«Στο τέλος θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία»

289Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Πούτιν καταφέρθηκε κατά της Δύσης, γιατί μετέτρεψε την Ουκρανία σε αποικία και χρησιμοποιεί κυνικά τον ουκρανικό λαό ως τροφή για τα κανόνια, ως πολιορκητικό κριό κατά της Ρωσίας. Νέα συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στο Ντονέτσκ.

Στη πιθανότητα μιάς διευθέτησης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στο Μπισμπέκ του Κιργιστάν. «Η διαδικασία διευθέτησης ως σύνολο, θα είναι πιθανώς δύσκολη και θα πάρει χρόνο. Αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι οι συμμετέχοντες σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να συμφωνήσουν με τις πραγματικότητες που σχηματίζονται στο έδαφος», είπε. «Στο τέλος θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία» για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, επισήμανε.

Επίσης, μιλώντας μέσω βίντεο  στη συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας των χωρών – μελών  του Οργανισμού της  Σαγκάης, ο ρώσος πρόεδρος καταφέρθηκε κατά της Δύσης για τις κυρώσεις, τις «έγχρωμες επαναστάσεις», την υποκίνηση στρατιωτικών συγκρούσεων. «Βλέπουμε τις σοβαρές συνέπειες τέτοιων ενεργειών σήμερα στην Ουκρανία. Επί σειρά ετών, η Δύση ληστεύει και εκμεταλλεύεται τους πόρους της, ενθάρρυνε τη γενοκτονία και τον τρόμο στο Ντονμπάς, μετέτρεψε αυτή τη χώρα σε αποικία και τώρα χρησιμοποιεί κυνικά τον ουκρανικό λαό ως τροφή για τα κανόνια, ως πολιορκητικό κριό κατά της Ρωσίας, συνεχίζοντας να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα και πυρομαχικά, στέλνοντας μισθοφόρους, την ωθεί σε μονοπάτι αυτοκτονίας», είπε.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα στα περί χρήσης πυρηνικών όπλων. Προχθές είχε δηλώσει ότι η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο. Σήμερα προχώρησε και είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός “αφοπλιστικού” πυρηνικού πλήγματος. “Το έχουν στη στρατηγική τους, στα έγγραφα είναι διευκρινισμένο – ένα προληπτικό χτύπημα. Εμείς δεν το έχουμε. Εμείς, από την άλλη πλευρά, έχουμε διατυπώσει στη στρατηγική μας ένα χτύπημα ως αντίποινα”. “Αν λοιπόν μιλάμε για αυτό το αφοπλιστικό χτύπημα, τότε ίσως να σκεφτούμε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές των Αμερικανών εταίρων μας και τις ιδέες τους για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους. Εμείς απλώς το σκεφτόμαστε».

Σχετικά με την απόφαση – απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο τιμών, αυτή θα ληφθεί εντός των επόμενων ημερών, δήλωσε ο Πούτιν, αναφέροντας ότι: “Δεν λέω τώρα ότι αυτή είναι μια απόφαση, αλλά αν χρειαστεί θα σκεφτούμε πιθανές περικοπές στην παραγωγή”. “Έχω ήδη πει ότι απλώς δεν θα πουλάμε πετρέλαιο σε εκείνες τις χώρες” που συμμετέχουν σε ένα ανώτατο όριο τιμών.

Νέα στρατιωτική βοήθεια υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ύψους 275 εκατ. δολαρίων. Στόχος αυτής της βοήθειας είναι η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, κυρίως απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου διά στόματος του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Αμερικανορωσική  συνάντηση σε επίπεδο διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, για να συζητηθούν «προβλήματα» στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ. «Συζητούνται παράγοντες που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις», είπε χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Μια συνάντηση των δύο πλευρών που είναι η τρίτη το τελευταίο διάστημα, εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης Ukrenegro, ανακοίνωσε σήμερα πως «χτυπήθηκαν πάλι οι εγκαταστάσεις της οι υποσταθμοί της κύριας γραμμής, ειδικά στη νότια Ουκρανία, και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που υπέστησαν ζημιές». Ενώ γνωστοποίησε ότι η ενεργειακή υποδομή που βρίσκεται γύρω από την Χερσώνα έχει «πρακτικά καταστραφεί» όταν αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή. Χαρακτήρισε δε περίπλοκη την κατάσταση στην Οδησσό, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, με πιο σφοδρές τις μάχες σε Μπαχμούτ και Αβντίβκα. «Όλη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται», είπε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο. Πάντως, η πρώτη γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί σχεδόν καθόλου όλο αυτό το διάστημα, με τις δύο πλευρές να μάχονται για λίγα μέτρα εδάφους.

«Οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει τις προσπάθειές τους στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ», όπως ανέφερε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς. «Βρίσκονται σε μια πολύ ενεργή φάση προσπαθειών διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων. Δεν προχωράμε πουθενά (στην περιοχή) αλλά, μάλλον, αμυνόμαστε, καταστρέφοντας το πεζικό και τον εξοπλισμό του εχθρού όπου προσπαθεί να προχωρήσει».

Η Μόσχα δεν έχει σκοπό επί του παρόντος να προχωρήσει στην προσάρτηση άλλων τομέων της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της Μόσχας είναι να καταλάβει πλήρως τις τέσσερις μερικώς κατεχόμενες ουκρανικές περιφέρειες που έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία.

Ένας από τους αντιπολιτευόμενους τον ρώσο πρόεδρο, ο Ιλία Γιασίν, κρίθηκε σήμερα ένοχος από δικαστήριο της Μόσχας για «διάδοση ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και για «υποκίνηση μίσους». Καταδικάστηκε σε οκτώμισι χρόνια φυλάκιση. Ο Γιασίν είχε καταγγείλει «τη δολοφονία αμάχων» στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Μοιραστείτε το άρθρο