29η AGROTICA – Δυναμική διαδήλωση αγροτών & κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη: “ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς” 

“Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη. Παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης μας στα χέρια μας” αναφέρει το κεντρικό πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στην οποία συσπειρώνονται 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 200 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σήμερα στην 29η Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Στη σημερινή διαμαρτυρία συμμετείχαν συμμετείχουν ομοσπονδίες, σωματεία και σύλλογοι αγροτών, αγρότες και  κτηνοτρόφοι από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Στερεά και Πελοπόννησο, αλλά και εργαζόμενοι και φοιτητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και διαδήλωσαν για την επιβίωσή της πρωτογενούς παραγωγής.  «Όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς» αναφέρει ένα από τα πανό των συγκεντρωμένων, οι οποίοι ζητούν μέτρα στήριξης και κάλυψη των ζημιών, λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας. Το κόστος λιπασμάτων και καυσίμων έχει εκτοξευτεί με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι  να έχουν περιέλθει σε τραγικά δεινή θέση.

Συγκεκριμένα στα αιτήματά τους μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  •  το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια,
  • κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση,
  • αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

Τη στήριξη  στα αιτήματα των αγροτών εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών μεταξύ άλλων για αφορολόγητο πετρέλαιο και για μέτρα μείωσης του κόστους αγροτικής παραγωγής, ώστε και να μένει καθαρό εισόδημα και οι τιμές των προϊόντων να είναι προσιτές στα λαϊκά νοικοκυριά. «Οι βιοπαλαιστές γεωργοί, κτηνοτρόφοι μελισσοκόμοι και αλιείς δίνουν έναν μεγάλο αγώνα επιβίωσης! Το κόστος παραγωγής τους έχει εκτοξευθεί εξαιτίας των αυξήσεων σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενώ εξαναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους σε τιμές κάτω του κόστους», τόνισε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε επίσης τα εξής:  «Οι βιοπαλαιστές γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς δίνουν έναν μεγάλο αγώνα επιβίωσης! Το κόστος παραγωγής τους έχει εκτοξευθεί εξαιτίας των αυξήσεων σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενώ εξαναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους σε τιμές κάτω του κόστους. Τα προβλήματα οξύνθηκαν λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όμως δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε εισαγόμενα! Είναι ο μόνιμος βραχνάς για τους αγρότες αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των ομίλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μοιραστείτε το άρθρο