Το ουκρανικό «οχυρό» του ανατολικού μετώπου υπό ρωσική πολιορκία

347Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Λυσσαλέες μάχες στο Μπαχμούτ του Ντονέτσκ, που βρίσκεται περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι Ρώσοι στοχεύουν και στην κατάληψη του τελευταίου κομματιού στο Λουγκάνσκ. Το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι με τα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς που ζητάει δεν θα χτυπήσει στόχους μέσα στην Ρωσία.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αμφοτέρων των πλευρών έχουν επικεντρωθεί πλέον στην υπεράσπιση ή κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, «οχυρό» όπως τη χαρακτήρισε ο ουκρανός πρόεδρος. Οι μάχες των τελευταίων ημερών είναι σφοδρές και η πόλη είναι ήδη καταστραμμένη, ενώ στην ουσία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και βρίσκεται «αποκομμένη».

«Λυσσαλέες μάχες έγιναν στα βόρεια προάστια (του Μπαχμούτ) για κάθε δρόμο, κάθε σπίτι, κάθε σκάλα», είπε ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγένι Πριγκοζίν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της οργάνωσής του. «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν υποχωρούν, μάχονται μέχρι και τον τελευταίο άνδρα», πρόσθεσε.

Ο υπό αποπομπή λόγω του σκανδάλου διαφθοράς στις προμήθειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρεζνίκοφ, όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή υποχώρηση από την Μπαχμούτ, είπε μεν ότι η πόλη αυτή παραμένει «ένα οχυρό, ένα σύμβολο», αλλά η απόφαση επαφίεται στο γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση «περιπλέκεται» στο μέτωπο και ιδίως στην Μπαχμούτ, επισημαίνοντας ότι: «Ο κατακτητής κινητοποιεί ολοένα και περισσότερες δυνάμεις για να σπάσει την άμυνά μας», τόνισε.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι πέτυχαν κάποια εδαφικά κέρδη και ελπίζουν να σπάσουν την αντίσταση των Ουκρανών, μετά την κατάληψη της κοντινής κωμόπολης Σολεντάρ και του χωριού Μπλαγκοντάτνε.

Δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το κέντρο της πόλης του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία και ο ένας χτύπησε κτίριο κατοικιών, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Πάντως, οι ουκρανικές αρχές διαψεύδουν ρωσικούς ισχυρισμούς ότι έχουν καταλάβει το χωριό  Μπιλοχόριβκα, το τελευταίο τμήμα της περιφέρειας του Λουγκάνσκ που ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Την ίδια ώρα ο, για λίγες ώρες ακόμη όπως φαίνεται, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας έσπευδε να καθησυχάσει τους Δυτικούς προμηθευτές όπλων, δηλώνοντας ότι το Κίεβο δεν θα πλήξει περιοχές εντός της ρωσικής επικράτειας, με τα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς τα οποία ζητάνε και κάποια έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ. Θα στοχοποιήσει μόνο ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εντός του κατεχόμενου από τη Μόσχα ουκρανικού εδάφους, είπε ο Ρεζνίκοφ.

Για τη θέση του τελευταίου προορίζεται ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών Κίριλο Μπουντάνοφ –ο έχων την απευθείας επικοινωνία με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το εμπάργκο για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που μεταφέρονται δια θαλάσσης, ένα μέτρο που το Κρεμλίνο το χαρακτηρίζει «αρνητικό» και λέει ότι «θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο» το σύστημα προμηθειών.

Μοιραστείτε το άρθρο