Σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, ρωσικοί βομβαρδισμοί στα ενδότερα

310Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε όλη την ουκρανική επικράτεια, με πυραύλους και ιρακινά drones. Σφοδρές μάχες σε βόρειο Νονέτσκ και Λουγκάνσκ. Περισσότερα όπλα για το Κίεβο ζητάει ο γγ του ΝΑΤΟ. Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας – Κίνας διακήρυξαν Πούτιν και Σί.

Τα εκατομμύρια των κατοίκων που έχουν παραμείνει στην Ουκρανία θα βιώσουν μια διαφορετική Πρωτοχρονιά, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πολλές φορές χωρίς νερό και με τον τρόμο να κυριαρχεί. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι καθημερινοί και πλήττουν όλη την ουκρανική επικράτεια. Ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στο βόρειο Ντονμπάς, με καθοριστική την εξέλιξη σε Μπαχμούτ (Ντονέτσκ) που επιχειρούν οι ρωσικές δυνάμεις και Κρέμινα (Λουγκάνσκ) που επιτίθεται ο ουκρανικός στρατός.

Σύμφωνα με τη σημερινή αναφορά του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Ρωσία εξαπέλυσε τις τελευταίες 24 ώρες 85 πυραυλικά πλήγματα, 35 αεροπορικές επιδρομές και 63 πλήγματα με συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών. Οι δυνάμεις της Μόσχας βομβάρδισαν 20 οικισμούς γύρω από την βομβαρδισμένη πόλη Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες, και περισσότερους από 25 οικισμούς στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. «Σε γενικές γραμμές κρατάμε τις θέσεις μας απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς»  διαβεβαίωσε απόψε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πως στις περισσότερες από τις περιφέρειες που επλήγησαν κατά τη χθεσινή μαζική αεροπορική επίθεση, σημειώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης. Στις περιοχές στις οποίες οι διακοπές αυτές ήταν «ιδιαίτερα δύσκολες» περιλαμβάνονται η πρωτεύουσα Κίεβο, η Οδησσός και η Χερσώνα στο νότο και γύρω περιοχές, καθώς και περιοχές γύρω από το Λβιβ, κοντά στα δυτικά σύνορα με την Πολωνία, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Την επομένη του τελευταίου μαζικού κύματος βομβαρδισμών των Ρώσων, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε κατά τη διάρκεια της νύχτας μια ρωσική επίθεση από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, την επομένη των ρωσικών βομβαρδισμών. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας 29 προς 30 Δεκεμβρίου, ο εχθρός επιτέθηκε στην Ουκρανία με ιρανικής κατασκευής drones καμικάζις», σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Συνολικά δεκαέξι drones εκτοξεύτηκαν από τα νοτιοανατολικά και τα βόρεια και «όλα» φέρεται να καταστράφηκαν από την ουκρανική αεράμυνα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο εκ των δυτικών γερακιών γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να προμηθεύσουν την Ουκρανία με περισσότερα όπλα. «Καλώ τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα. Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει και ο Πούτιν δεν θα νικήσει», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης πως η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας είναι ο συντομότερος δρόμος προς την ειρήνη. «Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -πιθανόν και αυτός ο πόλεμος-, όμως γνωρίζουμε ότι αυτό που μπορεί να επιτύχει η Ουκρανία σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις εξαρτάται άρρηκτα από τη στρατιωτική κατάσταση», επισήμανε.

Στην Λευκορωσία και σχετικά με την κατάρριψη ενός S-300… «Είναι απίθανο» ο ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος που καταρρίφθηκε χθες να εισήλθε από λάθος στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Φαίνεται ότι κάποιο σχέδιο υλοποιούσαν», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας.

Στο ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο, τα δυτικά μέσα έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας, υπογραμμίζοντας τις αναφορές τους για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο κρατών ως παγκόσμιων εταίρων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισαν την εμβάθυνση των δεσμών Ρωσίας – Κίνας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως αυτοί βρίσκονται «στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών». Αναφέρθηκαν στις προοπτικές μιάς νέα τάξης πραγμάτων, στην οποία όπως τόνισαν, βλέπουν τη στρατηγική συμμαχία τους ως «παράγοντα σταθερότητας». Επίσης τόνισαν την πρόθεσή τους να ενισχυθεί η συνεργασία και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Μοιραστείτε το άρθρο