Ουκρανικό πυραυλικό χτύπημα κατά ρωσικού κέντρου νεοσυλλέκτων στο Ντονέτσκ

  • 313Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις επιδρομές με drones, οι ουρανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν. Οι Ουκρανοί μιλάνε για εκατοντάδες ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ντονέτσκ σε χτύπημα με αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS. Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για παρατεταμένη ρωσική εκστρατεία με ιρανικά drones.

Καίριο πλήγμα στις ρωσικές δυνάμεις επέφερε ουκρανική πυραυλική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τους Ουκρανούς να αναφέρουν ότι έως και 400 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και μάλιστα προσφάτως επιστρατευμένοι, αριθμός όμως που θεωρείται υπερβολικός από ρώσους αξιωματούχους. «Στις 31 Δεκεμβρίου, έως και 10 μονάδες εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού διαφόρων τύπων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές» στη Μακιίβκα, στην επαρχία Ντονέτσκ, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σε ανάρτηση στο Facebook, αναφέροντας ότι ο αριθμός των απωλειών του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται.

Η ρωσική πλευρά σε σπάνια αναφορά της σε απώλειες από ένα ουκρανικό πλήγμα ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 63 στρατιώτες της. Πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα κτίριο που φέρεται να στέγαζε μια επαγγελματική σχολή στην πόλη γεμάτη με ορυχεία Μακιίβκα, η οποία έχει μετατραπεί σε «χώρο για ρώσους νεοσύλλεκτους που επιστρατεύτηκαν», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο ρώσος αξιωματούχος της περιοχής Ντανίλ Μπεζσόνοφ, δήλωσε ότι το κτίριο επλήγη από αμερικανικής κατασκευής πυραύλους HIMARS, γύρω στα μεσάνυχτα, καθώς οι στρατιώτες ετοιμάζονταν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ίδιο κέντρο είχαν αποθηκευτεί και πυρομαχικά, οπότε έτσι εξηγούνται οι μεγάλες καταστροφές και απώλειες.

Σήμερα, νέες ρωσικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη – καμικάζι πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο και στα περίχωρά του. Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη νύχτα επιθέσεων, αφού το Κίεβο έγινε επίσης στόχος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στόχος των επιθέσεων αποτελούν υποδομές καίριας σημασίας. Ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει αναφέρει ότι έθεσε στο στόχαστρο χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και εκτόξευσης ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μέχρι τις 3:00 το πρωί της Δευτέρας, τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας είχαν καταρρίψει 20 UAVs  πάνω από το Κίεβο, ανακοίνωσε η στρατιωτική της διοίκηση. Μέχρι τότε, οι σειρήνες ηχούσαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο Κίεβο προκάλεσαν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης και της θέρμανσης. Επίσης, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι μέχρι τις πρωϊνές ώρες στην ανατολική Ουκρανία τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν εννέα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed πάνω από τις περιοχές Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια.

Στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφέρθηκε σε προσπάθεια από την πλευρά της Ρωσίας να εξαντλήσει τον ουκρανικό λαό μέσα από μια παρατεταμένη εκστρατεία επιθέσεων με ιρανικά drones. «Έχουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια παρατεταμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed». «Πιθανότατα βασίζεται στην εξάντληση του λαού μας, της αντιαεροπορικής άμυνας, της ενέργειας», είπε ο Ζελένσκι.

Μοιραστείτε το άρθρο