ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Χιλιάδες συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδήλωση ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας

Κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα στον αέρα, χιλιάδες καθηγητές, δάσκαλοι και φοιτητές  συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Λισαβόνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς.

Κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαδήλωσης, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκπαίδευσης (STOP), το περασμένο Σάββατο (14/1) οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα καλώντας τον υπουργό Παιδείας Ζοάο Κόστα να παραιτηθεί. Ο πρόεδρος του  Συνδέσμου  προειδοποιεί ότι οι απεργίες δεν πρόκειται να σταματήσουν και θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη δυναμική για υπεράσπιση των δημόσιων σχολείων και υπέρ «καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και καλύτερων συνθηκών μάθησης. για μαθητές» .

Οι εκπαιδευτικοί στη χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα κερδίζουν περίπου 1.100 € το μήνα. Ωστόσο  ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στην υψηλότερη κλίμακα δεν υπερβαίνουν τις 2.000 € μηνιαίως. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι τρέχοντες μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης του κόστους ζωής.

Πολλοί διαδηλωτές  ήταν ντυμένοι στα μαύρα, πενθώντας συμβολικά για την κατάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λίγα για να βελτιώσει την κατάστασή τους. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα απεργούν.

Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλιστές, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, κέρδισαν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές πριν από ένα χρόνο, αλλά η κυβέρνηση είχε μια δύσκολη πορεία έκτοτε, με 13 υπουργούς και υφυπουργούς να έχουν παραιτηθεί, εξαιτίας καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά ή αμφισβητούμενες πρακτικές.

Μετά την πανδημία, σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργίες, ιδιαίτερα υπό το βάρος της ανόδου του κόστους ζωής και του παγώματος σε μισθούς και συντάξεις.

Ενδεικτική η αλληλεγγύη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην Πορτογαλία, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για ένα καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας, στην ιστορική απεργία νοσηλευτών στο Ηνωμένο Βασίλειο το προηγούμενο διάστημα.

Το σύστημα υγείας στην Πορτογαλία, όπως και αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για τον ιδιωτικό τομέα εδώ και πολύ καιρό. Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος των ιδιωτικών παρόχων είναι να καταρρίψουν τα συστήματα, να ιδιωτικοποιήσουν τα κερδοφόρα μέρη και να αφήσουν ό,τι απομένει σε έναν συρρικνωμένο δημόσιο προϋπολογισμό. Οι κύριοι χαμένοι σε αυτό το σενάριο είναι φυσικά οι φτωχοί και η εργατική τάξη, που δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να αναζητήσουν φροντίδα στον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από την κατάστασή του.

Μοιραστείτε το άρθρο