Πούτιν: «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως πολιορκητικό κριό εναντίον της Ρωσίας»

245Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ουκρανία έχει «ντε φάκτο» χάσει την κυριαρχία της και έχει γίνει εργαλείο των ΗΠΑ, είπε ο ρώσος πρόεδρος ο οποίος παρακολούθησε άσκηση των ρωσικών δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής. Στην Χερσώνα οι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη, με τις συγκρούσεις να αναμένονται σφοδρές μέσα στην πόλη. Οι Ρώσοι απομακρύνουν τον πληθυσμό, ενώ οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες λόγω του καιρού και της γεωμορφίας αυτής της στρατηγικής σημασίας περιοχής του νότου.

Κατά της Ουκρανίας και των ΗΠΑ που την στηρίζουν, καταφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος σε συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Ουκρανία έχει «ντε φάκτο» χάσει την κυριαρχία της και έχει γίνει εργαλείο των ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως «πολιορκητικό κριό» εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Ουάσινγκτον εξοπλίζει όλο και περισσότερο την Ουκρανία με βαρέα όπλα στην μάχη της κατά των ρωσικών δυνάμεων, αγνοώντας το γεγονός ότι η Ουκρανία επιδιώκει μια πυρηνική βόμβα. «Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν σχέδια πρόκλησης για τη χρήση μιας τέτοιας αποκαλούμενης βρόμικης βόμβας». Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Ο Πούτιν παρακολούθησε σήμερα την καθιερωμένη άσκηση των ρωσικών δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής. Εικόνες που μετέδωσε το στρατιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Zvedza δείχνουν τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού να λέει στον Πούτιν πως οι ασκήσεις αφορούν την «απάντηση με ένα μαζικό πυραυλικό πλήγμα από τις στρατηγικές δυνάμεις επίθεσης σε απάντηση ενός εχθρικού πυρηνικού πλήγματος». Ενώ ο αρχηγός του ρωσικού στρατιωτικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ είπε στον Πούτιν πως η άσκηση περιελάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να υπάρξει ενεργητική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα στο ζήτημα της ενδεχόμενης χρήσης «βρόμικης» βόμβας από το Κίεβο και στην κατεύθυνση αυτή ο ρώσος υπουργός Άμυνας είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με υπουργούς Άμυνας κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα κατηγορεί από την Κυριακή την Ουκρανία ότι ετοιμάζει μια βρόμικη βόμβα, με τους Ουκρανούς και τους Δυτικούς να κάνουν λόγο για «παράλογους» και «επικίνδυνους» ισχυρισμούς, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης.

Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην υπό ρωσικό έλεγχο νότια περιφέρεια της Χερσώνας, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ τόνισε ότι αυτή η αντεπίθεση αποδεικνύεται λόγω του υγρού καιρού και του εδάφους πιο δύσκολη από ό,τι εκείνη στα βορειοανατολικά στο Χάρκοβο. «Πρώτα και κύρια, το νότιο τμήμα της Ουκρανίας είναι μια αγροτική περιοχή και έχουμε πολλά κανάλια άρδευσης και ύδρευσης και οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούν σαν χαρακώματα». «Ο δεύτερος λόγος είναι οι καιρικές συνθήκες. Αυτή είναι η περίοδος των βροχών και είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν τροχοφόρα οχήματα μάχης». Ο ουκρανός υπουργός είπε ότι αναμένει η Ουκρανία να παραλάβει τα εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS που παρέχονται από τις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

«Περισσότεροι από 70.000» πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους «μέσα σε μία εβδομάδα» στην υπό ρωσικό έλεγχο νότια περιφέρεια της Χερσώνας, αφότου οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν τις απομακρύνσεις κατοίκων, δήλωσε σήμερα ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των τοπικών αρχών Βλαντιμίρ Σάλντο. Οι φιλορωσικές αρχές ζήτησαν από τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να διασχίσει τον ποταμό Δνείπερο προς την αριστερή όχθη, πιο μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Κίριλο Μπουντάνοφ, δήλωσε ότι: «Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι έχουν φύγει. Κινούνται σε νέες μονάδες και προετοιμάζουν την άμυνα στους δρόμους της Χερσώνας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του συμβούλου του ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς ότι: «Στη Χερσώνα όλα είναι ξεκάθαρα. Οι Ρώσοι ανεφοδιάζονται, ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί». «Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντιθέτως, οι σφοδρότερες μάχες θα διεξαχθούν για τη Χερσώνα».

Η Χερσώνα ήταν η πιο σημαντική ήττα της Ουκρανίας στον πόλεμο, γι αυτό και σήμερα το Κίεβο την διεκδικεί σθεναρά σε μια προσπάθεια να τη μετατρέψει στη μεγαλύτερη επιτυχία του. Η Χερσώνα είναι πολύ σημαντική από στρατηγική άποψη καθώς ελέγχει τόσο τον δρόμο προς την Κριμαία όσο και τις εκβολές του Δνείπερου, του μεγάλου ποταμού που διατρέχει την Ουκρανία και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα.

Μοιραστείτε το άρθρο