Με παραίτηση προειδοποιεί το σύνολο των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Τρίτη 24/1 στην υπό κατάληψη σχολή του Εθνικού Θεάτρου ο σύλλογος διδασκόντων της Δραματικής Σχολής, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις στο Π.Δ. 85 και αποδείξεις ότι θα εισακουστούν σπουδαστές/ριες και καλλιτέχνες μέχρι τις 8/2, θα προχωρήσουν σε παραιτήσεις σε συνολικό επίπεδο. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη διαβάθμιση και την υποτίμηση των καλλιτεχνικών σπουδών και τη έμμεση και άμεση απαξίωση του πολιτισμού σε γενικότερο επίπεδο, συνεχίζονται, μέχρι ο αγώνας να είναι νικηφόρος.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με μία μικρή ιστορική αναδρομή όσον αφορά τις καλλιτεχνικές σπουδές και συνεχίστηκε με ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Καλλιτέχνες και σπουδαστές/ριες στήριξαν και επικρότησαν την ανακοίνωση.

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου αναφέρει: “Ως Σύλλογος Σπουδαστών/Σπουδαστριών του Εθνικού Θεάτρου δηλώνουμε περήφανοι για το διδακτικό προσωπικό της σχολής μας και πιστεύουμε ακράδαντα πως η στάση τους αυτή έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία ως σπουδαία πράξη στήριξης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και των καλλιτεχνών στη χώρα μας. Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές μας δεν μας διδάσκουν μόνο θέατρο αλλά επίσης μας διδάσκουν ήθος, αξιοπρέπεια, αντίσταση ─ όπως κάθε εκπαιδευτικός οφείλει. Για όλα τα παραπάνω τους είμαστε ευγνώμονες και δηλώνουμε πως τους χρειαζόμαστε σταθερά στον αγώνα μας. Αναμένουμε την αποφασιστική στήριξη τους στα σημαντικά μας αιτήματα για σίτιση, στέγαση, φοιτητικές παροχές, ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών ─και όχι ανωτατοποίηση της δικής μας σχολής. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους δασκάλους μας, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις ενδυναμωμένοι και απαντάμε στην υποβάθμιση που μας πλήττει με συλλογικότητα, ανθεκτικότητα, δίκαια αιτήματα και επιμονή, μέχρι να νικήσουμε.”


Σ’ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ:
ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΜΑΣ
Σήμερα, Τρίτη 24.1.2023, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου διοργάνωσε συνέντευξη τύπου στην υπό κατάληψη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Πειραιώς 52, στο Μοσχάτο. Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών δημοσιογράφων από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αποτέλεσε αναμφίβολα μια πολύ σημαντική στιγμή στον αγώνα που διεξάγουμε: Μια τρανή απόδειξη πως όλο το δυναμικό της σχολής μας, σπουδαστές και καθηγητές, αγωνιζόμαστε ενωμένοι ενάντια στον παραλογισμό του Προεδρικού Διατάγματος που ισοπεδώνει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική μας πορεία.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων προβαίνοντας σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή υπενθύμισε πως το 1981 οι καλλιτεχνικές σχολές πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επισήμανε, ακόμη, πως μετά το 2003, με την κατάργηση της ανώτερης εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε την ισοτίμηση των διπλωμάτων. Όπως γνωρίζουμε, με το Προεδρικό Διάταγμα 85 που υπογράφηκε στις 17.12.2022, τα πράγματα επιδεινώθηκαν ραγδαία, εφόσον για πρώτη φορά επινοήθηκε «Δ.Ε» αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, υποβιβάζοντας έτσι τις τριετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου.
Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές μας, αναγνωρίζοντας τα αδυσώπητα προβλήματα που δημιουργεί το Προεδρικό Διάταγμα στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική μας εξέλιξη, στην αναγνώριση των σπουδών μας από ιδρύματα του εξωτερικού, στη μισθολογία και ευρύτερα στο εργασιακό καθεστώς που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα μας, απαίτησαν την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος στην κατηγορία Τ.Ε. και δήλωσαν πως θα υποβάλουν σύσσωμοι την παραίτησή τους εάν μέχρι τις 08.02.2023 δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις για την θετική έκβαση της υπόθεσης.
Ως Σύλλογος Σπουδαστών/Σπουδαστριών του Εθνικού Θεάτρου δηλώνουμε περήφανοι για το διδακτικό προσωπικό της σχολής μας και πιστεύουμε ακράδαντα πως η στάση τους αυτή έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία ως σπουδαία πράξη στήριξης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και των καλλιτεχνών στη χώρα μας. Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές μας δεν μας διδάσκουν μόνο θέατρο αλλά επίσης μας διδάσκουν ήθος, αξιοπρέπεια, αντίσταση ─ όπως κάθε εκπαιδευτικός οφείλει. Για όλα τα παραπάνω τους είμαστε ευγνώμονες και δηλώνουμε πως τους χρειαζόμαστε σταθερά στον αγώνα μας. Αναμένουμε την αποφασιστική στήριξη τους στα σημαντικά μας αιτήματα για σίτιση, στέγαση, φοιτητικές παροχές, ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών ─και όχι ανωτατοποίηση της δικής μας σχολής. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους δασκάλους μας, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις ενδυναμωμένοι και απαντάμε στην υποβάθμιση που μας πλήττει με συλλογικότητα, ανθεκτικότητα, δίκαια αιτήματα και επιμονή, μέχρι να νικήσουμε.
Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Μια μικρή ιστορική αναδρομή για να φτάσουμε στο σήμερα:

