Κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη από την αστυνομία, Σάββατο 22/10

Θεσσαλονίκη: Πορεία στις 12:00 Τσιμισκή με Ναυαρίνου
Αθήνα:  Πορεία στις 18:00 στο σταθμό στο Μοναστηράκι
Ξάνθη: Μικροφωνική συγκέντρωση στις 18:00 στο Προκάτ της Πολυτεχνικής Σχολής
Λαμία: Μικροφωνική συγκέντρωση στις 20:00 στην Πλατεία Ελευθερίας

ΑΘΗΝΑ
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ
Καλούμε στην πορεία το Σάββατο 22.10.22 στις 18:00 στο σταθμό Μοναστηράκι
Το βράδυ της 22ης προς 23η Οκτώβρη, επτά έλληνες μπάτσοι δολοφονούν με 38 σφαίρες τον τσιγγάνο Νίκο Σαμπάνη. Για τις επόμενες μέρες το κράτος επιχειρεί να ξεπλύνει τη δολοφονία συκοφαντώντας τον νεκρό. Παράλληλα, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις από το κίνημα και από τις κοινότητες ρομά. Στήνονται οδοφράγματα στην εθνική οδό. Ένα χρόνο μετά οι δολοφόνοι του Νίκου είναι ατιμώρητοι, ενώ άτομα δικάζονται και φυλακίζονται για συμμετοχή στις διαμαρτυρίες. Το ρατσιστικό και ταξικό μίσος είναι οργανωμένο από το ελληνικό κράτος. Απέναντι στις κρατικές δολοφονίες του Γρηγορόπουλου, του Σαμπάνη, της Ζάκι, του Μάγγου, του Waris Ali, παίρνουμε θέση στο πλευρό των καταπιεσμένων.
ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ
_______________________________________
THE STATE MURDERS
Demonstration on Saturday 22.10.22 at 6PM at Monastiraki station
On the evening of 22 to 23 October, seven Greek cops murdered the romani Nikos Sampanis. For the next few days, the state attempted to “excuse” the murder by slandering the dead man. At the same time, demonstrations had been held by the movement and the Romani communities. Barricades were set up on the highway. A year later, Nick’s killers remain unpunished, while some individuals were tried and imprisoned for participating in the protests. The racist and classist hatred is organized by the Greek state. In the face of the state murders of Grigoropoulos, Sampanis, Zackie, Maggos, Waris Ali, we stand with the oppressed.
JUSTICE FOR NIKOS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

Στις 22 Οκτωβρίου του 2021 ο Νίκος Σαμπάνης, 18χρονος Ρομά από το Πέραμα Αττικής, δολοφονείται από σφαίρες μπάτσων της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι πυροβολούν 36 φορές επειδή ο Νίκος, αν και άοπλος, δε σταμάτησε σε έλεγχο.

Επειδή ο Νίκος ήταν Ρομά.

Η προσπάθεια συγκάλυψης της άγριας δολοφονίας, η πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης προς τους δολοφόνους αλλά ακόμα και η συγκέντρωση συμπαράστασης στους δολοφόνους από δεκάδες μπάτσους που τους χαρακτήριζαν “ήρωες” έξω από τα δικαστήρια Πειραιά, συμπληρώνονται από την απόφαση της μη προφυλάκισης τους, ενώ η διοικητική έρευνα δεν καταλήγει στο να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

1 χρόνο μετά τα περιστατικά αστυνομικής βίας, βασανιστηρίων, σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών μέσα σε τμήματα, έξω από οικισμούς Ρομά, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, στα κέντρα των πόλεων, στα πανεπιστήμια, σε εργατικές κινητοποιήσεις μας κάνουν ξεκάθαρο:

Ρομά, μετανάστριες, ομοφυλόφιλοι, εργαζόμενες, άνεργοι, φοιτήτριες, μαθητές:

Να μην ξεχάσουμε τα θύματα της κρατικής βίας, να την μπλοκάρουμε με αγώνες και στον δρόμο!

