Να φύγουν οι περιφράξεις, να μην κοπεί κανένα δέντρο στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, Σάββατο 17/12 στις 11:00 στην πλατεία αρχαίας αγοράς

ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ: Κάτω τα χέρια από την πλατεία Αρχαίας Αγοράς!

Τη δικιά τους οπτική για έναν από τους τελευταίους δημόσιους χώρους του κέντρου της πόλης μας δείχνουν με τις πράξεις τους η κρατική και δημοτική αρχή. Δεν αρκούσε η επί χρόνια σκοπούμενη υποβάθμιση της γειτονιάς, το ξεπούλημα των σπιτιών της, η μετατροπή τους σε rbnb και η ταυτόχρονη αύξηση στα ενοίκια. Δεν αρκούσε το εμπόριο ναρκωτικών που συνέχισε τον κύκλο του στο κέντρο της πόλης μετά την πλατεία Ναυαρίνου, τη Ροτόντα, τα Πανεπιστήμια κατά παραγγελία εταιρειών real estate και υπό τις οδηγίες της αστυνομίας. Δεν αρκούσε η αστυνομοκρατία που ήρθε με αφορμή την πανδημία με δεκάδες μπάτσους να γράφουν πρόστιμα σε κόσμο της γειτονιάς που καθόταν για λίγη ώρα ξεκούρασης σε ένα παγκάκι…

Τώρα ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος έχουν νέα πλάνα…

Είναι αυτή την περίοδο που η παρουσία της αστυνομίας ισχυροποιείται κάθε μέρα με όλο και περισσότερες κλούβες, περιπολίες, αστυνομικά μπλόκα με αυτόματα όπλα πάνω στην πλατεία, καθημερινούς ελέγχους σε κατοίκους και νέους/ νέες. Και όλως τυχαίως είναι αυτή την περίοδο που ολόκληρη η πλατεία έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο μέρος εμπορικής συνδιαλλαγής με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Δεκάδες επιχειρήσεις μετά από πρόσκληση του Δήμου και του εμπορικού συλλόγου έχουν κάνει στην κυριολεξία κατάληψη στην πλατεία κάτω από την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, έχοντας μάλιστα εταιρείας σεκιούριτυ, αστυνομία και παράνομα τοποθετημένα κιγκλιδώματα για να προφυλάξουν και περιφράξουν τις ιερές μπίζνες της διοίκησης του Δήμου, κιγκλιδώματα που δεν φροντίζουν μόνο να μείνουν εντός τα παιδιά, αλλά που ταυτόχρονα φροντίζουν να μείνουν εκτός οι τοξικοεξαρτημένοι και οι μετανάστες της πλατείας που στερούμενοι δομών κοινωνικής πρόνοιας ζουν σε άθλιες συνθήκες. Η πλατεία έχει πλέον κοπεί στην μέση και τα κάγκελα διαχωρίζουν επίσημα το ποιοι έχουν τα φράγκα για να χαρούν τα Χριστούγεννα και ποιοι μένουν εκτός.

Ας μη βιαστεί κάποιος να πει πως αυτή η περίοδος θα λήξει μετά τις γιορτές. Το 2020 ήταν η πανδημία που κατάφερε να αποτρέψει την μονιμοποίηση της παρουσίας των ξύλινων εμπορικών καταστημάτων για 3 και 4 μήνες ως το Πάσχα τουλάχιστον, με τη διοίκηση του Δήμου να το προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Το σενάριο όμως γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό. Οι, χωρίς καμία συζήτηση με τη γειτονιά, εργασίες στην παιδική χαρά που έφεραν 3 κομμένα δέντρα στο εσωτερικό της και σε μια ντουζίνα εκτός -και απ’ ότι μαθαίνουμε χωρίς άδεια -, έχουν συνέχεια:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η κοπή 41 δέντρων στο Πάρκο κάτω από την Ρωμαϊκή Αγορά, στην παλιά πλατεία Δικαστηρίων, ενώ συνολικά θα κοπούν μαζικά και αναίτια περισσότερα από 2.000 δέντρα σε όλη την πόλη.

Κάποιοι μας το κάνουν ξεκάθαρο με κάθε τρόπο: Η πλατεία Δικαστηρίων αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα ακόμα έρημο σημείο, έτοιμο να παραδοθεί στις ορέξεις των εμπόρων. Με αφορμή την κοπή των δέντρων και την ετσιθελική περίφραξη της μισής έκτασης της πλατείας για να στεγαστούν επιχειρήσεις στερώντας από τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους της γειτονιάς τον ελάχιστο ελεύθερο χώρο που μας είχε απομείνει καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οικολογικών πρωτοβουλιών το ερχόμενο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 11.00 το πρωί, στην είσοδο της παιδικής χαράς.

Στην ίδια κατεύθυνση καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για τη συγκρότηση Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων Πλατείας Αρχαίας Αγοράς η οποία σκοπό θα έχει να οργανώσει τόσο την αντίσταση στα σχέδια του Δήμου και εταιρειών για την ευρύτερη περιοχή, όσο και να εξαπλώσει την ταξική και λαϊκή αλληλεγγύη ως απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσής μας απέναντι στην ακρίβεια, απέναντι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στη γειτονιά μας, απέναντι στις διαρκείς ανατιμήσεις στα ενοίκια, στους λογαριασμούς, στα είδη πρώτης ανάγκης, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 20.00 στον πολιτικό χώρο στην Γκαρμπολά 12.

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ!

Να μην επιτρέψουμε την κοπή των δέντρων στον τελευταίο χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης!

Να φύγουν άμεσα οι περιφράξεις από την πλατεία Δικαστηρίων!

Καμία σκέψη για μονιμοποίηση του εμπορικού χωριού στην Πλατεία!

Κανένας μόνος και καμία μόνη απέναντι στην κρίση!

Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι – Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση, νερό, τρόφιμα!

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων Πλατείας Αρχαίας Αγοράς

Μοιραστείτε το άρθρο