Όσο η ακρίβεια μεγαλώνει, τόσο η φτώχεια εξαπλώνεται

Το κύμα ακρίβειας που πλήττει ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, σε συνδυασμό με την ανεργία και τον πόλεμο, δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις στις ζωές μας. Όσο η ακρίβεια μεγαλώνει, τόσο η φτώχεια εξαπλώνεται.

Οι απανωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα  που συμπαρασύρουν εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες, η αύξηση του κόστους στέγασης, κάνουν ακόμα πιο έντονες τις συνθήκες ανέχειας που βιώνουν, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι.

Η κυβέρνηση εμφανίζει την κατάσταση αυτή ως φυσικό φαινόμενο, για την οποία φταίνε ο πόλεμος και η πανδημία Αυτό που δεν λέει αλλά το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι είναι ότι η ακρίβεια μας χτυπούσε την πόρτα πολύ πριν την έναρξη του πολέμου. Αυτό που δεν λέει είναι ότι η πανδημία ήταν ευκαιρία να αυξηθούν τα κέρδη και τα πλούτη των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζόμενων. Αυτό που δεν λέει είναι γιατί δεν έπεσαν οι τιμές με βάση τη λειτουργία των νόμων της αγοράς. Η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδιωτικοποιούν κομμάτι- κομμάτι τις δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, που εμπορευματοποιούν όλα τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά, που νομοθετούν σε όφελος των επιχειρήσεων για την αύξηση των κερδών τους έχουν την πολιτική ευθύνη. Οι ταξικές πολιτικές τους  επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με τη βίαιη φτωχοποίηση. Η αισχροκέρδεια δεν αποτελεί μια παρέκκλιση των δήθεν υγιών νόμων της αγοράς, αλλά συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του καπιταλισμού. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι κάνοντας την κρίση ευκαιρία για νέα κέρδη.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση προσπαθεί να μας ξεγελάσει με κουπόνια ελεημοσύνης, με τα οποία απλώς επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, των σουπερμάρκετ, των πετρελαίων, για να διαιωνίζουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας.

Την ίδια στιγμή αξιοποιώντας όλα τα παπαγαλάκια της δήθεν ενημέρωσης, προσπαθεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα στο χώρο των συνταξιούχων ένα κλίμα μεγάλων αυξήσεων από το 2023

Οι αυξήσεις που πραγματικά θα δουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι, (κι αυτές θα δοθούν το Μάρτη για να πάμε από το ΑΤΜ στην κάλπη) αποτελούν εμπαιγμό. Ενώ είναι ακόμα πιο γελοίες οι εξαγγελλόμενες δήθεν αυξήσεις  με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ( 5 με 6 ευρώ το μήνα για τους/τις περισσότερους/ες συνταξιούχους). 

Εμείς θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι:

Οι συντάξεις, όπως και οι μισθοί, είναι καθηλωμένες εδώ και σχεδόν 13 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχουμε υποστεί απίστευτες μειώσεις στο πραγματικό εισόδημά μας με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια μειώνονται με τεράστιες περικοπές οι κύριες συντάξεις, οι επικουρικές, οι χηρείας, το εφάπαξ και σφαγιάζεται το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

Όλα αυτά τα χρόνια, σφαγιάσθηκαν δικαιώματα των συνταξιούχων κοινωνικού χαρακτήρα όπως λουτροθεραπεία, θεραπευτικός και κοινωνικός τουρισμός, τα οικογενειακά επιδόματα.

Όλα αυτά τα χρόνια καταληστεύτηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουμε κλείσιμο νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, αυξήσεις της συμμετοχής στα φάρμακα

Όλα αυτά τα χρόνια  οι τιμές τραβούν την ανιούσα και το τελευταίο διάστημα απογειώθηκαν;

Οι συνταξιούχοι που έχουμε πληρώσει αυτό το τεράστιο τίμημα δεν μπορούμε να δεχθούμε ως αύξηση το 6 – 7%, όταν αυτό το ποσοστό δεν καλύπτει ούτε το ποσοστό της αύξησης του τιμαρίθμου του τελευταίου διαστήματος. Δηλαδή αυτό που διατυμπανίζουν πως θα δώσουν μετά από τόσα χρόνια δεν είναι καν ο φετινός πληθωρισμός που όπως φαίνεται θα ξεπεράσει το 12% αλλά ο μισός γιατί αυτό προέβλεπε ο γνωστός αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου (αυτόν τον νόμο που θα τον καταργούσαν αμέσως με την εκλογή τους).

