Σε αναζήτηση αμερικανο-ρωσικών συνομιλιών για το ουκρανικό

282Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά τον Μπάϊντεν, και ο Πούτιν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για την ουκρανική σύγκρουση. Αλλά το Κρεμλίνο ζητάει την αναγνώριση των ουκρανικών περιοχών που προσαρτήθηκαν στην Ρωσία. Η ΕΕ επιβάλει ανώτατη τιμή 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο.

Παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις και πολιτικές αντανακλάσεις, οδηγούν στην οριοθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, τόσο από τις ΗΠΑ όσο από την Ρωσία. Οι δηλώσεις των προέδρων των δύο μεγάλων κρατών του πλανήτη, δείχνουν ένα δρόμο προς αναζήτηση λύσης μέσω συνομιλιών. Μια εξέλιξη που θα αποτυπώσει αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στα μπλοκ ισχύος, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων και της αναδιάταξης των ρόλων στο διεθνές σκηνικό. Μια φθίνουσα αμερικανική ηγεμονία, μπροστά στην ανάδειξη ενός πολυπολικού κόσμου… καπιταλιστικών δυνάμεων.

Αυτό δείχνουν δηλώσεις και σχόλια στην Ουάσιγκτον και την Μόσχα τις δύο τελευταίες μέρες. Απαντώντας στη χθεσινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, παρουσία του γάλλου προέδρου στην Ουάσιγκτον, ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Πούτιν αν αυτός προσβλέπει σε ένα τερματισμό του πολέμου, ο Πούτιν εμφανίζεται ανοιχτός σε συνομιλίες για μια διευθέτηση στο ουκρανικό αλλά η άρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις προσαρτημένες περιοχές ως ρωσικές παρεμποδίζουν την αναζήτηση ενός δυνητικού συμβιβασμού, κοινοποιεί το Κρεμλίνο.

Ο ρώσος πρόεδρος πιστεύει σε μια διπλωματική λύση και είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ρωσίας, αλλά η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος με τις ΗΠΑ, καθώς δεν αναγνωρίζουν τα «νέα εδάφη» της Ρωσίας. [Αναφέρεται στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία προσάρτησε τον Σεπτέμβριο: Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια]. Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν «τα νέα εδάφη» ως ρωσικά εμποδίζει την αναζήτηση οποιουδήποτε πιθανού συμβιβασμού, εξήγησε.

«Ο προτιμότερος τρόπος για να επιτύχουμε τα συμφέροντά μας είναι με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα», είπε ο Πεσκόφ και συνέχισε λέγοντας ότι: Ο Πούτιν δεν μετανιώνει για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς την ως μια στιγμή ορόσημο κατά την οποία η Ρωσία αντιστάθηκε στην αλαζονική δυτική ηγεμονία μετά από δεκαετίες ταπείνωσης που έφεραν τα χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου έδωσε ο Λευκός Οίκος, υποστηρίζοντας ότι ο Τζο Μπάϊντεν δεν σκοπεύει επί του παρόντος να έχει συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία. «Δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι. «Και όπως είπε (ο Μπάιντεν), ο Πούτιν δεν έχει δείξει κανένα απολύτως ενδιαφέρον να έχει τον οποιοδήποτε διάλογο – στην πραγματικότητα ακριβώς το αντίθετο».

Ο ίδιος αρνήθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να επαναλάβει τις συνομιλίες με τη Μόσχα. Πάντως οι δηλώσεις Μπάιντεν εκτιμώνται ως μια ένδειξη ανοίγματος της Ουάσινγκτον για διάλογο με το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήριζε «καταστροφικές» τις ενέργειες της Δύσης στην Ουκρανία και κάλεσε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο, να αναθεωρήσει τη γερμανική πολιτική σε σχέση με την Ουκρανία. Πρόκειται για μια «καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που στέλνουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου και εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «ως αποτέλεσμα όλων αυτών, καθώς και της συνολικής οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία, το Κίεβο συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά την ίδια την ιδέα των συνομιλιών». «Επιπλέον», είπε ο Πούτιν, «η Δύση ενθαρρύνει τους  Ουκρανούς, ακραίους εθνικιστές να διαπράξουν περισσότερα ειδεχθή εγκλήματα κατά αμάχων». Ο Πούτιν υπερασπίστηκε τις τελευταίες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας ως απάντηση στις «προκλήσεις του Κιέβου» εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας της Κριμαίας.

Στο άλλο μέτωπο, το ενεργειακό, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία σήμερα για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Μια συμφωνία που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι συζητήσεις γύρω από το ανώτατο όριο στην τιμή του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου διήρκεσαν περισσότερο από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενες από διαφορές, αλλά η συμφωνία επικυρώθηκε τελικά από τους 27.

Μοιραστείτε το άρθρο