«Οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

302Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Αμερικανοί δίνουν τους Patriot στους Ουκρανούς και ο Ζελένσκι επιστρέφοντας από την Ουάσινγκτον μίλησε για καλά νέα. Οι Ρώσοι αντέδρασαν προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις παρατείνουν τον πόλεμο. Ενώ ο Πούτιν έκανε λόγο για αντίδοτο, καθώς και ότι όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με διαπραγματεύσεις.

Στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας επικέντρωσε στο αίτημα για περισσότερη και πιο εξελιγμένη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Όμως, η επίσκεψη του ουκρανού προέδρου στην Ουάσινγκτον περισσότερο ήταν ο συμβολισμός της σύνδεσης Ουάσινγκτον – Κιέβου κατά της Ρωσίας και η προώθηση των νέων μεγάλων συμβολαίων της αμερικανικής κυβέρνησης με τους κολοσσούς των εταιρειών κατασκευής όπλων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια σημεία της ομιλίας του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ:
«Ξέρω ότι όλα εξαρτώνται από εμάς, από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Όμως, τόσα πολλά εξαρτώνται από τον κόσμο. Τόσα πολλά στον κόσμο εξαρτώνται από σάς».
«Η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την επιθετικότητά της, πραγματικά, αν το ήθελε. Αλλά μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας».
«Εάν τα Patriot σας σταματήσουν τη ρωσική τρομοκρατία εναντίον των πόλεων μας, αυτό θα επιτρέψει τους ουκρανούς πατριώτες να εργαστούν στο έπακρο για να υπερασπιστούν την ελευθερία μας».
«Η υποστήριξή σας είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για να σταθούμε σε έναν τέτοιο αγώνα, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο καμπής και να κερδίσουμε στο πεδίο της μάχης».
«Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία που χειριζόμαστε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο».

Ο Ζελένσκι είπε ότι επιστρέφει στην Ουκρανία «με καλά νέα», ευχαριστώντας τον αμερικανό πρόεδρο για τη βοήθεια και συνεισφορά του. Ο ουκρανός πρόεδρος επέστρεψε μέσω Πολωνίας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αντρέϊ Ντούντα.

Πάντως μια πέρα από τα μεγάλα λόγια, τις ευχαριστίες και τους κομπασμούς, αμερικανοί αναλυτές σημείωναν ότι στόχος του ουκρανού προέδρου ήταν να ευχαριστήσει το Κογκρέσο αλλά και να ζητήσει από αυτό για περισσότερα όπλα και βοήθεια. Ο Ζελένσκι δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για τη χρονιά που έρχεται και τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως και για τη συνέχιση της ροής της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο.

Η ρωσική πλευρά καταφέρθηκε κατά της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να έχεις ως στόχο τα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ουκρανία. Όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης: Η Μόσχα δεν διέκρινε σημάδια «προθυμίας να ακουστούν οι ανησυχίες της Ρωσίας».

Αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό». Ενώ επισήμανε πως η Ρωσία «φυσικά» θα θεωρήσει στόχο το σύστημα αεράμυνας Patriot που οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν στην Ουκρανία. «Αυτό δεν ευνοεί μια ταχεία διευθέτηση, το αντίθετο. Και αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιτύχει τους στόχους της κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός θα βρει το «αντίδοτο» για να παρακάμψει το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. «Όσον αφορά το Patriot, είναι ένα αρκετά παλιό σύστημα. Δεν λειτουργεί όπως το δικό μας S-300. Αλλά οι αντίπαλοί μας υποθέτουν ότι είναι ένα αμυντικό όπλο. Εντάξει, θα το έχουμε υπόψη μας. Και υπάρχει πάντα ένα αντίδοτο», είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι η παράδοση του Patriot ήταν «μάταιη». «Είναι μόνο ένας τρόπος για να παραταθεί η σύγκρουση».

Σε άλλο σημείο ο Πούτιν ανέφερε ότι:  «Στόχος μας είναι  να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο και αυτό φιλοδοξούμε». «Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει. Και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά». «Όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με συνομιλίες. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι αντίπαλοί μας, τόσο το καλύτερο».

Μετά τις ΗΠΑ έρχεται και η σειρά της ΕΕ να καλέσει τον ουκρανό πρόεδρο σε συνάντηση κορυφής. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι ο Ζελένσκι προσκαλείται για τις 3 Φεβρουαρίου, αλλά χωρίς αν γίνεται γνωστός το τόπος.

Στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται «στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης» της περιοχής του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκεράσιμοφ. Σε μήνυμά του για το τέλος της χρονιάς, που εστάλη στους ξένους στρατιωτικούς επιτετραμμένους και δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας, αναφέρει ότι: « Η κατάσταση στην γραμμή του μετώπου έχει σταθεροποιηθεί, με τις μεγαλύτερες προσπάθειες των ρωσικών στρατευμάτων να επικεντρώνονται στην απελευθέρωση του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Μοιραστείτε το άρθρο