Να παλέψουμε για έναν κόσμο που θα μας χωράει όλες και όλους εκτός από τους μπάτσους και το σύστημα που υπηρετούν

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10 ΣΤΙΣ 12.00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

“Πολλοί δρόμοι – Κοινοί στόχοι” – Πρωτοβουλία συλλογικοτήτων και ατόμων


Συγκέντρωση μνήμης και οργής για την κρατική δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη | Σάββατο 22/10, 12:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΠΑΝΗ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 23/10/2021 οι μπάτσοι καταδιώκουν ένα πιθανώς κλεμμένο όχημα από το Αιγάλεω ως το Πέραμα. Επιβαίνοντες στο όχημα ήταν 3 νεαροί Ρομά, είτε ανήλικοι (οι δύο) είτε οριακά ενήλικοι (18 ετών ο τρίτος). Κατά την καταδίωξη στριμώχνουν το όχημα και ο οδηγός μέσα στον πανικό του κάνει όπισθεν, για να ξεφύγει. Κανένας αστυνομικός δεν τραυματίζεται, όπως ακούγεται καθαρότατα στην επικοινωνία μέσω ασυρμάτων που είχαν με τα κεντρικά, όπου πολλαπλώς απαντούν ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός, αλλά μόνο 2 τραυματίες επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο. Οι μπάτσοι ανοίγουν πυρ και ρίχνοντας 38 (!) σφαίρες στο όχημα, δολοφονώντας εν ψυχρώ τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη και τραυματίζοντας τον άλλο επιβαίνοντα. Το τρίτο άτομο που βρισκόταν στο όχημα, καταφέρνει να απομακρυνθεί από αυτό. Μέσα στο αυτοκίνητο δε βρίσκεται κανένας απολύτως οπλισμός ή οτιδήποτε άλλο που να συνιστά αδίκημα, πέραν της πιθανής κλοπής του ίδιου του οχήματος. Από τα κεντρικά της αστυνομίας είχε δοθεί πολλάκις η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, ωστόσο αυτό τελικά δε συνέβη, όπως επιβεβαιώνουν τα ίδια τα γεγονότα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. γνώριζαν ότι κατεδίωκαν Ρομά, καθώς ενημέρωσαν σχετικώς τους ανωτέρους τους. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι πρόκειται για ακόμα μία κρατική δολοφονία με ταξικά και ρατσιστικά κριτήρια (φτωχοί, λούμπεν μικροπαραβατικοί που ανήκουν σε μειονοτική ομάδα) και μια κακοστημένη προσπάθεια κουκουλώματός της και επίσημης θεσμικής συγκάλυψης των ένστολων δολοφόνων.