  • Το 1981 οι καλλιτεχνικές σχολές περνούν από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας σε αυτήν του Υπουργείου Πολιτισμού. Με βάση το Νόμο 1158 –που συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα– οι δραματικές σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είναι και ο κρατικός φορέας που απονέμει τους τίτλους σπουδών μετά από εισαγωγικές, κατατακτήριες και απολυτήριες εξετάσεις των σπουδαστών ενώπιον ειδικών επιτροπών του Υπουργείου.
  • Από το 1981 μέχρι το 2003, το Υπουργείο Παιδείας μέσω ειδικών οργανισμών, ισοτιμούσε τα διπλώματα των καλλιτεχνικών σχολών με πτυχία ΤΕΙ.
  • Μετά το 2003, με την κατάργηση της ανώτερης εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας σταματά την ισοτίμηση των διπλωμάτων. Οι δραματικές σχολές μένουν έτσι στον αέρα, καθώς οι 3ετείς (τουλάχιστον) σπουδές που παρέχουν ουσιαστικά δεν αντιστοιχούν σε τίποτα! Συνεχίζουν όμως να ονομάζονται επισήμως «Ανώτερες»!|
  • Πολλές φορές οι αρμόδιοι επαγγελματικοί φορείς των καλλιτεχνών προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία απέναντι σ’ αυτό το παράλογο, αλλά συναντούσαν είτε την απροθυμία συνεργασίας των Υπουργείων, είτε την ασυνέχεια της δημόσιας διοίκησης με τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπουργών, είτε τη σθεναρή αντίσταση μερίδας ακαδημαϊκών.

Στις 17/12/2022, λοιπόν, υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα 85 με πρωτοβουλία των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας, χωρίς καν να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι και αρμόδιο για τις καλλιτεχνικές σπουδές. Σε αυτό το Διάταγμα επιχειρείται να στριμωχτούν οι 8 βαθμίδες που αναγνωρίζει η Εκπαίδευση στις 4 κατηγορίες που αναγνωρίζει το Προσοντολόγιο του Δημοσίου. Και επινοείται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κατηγορία « Δ.Ε. αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών», υποβιβάζοντας έτσι τις 3ετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου.

