Η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές πετρελαίου σε όσα κράτη επέβαλαν ανώτατη τιμή

307Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Business as usual» με τους Ευρωπαίους τέλος, είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ καταγγέλλει την υποταγή των ευρωπαϊκών ελίτ στην αμερικανική συγκρουσιακή εκστρατεία και τον στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους να νικήσουν την Ρωσία.

Την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου σε όσα κράτη έχουν αποφασίσει την επιβολή ανώτατης τιμής σε αυτό, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα. Η αντίδραση αυτή της Μόσχας έρχεται έναντι της απόφασης των κρατών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλίας, Ιταλία, ΗΒ), της ΕΕ και της Αυστραλίας, να επιβάλουν πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο. Πάντως, αυτή είναι περίπου η τιμή πώλησης του πετρελαίου από την Ρωσία, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός της απόφασης των Δυτικών από τον Πούτιν ως «ανόητης».

«Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο ‘business as usual’ με τέτοιους αντισυμβαλλόμενους. Γι αυτό και δεν προτιθέμεθα ούτε να χτυπήσουμε κλειστές πόρτες ούτε να προκαλέσουμε κοινά projects”, είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι: «Ο κόσμος δεν είναι μόνο η ΕΕ και έχουμε πολλούς φίλους και σκεπτόμενους σαν εμάς ανά τον κόσμο». Δεν παρέλειψε δε να καταφερθεί κατά των ελίτ στην ΕΕ που πλήττουν τα ζωτικά συμφέροντα και την επιβίωση των πολιτών τους. «Ακολουθούν την αντιρωσική εκστρατεία της ηγεμονίας σχεδόν με πλήρη υποταγή και κάποιες φορές υπερκεράζοντας». Η ΕΕ έχει επιδοθεί σε έναν υβριδικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και οι σχέσεις αγγίζουν «ιστορικά χαμηλά».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης για τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν την ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. «Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν ότι ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ είναι να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης ως έναν μηχανισμό σημαντικής αποδυνάμωσης ή ακόμα και καταστροφής της χώρας μας», ανέφερε. «Είναι αντικειμενικά αδύνατο να διατηρήσουμε κανονική επικοινωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δηλώνει ως στόχο την πρόκληση στρατηγικής ήττας της χώρα μας», συμπλήρωσε και τόνισε πως η «συγκρουσιακή αντιρωσική πορεία της Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο οξεία και συνολική».

Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες διεξάγονται σε δύο μέτωπα στα βόρεια όρια των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν εδώ και καιρό το Μπαχμούτ το οποίο πολιορκούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον άξονα Σλοβιάνσκ – Κραματόρσκ, κάτι που θα ολοκλήρωνε τον έλεγχο όλου του Ντονέτσκ πλέον. Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις οι οποίες μετά την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών νότια και ανατολικά του Χαρκόβου, τώρα έχουν κατέβει μέχρι τα βόρεια όρια του Λουγκάνσκ και επιτίθενται στην Κρέμινα, επιδιώκοντας να ανοίξει ξανά το μέτωπο της περιφέρειας και να χτυπήσουν από τα βόρεια τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν νοτιότερα στο Νοτνέτσκ.

Μοιραστείτε το άρθρο