Ο Ζελένσκι πανηγυρίζει στην Χερσώνα και Αμερικανοί με Ρώσους συναντώνται μυστικά

264Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επισκεπτόταν την πόλη της Χερσώνα, διέρρεαν πληροφορίες για νέες μυστικές συναντήσεις αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων και οργιάζοντας τις αναφορές περί μυστικών συνομιλιών.

Καθημερινές είναι πλέον οι αναφορές περί συνομιλιών Ρώσων και Αμερικανών γύρω από το ουκρανικό και τελευταία τέτοια πληροφορία έρχεται κατ’ αρχήν από την ρωσική εφημερίδα Kommersant, την οποίαν αναπαρήγαγαν εμπλουτισμένα δυτικά μέσα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι συναντήθηκαν σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς με τον ομόλογό του της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR Σεργκέϊ Ναρίσκιν.

Αρχικά η ρωσική εφημερίδα Kommersant έγραψε ότι ρώσοι και αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες στην Άγκυρα, επικαλούμενη πηγή που ανέφερε ότι ο Ναρίσκιν μετέχει στην ρωσική αντιπροσωπεία. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ. Ενώ και τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών.

Όμως, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευδε να διαβεβαιώσει ότι οι Αμερικανοί είχαν ενημερώσει τους Ουκρανούς και δεν διεξάγουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις ούτε συζητούν διευθέτηση της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρναία, αλλά μεταφέρουν μήνυμα για τις συνέπειες από χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία και τους κινδύνους διατάραξης της στρατηγικής σταθερότητας, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Τελευταία όλο και περισσότερο διακινούνται στα δυτικά μέσα αναφορές ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ωθούν το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις για να τελειώσει ο πόλεμος. Πέραν των δημοσιευμάτων κυρίαρχων μέσων στις ΗΠΑ ότι οι Αμερικανοί παροτρύνουν το Κίεβο να είναι ανοιχτό σε συνομιλίες, υπάρχουν και επαφές και δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων. Όπως πρόσφατα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζακ Σάλιβαν με τον ομόλογό του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολαϊ Πατρούσεφ. Ή τη δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του στρατιωτικού επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ ότι η Ουκρανία πολέμησε σθεναρά έναντι του ρωσικού στρατού και υπάρχουν «δυνατότητες εδώ για κάποιες διπλωματικές λύσεις».

Επικοινωνιακά τεχνάσματα, κινήσεις τακτικής αποπροσανατολισμού, ή όντως μία αλλαγή πολιτικής αμφοτέρων των στρατοπέδων, αλλά κυρίως την Ρωσία και τις ΗΠΑ (κυρίως), μπροστά στα τόσα που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο και προκαλέσεις αντιδράσεις όχι αμελητέες; Όπως και αν ισχύουν οι άλλες εικασίες περί απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη της Χερσώνας ως κίνηση για να συρθεί η Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις ή ακόμη περισσότερο αν είναι αποτέλεσμα κάποιων εδαφικών διευθετήσεων στις όποιες υπόγειες διεργασίες γύρω από του ουκρανικό.

Την απελευθερωμένη από τα ρωσικά στρατεύματα πόλη της Χερσώνας επισκέφτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Μίλησε σε πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας, μερικοί από τους οποίους κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας ή τις φορούσαν στους ώμους τους. Είπε ότι είναι «πραγματικά χαρούμενος» για την απελευθέρωση, όπως και ο λαός της Ουκρανίας και ήταν σημαντικό να επισκεφτεί τη Χερσώνα για να εκφράσει την υποστήριξή του στους κατοίκους που άντεξαν περίπου οκτώ μήνες ρωσικής κατοχής και να τους αποδείξει ότι «πραγματικά επιστρέφουμε, υψώνουμε πραγματικά τη σημαία μας».

«Προχωράμε μπροστά» και «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας», είπε απευθυνόμενος στους στρατιώτες. Ο ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους για τη στήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και είπε ότι η αποστολή από τις ΗΠΑ αμερικανικών συστημάτων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών HIMARS έχει κάνει μεγάλη διαφορά για το Κίεβο.

Μοιραστείτε το άρθρο