«Άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση η αποστολή τεθωρακισμένων από τη Δύση»

337Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά τις αποφάσεις για αποστολή στο Κίεβο των γερμανικών και αμερικανικών αρμάτων μάχης, η Μόσχα λέει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ενθαρρυμένος ο Ζελένσκι βγήκε και είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν συνομιλίες με τον Πούτιν. Νέο κύμα ρωσικών βομβαρδισμών σήμερα.

Μετά τις αποφάσεις Γερμανίας και ΗΠΑ να στείλουν στο Κίεβο βαρέα άρματα μάχης και το επικοινωνιακό σόου που προηγήθηκε με την εμφάνιση των πιέσεων προς το Βερολίνο, τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και την αναγκαιότητα συλλογικής στάσης των ευρωατλαντικών, επόμενο είναι να ενισχύεται το αφήγημα της ρωσικής εξουσίας περί πολέμου της Δύσης (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία κ.α.) κατά της Ρωσίας.

Αμέσως αντέδρασε το Κρεμλίνο και διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ δηλώθηκε ότι: «Στη Μόσχα, το θεωρούμε αυτό άμεση ανάμιξη στη σύγκρουση και βλέπουμε ότι αυξάνεται». «Υπάρχουν συνεχείς δηλώσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και από την Ουάσιγκτον ότι η αποστολή διαφόρων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, στην Ουκρανία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εμπλοκή αυτών των χωρών ή του ΝΑΤΟ στις εχθροπραξίες που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Διαφωνούμε κατηγορηματικά. Στη Μόσχα, όλα όσα κάνουν τόσο η συμμαχία όσο και οι πρωτεύουσες που ανέφερα εκλαμβάνονται ως άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση. Βλέπουμε ότι μεγαλώνει».

Στον ίδιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος είπε ότι: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είναι μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το Tass αναφέρει ότι κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκουν να καθυστερήσουν τη σύγκρουση.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ, μιλώντας από την Αιθιοπία που επισκέπτεται κατά την αφρικανική περιοδεία του, είπε ότι: Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους μέλλον βλέπει για τον εαυτό της και σε αυτό η Ρωσία δεν μπορεί να βοηθήσει.

Ως προς την παράδοση των υποσχεθέντων, ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα στρατεύματα της Bundeswehr στη Σαξονία ότι: «Σχεδιάζεται να γίνει η παράδοση στα τέλη Μαρτίου στις αρχές Απριλίου» στην Ουκρανία. Πρόσθεσε δε ότι: Η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στον χειρισμό ελαφρών τεθωρακισμένων Marders θα ξεκινήσει «μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου» στη Γερμανία και η εκπαίδευση στα Leopards θα ακολουθήσει «λίγο αργότερα».

Ενισχυμένος ο ουκρανός πρόεδρος από τις αποφάσεις των Δυτικών για ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και την επομένη των ανακοινώσεων Γερμανίας και ΗΠΑ για την αποστολή των Leopard και Abrams, βγήκε και δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν συνομιλίες με τον Πούτιν, αφού του έγινε «κανένας» μετά την εξαπόλυση της ρωσικής εισβολής.

Επιπλέον, βγήκαν οι Ουκρανοί και ζήτησαν τώρα μαχητικά αεροσκάφη. Όπως γράφει το Politico: «Οι συνομιλίες με αρκετούς Δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με πολεμικά αεροσκάφη. Μια συζήτηση που προωθείται από ουκρανούς αξιωματούχους με την υποστήριξη “γερακιών”  κρατών της Βαλτικής».

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε πάντως την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών (όπως είχε κάνει και για τα Leopard) επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση. Αλλά ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι: «Τα πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να  θεωρούνται εντελώς αδιανόητα σήμερα, αλλά μπορεί να έχουμε αυτή τη συζήτηση σε δύο, τρεις εβδομάδες».

Ήδη διατυπώνονται τέτοιες φωνές, όπως του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Φόπκε Χέκστρα ο οποίος είπε στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 αν το ζητήσει το Κίεβο. Για ένα πιο τολμηρό ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Μοραβιέτσκι λέγοντας ότι αν η Συμμαχία ενέκρινε την παράδοση αυτή, η χώρα του θα στήριζε την εν λόγω απόφαση. Πάντως η κατασκευάστρια των F-16 αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ετοιμάζεται ήδη για αύξηση της παραγωγής του, όπως γνωστοποίησε ο επιχειρησιακός διευθυντής της.

Νέο κύμα βομβαρδισμών εξαπέλυσαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις, με πάνω από 30 πυραύλους να πλήττουν στόχους στην ουκρανική επικράτεια. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές περιφέρειες, γνωστοποιώντας αργά το βράδυ ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αυτούς τους νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram, ότι η αντιαεροπορική άμυνα «κατέστρεψε 47 πυραύλους κρουζ, εκ των οποίων 20 κοντά στην πρωτεύουσα», Κίεβο, όπως επίσης ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο Kh-47 Kinzhal. Η δε ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε στο Telegram ότι: «Ο εχθρός χρησιμοποίησε 24 ιρανικής κατασκευής drones Shahed. Και τα 24 καταστράφηκαν» από τις ουκρανικές δυνάμεις»

Μοιραστείτε το άρθρο