Η ΕΛ.ΑΣ. της ακροδεξιάς και της δολοφονικής καταστολής

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι το 16χρονο Κώστα Φραγκούλη στην κατάθεση του ανέφερε πώς δεν γνώριζε ποιος ήταν ο οδηγός του αγροτικού και πώς ο υπάλληλος του πρατηρίου τους ενημέρωσε μόνο για το γεγονός ότι έβαλε καύσιμα 20 ευρώ και έφυγε χωρίς να πληρώσει. Η ζέση των αστυνομικών για τέτοιο ανθρωποκυνηγητό και η ευκολία να πυροβολήσει ο συγκεκριμένος, σε ένα όχημα το οποίο προσπαθούσε απλά να ξεφύγει, αποδεικνύουν είτε ότι οι κρατικές οδηγίες προτρέπουν για χρήση όπλου από τις αστυνομικές δυνάμεις ακόμα και για μικροπεριστατικά, είτε ότι ήταν εν γνώσει των αστυνομικών ότι ο οδηγός ήταν Ρομά.

Οι σχέσεις της αστυνομίας στην πλειοψηφία της με ακροδεξιές οργανώσεις και οι πρακτικές της συνεχούς βάναυσης καταστολής ενάντια σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και πολιτικούς χώρους αποδεικνύουν και πρακτικά τη σφηκοφωλιά ακροδεξιών στοιχείων που απαρτίζουν την ΕΛ.ΑΣ. Από τα παλιότερα περιστατικά με την αστυνομία να βρίσκεται ανάμεσα σε ναζί της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών οργανώσεων και να δρουν παράλληλα με αυτές, τις απειλές και τον εκφοβισμό κατά τη διάρκεια κατασταλτικών ενεργειών απέναντι σε όσους αντιστέκονται, τα βασανιστήρια και δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών στα αστυνομικά τμήματα και πολλά άλλα.

Στην περίπτωση του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δήλωσε στον ANT1 «Ακούγονται διάφορα ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Μπορεί κάποιος να μας πει επίσημα αν ανήκει σε κάποιο κόμμα και σε ποιο κόμμα;» και συνέχισε ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορεί να μιλήσει για ρατσιστικά κίνητρα. Όπου υπάρχει καπνός όμως υπάρχει και φωτιά και θα ήταν τελείως αφελές το λιγότερο, για τον οποιονδήποτε να πει πως δεν γνωρίζει για τις βαθιές διασυνδέσεις της αστυνομίας με την ακροδεξιά. Στα περιστατικά όπου οικισμοί Ρομά ξεσηκώθηκαν, παρατηρούμε μία βάναυση καταστολή με άγριους ξυλοδαρμούς και επεμβάσεις σε σπίτια κατοίκων.

Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της σελίδας The Manifold Files, βλέπουμε συγκεντρωμένα ακροδεξιά και νεοναζιστικά σύμβολα που φέρουν αστυνομικοί στις στολές τους, τις μηχανές και τα κράνη τους και φανερώνουν την “περηφάνια” με την οποία τα υποδεικνύουν.

Η πόλωση και η ένταση που προωθεί η κυβέρνηση και το κράτος με τις συνεχείς επεμβάσεις σε χώρους ελευθερίας και αντίστασης, η άγρια καταστολή και διώξεις σε διαδηλωτές και αγωνιστές/ριες και η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων/μειονοτήτων και πολιτικών χώρων συλλήβδην, προωθούν έντονο διχασμό και οξύνουν και τις συνθήκες όπου θα φανεί ποιοι/ες είναι με την ελευθερία και τη ζωή και ποιοι/ες διεγείρονται με την επιβολή του τάξις και “ασφάλεια”, πατρίς, θρησκεία, οικογένεια και της διάχυσης της κρατικής βίας και ρατσισμού.

Θάνος Λ.

Μοιραστείτε το άρθρο