“Όσα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, τόσα περισσότερα εδάφη θα χάνει”

344Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ρωσία απειλείται από γερμανικά τανκς «και πάλι» όπως και κατά τον Β’ΠΠ, είπε ο ρώσος πρόεδρος. «Όσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των όπλων που παρέχονται στο καθεστώς του Κιέβου, τόσο περισσότερο θα απωθηθούν, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Αύριο η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο.

Η ρωσική ηγεσία αντέδρασε σήμερα στην απόφαση των Δυτικών να στείλουν βαρέα όπλα στην Ουκρανία, κοινοποιώντας τις προθέσεις της Μόσχας να απαντήσει στην τελευταία κίνησή τους να προμηθεύσουν στο Κίεβο άρματα μάχης. Η Ρωσία ετοιμάζει μια μεγαλύτερη απάντηση στις αποστολές όπλων προς την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Καθώς νέα όπλα στέλνονται από την συλλογική Δύση, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το δυναμικό της για να απαντήσει στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο Πεσκόφ έκανε αυτή τη δήλωση όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η απάντηση της Ρωσίας θα ξεπερνά τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων. Ο ρώσος πρόεδρος παραβρέθηκε στις τελετές για την 80η επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των ναζιστικών ορδών στο  Στάλινγκραντ, στο σημερινό Βόλγκογκράντ και δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει τους παραλληλισμούς. Η Ρωσία απειλείται από γερμανικά τανκς «και πάλι» όπως και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να απαντήσει στην επιθετικότητα από τη Δύση. «Είναι απίστευτο αλλά αληθινό. Μας απειλούν και πάλι τα γερμανικά τανκς Leopard», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι υποστηρίζει την Ουκρανία για να βάλει τέλος «στο ρωσικό ζήτημα» και στράφηκε ιδιαίτερα προσωπικά κατά της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στο Κίεβο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους Επιτρόπους για την σύνοδο ΕΕ-Ουκρανίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δήλωσε πως το αποτέλεσμα του πολέμου πρέπει να είναι η ήττα της Ρωσίας και μια ήττα τέτοια που να μην ξανασηκωθεί για δεκαετίες». «Άραγε αυτό δεν είναι ρατσισμός, ναζισμός και μια απόπειρα να επιλυθεί το ρωσικό ζήτημα;», είπε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος είπε ακόμη πως οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, προς απομάκρυνση ακόμη περισσότερο των ουκρανικών δυνάμεων από τα σύνορα ώστε να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη. «Επιδιώκουμε τώρα να απωθήσουμε το ουκρανικό πυροβολικό σε μια απόσταση που δεν θα αποτελεί απειλή για τα εδάφη μας». «Όσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των όπλων που παρέχονται στο καθεστώς του Κιέβου, τόσο περισσότερο θα πρέπει να τους απωθήσουμε από τα εδάφη που αποτελούν μέρος της χώρας μας», επισήμανε ο Λαβρόφ. Ο ρώσος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στις εκρήξεις που προκάλεσαν πέρυσι μεγάλες ζημιές στους αγωγούς αερίου Nord Stream στο βυθό της Βαλτικής.

Πάντως, για την αντιμετώπιση των δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, η Μόσχα φαίνεται πως έχει επεξεργαστεί λύσεις. Ετοιμάζει «κυνηγούς για  Leopard», αναπτύσσοντας στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας άρματα μάχης-ρομπότ με την ονομασία Marker, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου Νμίτρι Ρογκόζιν, υπεύθυνου και για την κατασκευή του πυραύλου Satan-2 όταν διηύθυνε τη ρωσική διαστημική υπηρεσία

Τα μη επανδρωμένα συστήματα Marker είναι οπλισμένα με πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών και αντιαρματικούς πυραύλους ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά και τον χειρισμό drones, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές τους. Ήδη ξεκίνησε  η διαδικασία ηλεκτρονικής μεταφόρτωσης εικόνων στόχων και της ενσωμάτωσης ισχυρών αντιαρματικών όπλων, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του.

Την ίδια ώρα, έφθαναν στο Κίεβο οι επικεφαλής των ηγετικών οργάνων της ΕΕ (Επιτροπή και Συμβούλιο) μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ και τους 16 Επιτρόπους, για την αυριανή σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας. Δύο λέξεις ακούγονται στις δηλώσεις των Ευρωπαίων: νίκη και ανοικοδόμηση. «Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. Και για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στήριξη και τη συνεργασία μας», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λαϊνεν.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι αναμένει από την ΕΕ έναν οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πιο επιτυχημένα». Μόνο που τα μηνύματα από τους Ευρωπαίους δεν είναι αισιόδοξα ως προς τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος. Πάντως, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του «αξίζει» να ξεκινήσει από φέτος τις συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ. Ενώ ζήτησε περισσότερες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ρωσία.

Στα μέτωπα… Το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι σημειώνουν μικρή πρόοδο στις γύρω περιοχές από το Μπαχμούτ του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, με τις μαρτυρίες να κάνουν λόγο για αλλαγή στην τακτική – δηλαδή επιχειρήσεις των ειδικών μονάδων προς ενίσχυση των επιθέσεων για μάχες, με τεχνικές διείσδυσης.

Ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε πως αναμένει ότι: «Οι κυριότερες μάχες μένουν ακόμα να έρθουν και πως θα γίνουν φέτος, σε δύο ως τρεις μήνες. Αυτοί θα είναι καθοριστικοί μήνες του πολέμου». «Η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μέγιστη κλιμάκωση. Συγκεντρώνει ό,τι είναι δυνατόν, κάνει ασκήσεις και εκπαίδευση. Οι χώρες που μας βοηθούν στον αγώνα μας έχουν αρχίσει να μας στέλνουν τη μέγιστη βοήθεια», συνέχισε. Ο δε υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ τοποθετεί χρονικά τη νέα μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή στον έναν χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πάντως, και σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται απόρρητη ενημέρωση τεσσάρων ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι απίθανο να καταφέρουν να ανακαταλάβουν την Κριμαία από τα ρωσικά στρατεύματα στο εγγύς μέλλον.

Μοιραστείτε το άρθρο