Συνθήκες ψύχους και σκότους στην Ουκρανία, εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών

277Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι μισές ουκρανικές περιφέρειες αντιμέτωπες με πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού, θέρμανσης, υδροδότησης. Οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι έχουν ενδείξεις περί αποχώρησης των Ρώσων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Κόντρα ανάμεσα στον ουκρανό πρόεδρο και τον δήμαρχο του Κιέβου.

Οι θερμοκρασίες στην Ουκρανία έχουν πέσει κάτω υπό το μηδέν και το χιόνι έχει καλύψει όλη την επικράτεια, κάνοντας τις συνθήκες επιβίωσης των Ουκρανών ακόμη χειρότερες με τις εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και την υδροδότηση, που προέκυψαν από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι μαζικοί και συνεχείς ρωσικοί βομβαρδισμοί την περασμένη προηγούμενη βδομάδα.

Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν πλήρως το δίκτυο και προς εξοικονόμηση ενέργειας επέβαλαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε. «Το καθεστώς περιορισμού της κατανάλωσης παραμένει σε ισχύ λόγω του ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται γύρω στο 20%», ανέφερε η Ukrenergo σε ανάρτησή της στο Telegram. Η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα μπλακάουτ θα συνεχιστούν και προέτρεψε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου της πρωτεύουσας Κίεβο και των περίχωρων του. Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν περισσότερους από 100.000 καταναλωτές σε κάθε περιφέρεια. «Αν αυξηθεί η κατανάλωση το βράδυ, το αριθμός των διακοπών στην ηλεκτροδότηση μπορεί να αυξηθεί», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς του πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Στην Χερσώνα όπου οι κάτοικοι την εγκαταλείπουν, βομβαρδίστηκε σε μία μέρα 54 φορές σκοτώνοντας ένα άνθρωπο, είπε ο κυβερνήτης της εριοχής Γάροσλαβ Γιανούσεβιτς. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες ως «τακτικές τρόμου» που στοχεύουν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές στην απελευθερωμένη πόλη της Χερσώνας. Ο επικεφαλής του κόμματος του ουκρανού, Νταβίντ Αραχαμίγια, εκτιμάει ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις υποδομές αυτήν την εβδομάδα η οποία αναμένεται να είναι «πραγματικά δύσκολη».

Στο ζήτημα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, πληροφορίες από τους Ουκρανούς αναφέρουν ότι έχουν ενδείξεις περί επικείμενης αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων που τον ελέγχουν. «Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουμε πληροφορίες ότι εμφανίστηκαν ενδείξεις πως (οι Ρώσοι) ετοιμάζονται ενδεχομένως να φύγουν» από τον σταθμό, είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας διαχείρισης των πυρηνικών εργοστασίων Energoatom, Πέτρο Κότιν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Πρώτον, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αναφορών στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι θα άξιζε ίσως να εκκενώσουν (τον σταθμό) και ίσως να παραδώσουν τον έλεγχό του στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), είπε και πρόσθεσε ότι: «Έχει κανείς την εντύπωση ότι τα μαζεύουν και κλέβουν ό,τι μπορούν», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ συναντήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με μια αντιπροσωπεία Ρώσων προκειμένου να συζητήσουν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, ώστε να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή. Σε αυτόν τον σταθμό παραγόταν προπολεμικά περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ουκρανία. Μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ο οποίος φέρεται να είπε ότι θα ληφθεί «αρκετά γρήγορα» μια απόφαση για τη ζώνη προστασίας.

Δημόσια αντιπαράθεση ξέσπασε στο Κίεβο ανάμεσα στον πρόεδρο Ζελένσκι και τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Στην κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, απάντησε σήμερα δήμαρχος του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας τις διαφωνίες ως «ανούσιες» εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Σε ομιλία του ο Ζελένσκι είπε ότι ο δήμαρχος του Κιέβου δεν είχε κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας. «Για να το θέσω ήπια, χρειάζεται περισσότερη δουλειά», ανέφερε. Είπε επίσης ότι υπήρχαν πολλά παράπονα για μέτρα που υιοθετήθηκαν στην πρωτεύουσα.

«Δεν θέλω να εμπλακώ σε πολιτικές διαμάχες, ιδιαίτερα στην παρούσα κατάσταση», είπε ο Κλίτσκο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram. «Αυτό είναι ανούσιο. Έχω πράγματα να κάνω στην πόλη». Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο οποίος είχε συγκρουστεί πολλές φορές με τον Ζελένσκι πριν από την ρωσική εισβολή, είπε ότι σύμμαχοι του προέδρου είχαν επιδοθεί σε «παραποιήσεις» σχετικά με τις προσπάθειες της πόλης, συμπεριλαμβανομένων «ακατανόητων φωτογραφιών» που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. «Για να το θέσω ήπια, αυτό δεν είναι ωραίο. Ούτε για τους Ουκρανούς ούτε για τους ξένους εταίρους μας».

Μοιραστείτε το άρθρο