Ήδη γνωρίζετε τη μεγάλη κινητοποίηση ολόκληρου του καλλιτεχνικού κόσμου και τις προσπάθειες των φορέων να ανοίξουν διάλογο με τους αρμόδιους της Πολιτείας. Αλλά μέχρι και σήμερα οι προσπάθειες υπήρξαν άκαρπες.

Οι αρμόδιοι υφυπουργοί απαντούν απαξιώνοντας τη σπουδαιότητα του προβλήματος.

Σκόπιμα αναφέρονται μόνο στη σχέση που έχουν π.χ. οι ηθοποιοί με τα Κρατικά Θέατρα, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα, εφόσον προσλαμβάνεστε με οντισιόν», και αποσιωπώντας έτσι το πλήθος άλλων μορφών που μπορεί να πάρει η σχέση των καλλιτεχνών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σκόπιμα διαδίδουν ότι «οι καλλιτέχνες, με 3ετείς σπουδές, θέλουν να πάρουν και πτυχίο ΑΕΙ». Πρόσφατα μάλιστα φτάσαμε σε σημείο αρθρογράφοι να αποκαλούν «κοινωνικό συντηρητισμό και αναχρονισμό» τη σημασία που δίνουν οι καλλιτέχνες στους τίτλους σπουδών τους. Και δεν διστάζουν να τους κατηγορήσουν ως υποκινούμενους από κόμματα της αντιπολίτευσης!

Αλλά δεν λένε λέξη:

•   για τα ζητήματα που θα ανακύψουν και αφορούν το δικαίωμά τους στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη

•   για τα προβλήματα στην αναγνώριση των σπουδών τους από Ιδρύματα του εξωτερικού

•   για τη μείωση των αποδοχών των καλλιτεχνών, αφού θα αμείβονται ως απόφοιτοι Λυκείου

•   για την εργασιακή τους ανασφάλεια αλλά και την αποδυνάμωση της επαγγελματικής τους θέσης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε και η κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (όπως και εκείνη του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας). Μια σχολή σε κατάληψη δεν είναι κάτι ευχάριστο. Δεν είναι κανονικότητα. Οι συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι επώδυνες. Ωστόσο, στην καρδιά των σπουδαστών μας είναι τόσο μεγάλη η αίσθηση αδικίας, απαξίωσης και περιφρόνησης από μέρους της Πολιτείας, που δεν μπορούμε παρά να τους συμπαρασταθούμε, εφόσον αυτή την αδικία τη διαπιστώνουμε κι εμείς οι ίδιοι.

Ο Σύλλογος Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου γνωρίζει ότι για να επιλυθεί η εκκρεμότητα της διαβάθμισης των δραματικών σπουδών οι διαδικασίες μπορεί να είναι χρονοβόρες. Χρειάζεται όμως η πολιτική βούληση γι’ αυτή την επίλυση, καθώς και σαφή δείγματα ότι θα ξεκινήσουν επιτέλους οι διεργασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κατάληψη της σχολής, ο Σύλλογος αποφάσισε μια σειρά από ενέργειες:

  1. Ζητά την άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22, και την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης)
  2. Απευθύνει αίτημα ακρόασης προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς.
  3. Στέκεται αλληλέγγυος στην κίνηση των ιδιωτικών δραματικών σχολών να προσφύγουν δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  4. Σε συνεννόηση με τις νομικές υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου, επεξεργάζεται προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος
    .
  5. Καλεί σε διάλογο τους καθηγητές της Σχολής του ΚΘΒΕ και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών μας.
  6. Με δεδομένη την ανακοίνωση συμπαράστασης εκ μέρους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και των Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ της Αθήνας ζητάμε να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με όλα τα τμήματα θεατρικών σπουδών για τη δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.
  7. Η κατάληψη της Δραματικής Σχολής συνεχίζεται, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο δείγμα θετικής επίλυσης του ζητήματος, με κίνδυνο σε λίγες εβδομάδες να χαθεί οριστικά το έτος σπουδών. Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι εάν μέχρι τις 8/2 –οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους– δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Μοιραστείτε το άρθρο