Όμως ακόμη κι αυτά τα ποσοστά δίνονται μόνο στις κύριες και όχι στις επικουρικές συντάξεις, γιατί εκεί ισχύει η δαμόκλειος σπάθη της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος , που «εγγυάται» μειώσεις και όχι αυξήσεις. Ενώ ταυτόχρονα δεν γίνεται διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας και η εφορία καραδοκεί.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις χωρίς την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι δε θα δουν ούτε ευρώ στην τσέπη τους από τις βαρύγδουπες αυξήσεις που ασταμάτητα τα κυβερνητικά παπαγαλάκια προπαγανδίζουν γιατί υπάρχει αυτό το αίσχος της προσωπικής διαφοράς.  Και μέσα σ’ αυτούς είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 12.5.2016 και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31.12.2018, που επειδή είχαν μείωση πάνω από 20%, έχουν προσωπική διαφορά. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η διαφορά είναι τόσο μεγάλη,  που δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν αύξηση, με αποτέλεσμα  και  τα επόμενα χρόνια θα βλέπουν τις συντάξεις τους καθηλωμένες..

Δε μας ξεγελάνε οι κυβερνώντες παρουσιάζοντας  ως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης την αφαίρεση μόνο του μικρού ποσού του ν.3986/11 και ταυτόχρονα να παραμένει η παρακράτηση του πολλαπλάσιου ποσού υπέρ του ΑΚΑΓΕ από το 2010. Σε ποιον προσφέρουν αλήθεια αλληλεγγύη οι συνταξιούχοι των χιλίων ευρώ;

Δεν μπορούμε να δεχθούμε και να ανεχθούμε να μην δίνονται 11μηνών αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και με τα χρήματα αυτά, καθώς και με τα τεράστια χαράτσια στις τιμές του ρεύματος, να χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

 Δεν μπορούμε να δεχθούμε, αντί για τα πληρωμένα δώρα μας που έχουν εδώ και 10 χρόνια περικοπεί, να μας δίδονται από τις κυβερνήσεις, όποτε τους βολεύει, επιδόματα φτώχειας, και μάλιστα σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους.

Η απάντηση σ’ αυτήν την πολιτική πρέπει να δοθεί με την οργανωμένη δράση των συνταξιούχων και των εργαζομένων  που θα διεκδικήσουν:

 • Αυξήσεις  τώρα στους μισθούς και στις συντάξεις για όλους και όλες!
 • Όχι στην ακρίβεια! Διατίμηση στα είδη πρώτης ανάγκης – Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.
 • Άμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών στην ενέργεια και κατάργηση του “χρηματιστηρίου ενέργειας”
 • Όχι στους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ρεύματος-νερού και διαγραφή χρεών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
 • Άμεση απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους της κύριας σύνταξης, του μερίσματος, της επικουρικής και του εφάπαξ χωρίς καταστρατήγηση της σειράς, χωρίς λάθη και προχειρότητες
 • Να ακυρωθεί η φορολόγηση των αναδρομικών για τις κύριες και επικουρικές.
 • Επαναφορά της 13ης – 14ης σύνταξης.
 • Ενσωμάτωση της ληστρικής προσωπικής διαφοράς.
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της περιουσίας των ασφαλιστικών μας φορέων.
 • Επαναφορά του τμήματος του Γ.Λ.Κ. Θεσσαλονίκης. Πλήρης και άμεση ενημέρωση των συνταξιούχων από τον ΕΦΚΑ και τα ταμεία.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντεργατικών ασφαλιστικών νόμων.
 • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.
 • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας
 • Γενναία χρηματοδότηση της υγείας και της παιδείας σε βάρος των εξοπλισμών, σε βάρος της ενίσχυσης της επιχειρηματικής ελίτ και της εξυπηρέτησης του παράνομου και ληστρικού χρέους.
 • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Έξω ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ρωσία από την Ουκρανία! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Όχι στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Έξω από το ΝΑΤΟ – Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών – Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Ε.Θ.)

Μοιραστείτε το άρθρο