Μαζικοί αγώνες ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τους θανάτους και τραυματισμούς εν ώρα εργασίας

Σε μία περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε με διαρκή καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, εντατικοποίηση, φόβο της απόλυσης, ακρίβεια και φτωχοποίηση για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, τα τελευταία δύο χρόνια δίνονται συνεχείς αγώνες διαρκείας σε χώρους όπως η Μαλαματίνα, τα λιπάσματα Καβάλας, COSCO ανάμεσα σε άλλα. Ταυτόχρονα γίνονται όλο και πιο συχνά τα εργατικά δυστυχήματα, από διανομείς που παίζουν καθημερινά το κεφάλι τους κορώνα γράμματα μέχρι τους εργάτες που σκοτώνονται – δολοφονούνται εν ώρα εργασίας μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μηδενικής παροχής προστασίας από την εργοδοσία και της επιβολής κάλυψης πολλαπλών θέσεων για μείωση του κόστους.

Τελευταία παραδείγματα όπου αυτές οι πρακτικές οδήγησαν σε θανάτους και τραυματισμούς, ήταν το περιστατικό στο Ξυλόκαστρο με τη νεκρή γυναίκα εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο την οποία χτύπησε διερχόμενο Ι.Χ. και το περιστατικό με τους εργατοτεχνίτες οι οποίοι εκτελούσαν εργασίες σε αγωγό ακάθαρτων σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και χτυπήθηκαν από δίκυκλο. Στην περίπτωση του Ξυλοκάστρου η 45χρονη βρισκόταν υπό καθεστώς μαύρης εργασίας με τη σύμβασή της να έχει λήξει και να μην είχε ανανεωθεί για σχεδόν ένα μήνα. Η επιθεώρηση εργασίας προχώρησε σε επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία στη δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου. Άλλοι δύο εργαζόμενοι δούλευαν ανασφάλιστοι την ίδια ημέρα στο απορριμματοφόρο.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όπου για το πρώτο 12ήμερο του 2023 σημειώθηκαν 8 θάνατοι εν ώρα εργασίας και πολλοί ακόμα τραυματισμοί.

Η ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι αγώνες σε όλους τους χώρους εργασίας και να στηριχτούν αυτοί που ήδη δίνονται, είναι πιο άμεση από ποτέ. Να οργανωθούν οι εργαζόμενοι/ες – εργάτες/ριες και να δοθούν μάχες ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και στους εκτρωματικούς νόμους του κράτους που αβαντάρουν τα αφεντικά και βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Θ.Λ.

Μοιραστείτε το άρθρο