Το Κίεβο να αναγνωρίσει τις εδαφικές πραγματικότητες ζητάει η Μόσχα

293Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα δημοψηφίσματα στις τέσσερεις περιοχές που προσαρτήθηκαν από την Ρωσία δημιούργησαν νέα δεδομένα, λέει το Κρεμλίνο. Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Ενώ ο γερμανός καγκελάριος ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα με την Ρωσία.

Τις εδαφικές πραγματικότητες, με τις προσαρτήσεις τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών,  πρέπει να αναγνωρίσει το Κίεβο, διαμηνύει το Κρεμλίνο απαντώντας στην πρόταση του Ζελένσκι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη βάση του ουκρανικού σχεδίου δέκα σημείων. «Η ουκρανική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψη της τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί επί του εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης Τύπου. «Αυτές οι πραγματικότητες είναι ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει νέα θέματα ως αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων που έγιναν σε αυτά τα εδάφη», επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι για συγκέντρωση βοήθειας στην Ουκρανία, είπε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία «να αποφασίσει τους όρους μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», θεωρώντας ότι «το ειρηνευτικό σχέδιο των δέκα σημείων» του Κιέβου αποτελεί «εξαιρετική βάση επί της οποίας θα οικοδομήσουμε από κοινού». «Αλλά, «στο άμεσο μέλλον το επείγον είναι να υποστηρίξουμε την ικανότητα του ουκρανικού λαού να αντισταθεί», είπε ζητώντας διεθνή συμβολή που θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων».

Στόχος της διάσκεψης ήταν να συγκεντρωθούν ποσά ώστε να μπορέσουν να περάσουν οι Ουκρανοί τον χειμώνα σε μια χώρα που οι υποδομές έχουν πληγεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. Με το τέλος της μέρας συγκεντρώθηκε το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου, που θα διατεθεί στην ενέργεια, την υδροδότηση, τη διατροφή, την υγεία, τις μεταφορές.

«Η χώρα μας δεν θα βυθιστεί στο σκοτάδι», σημείωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ, κάνοντας λόγο για ένα «ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία που στέλνει ο πολιτισμένος κόσμος». Απευθυνόμενος στη διάσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης  ο Ζελένσκι είχε ζητήσει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Έχουμε ανάγκη από πολλά είδη εξοπλισμού, μετασχηματιστές, υλικά για την αποκατάσταση των δικτύων υψηλής τάσης, τουρμπίνες αερίου… το ενεργειακό μας σύστημα έχει ανάγκη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εποχής της θέρμανσης, από επείγουσα βοήθεια από το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, δηλαδή εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ στην Ουκρανία».

Πάντως ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς βλέπει μέλλον στις ευρω-ρωσικές σχέσεις. Όπως είπε χαρκατηριστικά: «Η Ρωσία θα παραμείνει η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου. Είναι λοιπόν σημαντικό να προετοιμαστούμε για αυτή τη στιγμή». Θεωρεί όμως ότι αργεί η εκ νέου συνεργασία με τη Ρωσία. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι σχέσεις (με τη Ρωσία) συνεχώς περιορίζονται». Αλλά μια Ρωσία «που θα τελειώσει τον πόλεμο και οι πολίτες της θα αγωνίζονται για ένα διαφορετικό μέλλον για τους ίδιους, χρειάζονται επίσης την ευκαιρία να ξεκινήσουν και πάλι την οικονομική συνεργασία σε διαφορετική εποχή», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα στα ουκρανικά μέτωπα, μαίνονται σφοδρές μάχες στα βόρια της περιφέρειας του Ντονέτσκ, όπου επίκεντρο είναι το Μπακχμούτ ενώ τις τελευταίες ώρες και στο Κραματόρσκ, με στρατηγικό τον άξονα που σχηματίζει με το Σλοβιάνσκ για τον έλεγχο όλης της περιφέρειας. Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Μελιτόπολη της περιφέρειας της Ζαπορίζια στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού. Σήμερα επλήγη μια γέφυρα στην πόλη, την οποία χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στις πρώτες γραμμές στην ανατολική Ουκρανία.

Στην Ρωσία γίνεται γνωστό ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν μπλοκαριστεί από το καθεστώς 3.500 ιστότοποι του διαδικτύου, σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, με το αιτιολογικό ότι διέσπειραν ψεύτικα νέα σχετικά με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που ονομάζει η Ρωσία την εισβολή της στην Ουκρανία. Ενώ η διαβόητη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου και Παρακολουθήσεων των Επικοινωνιών, των Πληροφοριών και των ΜΜΕ Roskomnadzor γνωστοποιεί ότι συνολικά 5.700 ιστότοποι και 25.000 σελίδες του διαδικτύου έχουν μπλοκαριστεί γιατί προωθούσαν την προπαγάνδα της τρομοκρατικής ιδεολογίας, σύμφωνα με Tass.

Μοιραστείτε το άρθρο