλοί από αυτούς ζουν σε άθλιες συνθήκες με ελάχιστη υγειονομική περίθαλψη. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Atmeh και πολλοί άλλοι θάφτηκαν στα ερείπια, είπε ο Muheeb Qaddour, γιατρός στην πόλη, στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press τηλεφωνικά.

Από την τουρκική πλευρά επίσης, πολλές μεγάλες πόλεις που φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες βρίσκονταν στην πληγείσα περιοχή.

Υπήρξαν τουλάχιστον έξι ισχυροί μετασεισμοί και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού προέτρεψε τον κόσμο να μην εισέρχεται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, επικαλούμενος κινδύνους.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική, καθώς στην περιοχή επικρατεί χιονοθύελλα η οποία αναμένεται να μην κοπάσει μέχρι και  την Πέμπτη.

Σανλιούρφα μετά τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία. [Rauf Maltas/Anadolu Agency]
ΠΗΓΗ: Associated Press, Guardian, AlJazeera

Μοιραστείτε το άρθρο