Παρέμβαση στα γραφεία της ΜΚΟ Άρσις, Τετάρτη 9/11 στις 9:00

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

Πριν λίγες μέρες η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ κατέβαλε, επιτέλους, τους μισθούς που χρωστούσε εδώ και μήνες στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενές της, μισθούς από τον Απρίλιο και μετά (!). Την περίοδο που βρίσκονταν αντιμέτωποι/ες με αυτήν την -σαφώς εξοντωτική- συνθήκη, εργαζόμενοι/ες από τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ σε Ωραιόκαστρο, Περαία και Ταγαράδες βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, από τον Φεβρουάριο, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Μπορεί μεν οι εργαζόμενοι/ες εν τέλει να αποπληρώθηκαν, αλλά εν τω μεταξύ, πολλοί/ες εξ αυτών αναγκάστηκαν, στην ουσία, να παραιτηθούν, μιας και προφανώς δεν μπορούσαν -οι ίδιοι ή/και οι οικογένειές τους- να επιβιώσουν. Όσοι/ες εξακολουθούν να εργάζονται, συνεχίζουν να το κάνουν με τον διαρκεί φόβο ότι αυτή η κατάσταση θα επαναληφθεί, τεστάροντας για ακόμα μια -πολλοστή- φορά τα όρια της αντοχής τους, μιας και κανείς (διοίκηση ή αρμόδιο υπουργείο) δε φαίνεται να ενδιαφέρεται να διασφαλίσει και να εγγυηθεί την ομαλοποίηση της καταβολής των χρηματοδοτήσεων και των μισθών.

Σαν να μην έφταναν όμως οι αδιανόητες καθυστερήσεις πληρωμών εδώ και πάνω από 1.5 χρόνο, οι εργαζόμενοι/ες στις δομές φιλοξενίας βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα αντιμέτωποι/ες και με περικοπές προσωπικού, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Οι διοικήσεις των ΜΚΟ σε αγαστή συνεργασία με το κράτος, είχαν συμφωνήσει από το 2018 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χρηματοδότηση των δομών να γίνεται με μοναδιαίο κόστος. Για να το πούμε απλά, οι ΜΚΟ πληρώνονται με το κεφάλι, και η βιωσιμότητα ή μη των δομών, εξαρτάται από το αν θα πιάνουν σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση τους στόχους πληρότητας των δομών. Ακριβώς όπως σε μια οποιαδήποτε εταιρεία, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το «εμπόρευμα» είναι οι ανήλικοι πρόσφυγες.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ που δε διστάζει να προβαίνει σε μαζικά pushbacks ακόμη και ανήλικων προσφύγων, έχει ως αποτέλεσμα να μην πιάνονται οι επιχειρηματικοί στόχοι των ΜΚΟ. Στην ΑΡΣΙΣ οι εργαζόμενοι/ες προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δε μετατρέπονται ποτέ σε αορίστου χρόνου, ακόμη κι αν οι συνεχείς ανανεώσεις ξεπερνούν τα 5 ή 10 χρόνια συνεχόμενα (!). Η διοίκηση της ΑΡΣΙΣ, εκμεταλλευόμενη αυτή τη συνθήκη επισφάλειας που η ίδια επιβάλλει στο προσωπικό της, αισθάνεται σίγουρη ότι μπορεί να απολύει και να μετατρέπει από full time σε part time εργαζόμενους/ες, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, και φυσικά, χωρίς αποζημίωση. Όπως θα ανέμενε κανείς από εργοδότες που αντιμετωπίζουν τους/τις εργαζόμενους/ες τους κατά τον τρόπο που περιγράψαμε ήδη, η διοίκηση της ΑΡΣΙΣ επέλεξε -υποτίθεται, τυχαία (!)- το προσωπικό που απολύθηκε ή επιχειρήθηκε να μετατραπεί σε part time, να είναι αποκλειστικά άνθρωποι που βρίσκονταν σε επίσχεση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Και ενώ η διοίκηση υποστήριζε ότι οι κινήσεις αυτές δεν είχαν, υποτίθεται, αντι-συνδικαλιστική στόχευση, την ίδια στιγμή υπήρχαν ευθείες απειλές από συντονιστές προς εργαζόμενους ότι η διοίκηση της ΑΡΣΙΣ θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς και οι απειλές ότι αν συνεχιστεί η επίσχεση και οι εργαζόμενοι/ες δεν υποχωρήσουν από τις διεκδικήσεις τους, η οργάνωση θα επιλέξει να κλείσει τις εν λόγω δομές (ενώ η στοχοποίηση όσων είχαν προβεί σε επίσχεση, φαίνεται να συνεχίζεται και μετά την λήξη αυτής)!

Όμως αυτή η σαφώς εκδικητική κίνηση της εργοδοσίας (η οποία ως μοναδικό κριτήριο για τις περικοπές, είχε απ’ ό,τι όλα δείχνουν, το ποιοι/ες συνδικαλίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους), δεν έμεινε αναπάντητη από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Μετά από αντιδράσεις όσων επιχειρήθηκε να μετατραπούν σε part time και της καταγγελίας στην επιθεώρηση εργασίας, η διοίκηση, τελικά, υποχώρησε και τους διατήρησε full time. Την ίδια στιγμή, τέσσερις συνολικά εργαζόμενοι/ες που απολύθηκαν, προχώρησαν επίσης σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και κατέθεσαν αγωγή εις βάρος της ΑΡΣΙΣ, επικαλούμενοι/ες άκυρη και καταχρηστική απόλυση, και διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους. Οι αγωγές τριών εκ των συναδέλφων εκδικάζονται στις 8 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι/ες οι εν λόγω συνάδελφοι/ισσες εργάζονταν για πάνω από τρία χρόνια στην οργάνωση, με συναπτές ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ως Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε την αμέριστη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων της ΑΡΣΙΣ και να προσφέρουμε την στήριξή μας ενεργά, με κάθε τρόπο, σε κάθε ευκαιρία. Ειδικότερα για όσους/ες εργαζόμενους/ες απολύονται ή μετατρέπονται σε part time, δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις προσφυγές τους στα δικαστήρια. Τασσόμαστε, λοιπόν, σε κοινό μέτωπο αγώνα για την αξιοπρέπεια όλων μαςυπερασπιζόμενοι/ες συλλογικά και αποφασιστικά τα εργατικά μας συμφέροντα απέναντι σε αυτά των αφεντικών. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, οργανωνόμαστε αδιαμεσολάβητα και αντι-ιεραρχικά, και δεν αφήνουμε κανέναν και καμία μόνο/η απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και αναλγησία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΟΝΤΑΙ

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11

9:00 // ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΣΙΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΛΕΟΝΤΟΣ ΣΟΦΟΥ)

10:30 // ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

Μοιραστείτε το άρθρο