Εκατομμύρια Ουκρανοί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ενεργειακών εγκαταστάσεων

247Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί βιώνουν αυτή τη στιγμή διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα αλλά ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Κίεβο. Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί των Ρώσων έχουν πλήξει πολιτικές υποδομές και τους αμάχους, προειδοποιώντας για επικείμενες πρωτοφανείς διακοπές ρεύματος.

Τα συνεχή εδώ και δύο βδομάδες ρωσικά πλήγματα κατά ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει την καταστροφή του ενός τρίτου αυτών των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης και να γίνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη την ουκρανική επικράτεια. «Σε πολλές πόλεις και συνοικίες της χώρας μας γίνονται διακοπές ρεύματος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι:  «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί βιώνουν αυτή τη στιγμή αυτές τις διακοπές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιοχές που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα είναι το «Κίεβο και η ευρύτερη περιφέρειά του», οι περιφέρειες Ζιτομίρ (κεντροδυτικά), Πολτάβα, Τσερκάσι και Κιρόβογκραντ (κεντρικά), Ρίβνε (δυτικά), Χάρκοβο (ανατολικά), Τσερνιχίβ και Σούμι στα βόρεια –δηλαδή περιοχές πέραν των ανατολικών και νότιων μετώπων. Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει προβεί σε 8.000 αεροπρικές επιθέσεις και εκοξεύσει 4.500 πυραύλους.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις από τα ρωσικά χτυπήματα είναι τέτοιες που προγραμματίζονται «πρωτοφανείς» διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με την μεγαλύτερη ιδιωτική ουκρανική εταιρεία DTEK. «Δυστυχώς, πιο σοβαρές και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε το περιφερειακό τμήμα, το οποίο εκτιμάει «έλλειψη έως και 30% της κατανάλωσης για το Κίεβο».

Προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση ολόκληρου του δικτύου διανομής, επιβάλλονται εδώ και μέρες και σε καθημερινή βάση διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, κυρίως στο Κίεβο. Μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν κατά τη νύχτα της Τετάρτης, οι προγραμματισμένες διακοπές στο Κίεβο και την επαρχία του θα διαρκούν παραπάνω, «πέντε έως έξι ώρες» έναντι τεσσάρων ωρών που είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων, πρόσθεσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου DTEK, ο Ντίμτρο Σακαρούκ , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.

> Ολοκληρώθηκε η μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων την οποία είχε κηρύξει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με 82.000 επίστρατους να έχουν ήδη σταλεί στην εμπόλεμη ζώνη και 41.000 από αυτούς να έχουν ενταχθεί ήδη σε στρατιωτικές μονάδες, ενώ άλλοι 218.000 βρίσκονται σε κέντρα εκπαίδευσης. Αυτό γνωστοποίησε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν.

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πλέον καθημερινά νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Σήμερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό αξίας 275 εκατομμυρίων δολαρίων. Είπε επίσης ότι ετοιμάζεται και η αποστολή νέων αντιαεροπορικών συστημάτων Nasams.

Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το εργοστάσιο παραγωγής των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, τα οποία έγιναν γνωστά στον πόλεμο στην Ουκρναία. Αυτό γνωστοποίησε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας, η οποία πλέον αναδεικνύεται σε μια μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική εταιρία, με το drone της να πωλείται σε 24 χώρες.

> Το Κίεβο καλεί την Τεχεράνη να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στη Μόσχα. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε σήμερα από τον Ιρανό ομόλογό του να σταματήσει «αμέσως» την προμήθεια όπλων στη Μόσχα, κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών αφότου το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χτυπά ουκρανικές πόλεις χρησιμοποιώντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

> Στην περιοδεία της στα Βαλκάνια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε το Βελιγράδι για να ασκήσει πιέσεις στη σερβική ηγεσία να ευθυγραμμιστεί η Σερβία με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία. Η επικεφαλής της Κομισόν είπε ότι: «Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντική, η Σερβία έχει ήδη κάνει πολλά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε από κοινού για να γίνουν περισσότερα. Είναι σημαντικό όμως να ευθυγραμμιστεί με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, διότι η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο θέμα των κυρώσεων, αλλά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση». «Μόνο που μερικές φορές αναρωτιόμαστε γιατί και η ακεραιότητα της Σερβίας δεν γίνεται σεβαστή». Αναφερόμενος φυσικά στο Κόσοβο, το οποίο η ΝΑΤΟϊκή επέμβαση το 1999 απέσπασε από τη σερβική κυριαρχία.

Πάντως στο Κόσοβο η κατάσταση είναι αυτή της… αναμονής εντάσεων, λόγω της προθεσμίας που λήγει σε τρείς μέρες για την επιβολή των πινακίδων του Κοσόβου σε όλα τα αυτοκίνητα των κατοίκων, κάτι που αρνούνται οι Σέρβοι. Ρόλο μεσολαβητή επιδιώκει να διαδραματίσει ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, όπως ανέφερε ο σύμβουλός του για τα Βαλκάνια Σάμπρι Ντεμίρι σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό Klan Kosova.

Μοιραστείτε το άρθρο