Για τη διάλυση της δημόσιας υγείας πότε θα δράσουμε σοβαρά;

Την περίοδο που οι ιδιωτικές κλινικές σε καθεστώς ΣΔΙΤ λάμβαναν μαζικά ένα ποσό για να προχωρήσουν σε χειρουργεία ασθενών όπου τα υποστελεχωμένα, απαξιωμένα από το κράτος και χωρίς αναισθησιολόγους δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, πολλοί είδαν για δικά τους πρόσωπα τα οποία έπρεπε να χειρουργηθούν με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ τους, τις ιδιωτικές κλινικές να προχωρούν σε επιλογή των εύκολων συγκριτικά μόνο περιστατικών. Οι ίδιοι οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία φώναζαν γι΄αυτή την κατάσταση η οποία καταδίκαζε τους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα σε αργό θάνατο καθώς και το Ε.Σ.Υ. σε δυσλειτουργία. Στο βωμό του κέρδους και των ιδιωτικοποιήσεων, του “καλού ονόματος” των ιδιωτικών κλινικών και της πολιτικής της συνεχούς υποβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης και υγείας πολλοί έχασαν, άμεσα ή έμμεσα εξαιτίας μεγάλων καθυστερήσεων, αγαπημένα τους πρόσωπα. Αν δεν έχεις τα χρήματα για απευθείας εισαγωγή στην ιδιωτική κλινική ή χρειάζεται να ξοδέψεις ότι έχεις και δεν έχεις για να καλύψεις τα έξοδα της νοσηλείας και του χειρουργείου, τότε αργά ή γρήγορα ο κοινωνικοταξικός δαρβινισμός θα φροντίσει να εξαφανιστείς. Το νέο νομοσχέδιο ανοίγει τις πόρτες ακόμα περισσότερο στην ιδιωτικοποίηση και στη σταδιακή εξαφάνιση του δημόσιου χαρακτήρα της δευτεροβάθμιας υγείας και δυσκολεύει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των ασθενών.

Για τη διαρκή βίαιη καταστολή και τη συνεχή καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων οι περισσότεροι έκαναν τους ανήξερους, για τα συνεχή σκάνδαλα, τις εξυπηρετήσεις και τα αλισβερίσια, αδιαφόρησαν ή περίμεναν πότε θα έρθει και η σειρά τους. Για το αυξημένο κόστος ζωής, την ακρίβεια και τη μαζική φτωχοποίηση κάνουν τα στραβά μάτια όσοι δεν επηρεάζονται και άλλοι δέχονται με μεμψιμοιρία την κερδοσκοπία κράτους και κεφαλαίου σε βάρος τους. Για τη σταδιακή πλήρη διάλυση, την ιδιωτικοποίηση των δομών δημόσιας υγείας και το νόμο ταφόπλακα για το Ε.Σ.Υ. θα μπει η κόκκινη γραμμή για τη μαζική αντίδραση ή το βαρέλι δεν έχει πάτο;

Θάνος Λεύκος

Παρακάτω μία μαρτυρία που συμπυκνώνει σε λίγες γραμμές την κατάσταση που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς από την βάναυση κυβερνητική πολιτική η οποία τοποθετεί το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

“Για όλα τα ασθενοφόρα των φημισμενων πανακριβων ιδιωτικών που είδα να έρχονται νυχτα με σβηστές σειρήνες και φώτα στο…

Posted by Νοσηλεύειν on Thursday, December 1, 2022

 

Μοιραστείτε το άρθρο