Αμέσως μετά, αφού δηλαδή εκτέλεσαν εν ψυχρώ έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν έναν δεύτερο, αφού έχουν ήδη επικοινωνήσει με τα κεντρικά λέγοντας ότι δεν υπάρχει τραυματίας, οι μπάτσοι ξεκινούν να στήνουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή για το τι συνέβη μια· εκδοχή που ανερυθρίαστα προβάλλεται από τα ΜΜΕ ως πραγματικότητα, παρότι δεν έχει ίχνος αλήθειας. Τα ΜΜΕ μιλούν για «συμπλοκή» και εμβολισμό των αστυνομικών μηχανών με δολοφονική πρόθεση, παρότι μόνο η μεριά των μπάτσων πυροβόλησε, μιλούν ανοιχτά για (ανύπαρκτους) πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών, μιλούν για υποτιθέμενο σεσημασμένο δράστη με ποινικό μητρώο, για τραυματίες αστυνομικούς και για «αυτοάμυνα». Η ανακοίνωση της αστυνομίας, λίγο αργότερα, εξίσου ξεδιάντροπα προσπαθεί να υποστηρίξει την ίδια εκδοχή, χωρίς φυσικά να μιλά για πυροβολισμούς. Ακόμα και αυτοί ντράπηκαν να πουν ότι οι ανήλικοι Ρομά πυροβόλησαν με ανύπαρκτα όπλα. Τις τόσο μεγάλες χυδαιότητες τις άφησαν για τα κανάλια. Ωστόσο, ανέφεραν ότι ΚΑΙ οι 7 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Η ΕΛΑΣ, μάλιστα, παρουσιάζει και φωτογραφίες από τον «επικίνδυνο εμβολισμό» του οχήματος ενάντια στις μηχανές, παρουσιάζοντας εικόνες που δεν μπορούν να συνάδουν με το γεγονός ότι το όχημα κινούταν με την όπισθεν. Τι κι αν υπάρχει βίντεο που σαφώς ακούγονται οι ίδιοι οι 7 αστυνομικοί να λένε ότι δεν υπάρχει τραυματίας; Τι κι αν οι φωτογραφίες που η ΕΛΑΣ εξέδωσε είναι τουλάχιστον αστείες; Τι κι αν στο αυτοκίνητα ήταν 3 ανήλικα παιδιά; Τι κι αν ήταν άοπλα; Τίποτα από αυτά δε φαίνεται να έχει σημασία για τους μπάτσους και τους συνδικαλιστές τους που ξεδιάντροπα δηλώνουν ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ότι η αστυνομία δεν πρέπει «να λειτουργεί υπό το φόβο του νεκροθάφτη (!!!), των ΕΔΕ και του εισαγγελέα» (!), τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και τα στελέχη της κυβέρνησης που βγαίνουν και δηλώνουν τη στήριξη τους στους 7 αστυνομικούς που ακόμα και από την αστική δημοκρατία κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο ίδιος ο υπουργός καταστολής μετέβη στη ΓΑΔΑ, για να συμπαρασταθεί στους 7 μπάτσους δολοφόνους, ενώ ορισμένοι συνάδελφοί τους πραγματοποίησαν και συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους που γάζωσαν το αμάξι στο οποίο επέβαιναν οι νεαροί Ρομά έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά φωνάζοντας στους δολοφόνους ότι «είναι ήρωες». Τελικά οι 7 μπάτσοι δολοφόνοι δεν προφυλακίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καν περιοριστικούς όρους.

Απέναντι σε αυτό τον βόθρο, στους μπάτσους που νομίζουν ότι είναι φαρ ουέστ, τους συντηρητικούς κρυφοφασίστες που χαίρονται, επειδή πέθανε ένας Ρομά και δε διστάζουν να το θέσουν με αυτούς τους όρους, τους κανιβάλους που μάλλον αποφάσισαν ότι το πλημμέλημα της κλοπής του αυτοκινήτου ή το πλημμέλημα του να μην σταματήσεις σε έλεγχο θα έπρεπε να επιφέρει θανατική καταδίκη, και μάλιστα αυτή να αποφασίζεται από τον κάθε μπάτσο-καουμπόι, απέναντι στους δημοσιογράφους που με γεμισμένες τις τσέπες από τις αλλεπάλληλες κρατικές «ενισχύσεις» δε διστάζουν να πουν απροσχημάτιστα ψέματα, απέναντι στους Κούγιες αυτού του κόσμου, εμείς θα βρεθούμε ξανά και ξανά στους δρόμους, για να υψώσουμε τις φωνές μας απέναντι στην αστυνομική ασυδοσία, στους μπάτσους-σερίφηδες που χτυπούν κόσμο, επειδή αράζει σε πάρκα στην καραντίνα, ξυλοκοπεί απεργούς και διαδηλωτές, παρενοχλεί σεξουαλικά, δολοφονεί εν ψυχρώ.

ΤΚαμία κρατική δολοφονία να μη μείνει αναπάντητη.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΑΜΠΑΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Η ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10 ΣΤΙΣ 12.00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ν.ΣΑΜΠΑΝΗ

Το βράδυ της Παρασκευής 22/10/2021 τρεις νεαροί, επιβαίνοντες σε κλεμμένο όχημα, άοπλοι ωστόσο προσπάθησαν να διαφύγουν τον αστυνομικό έλεγχο. Επτά άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έριξαν πάνω τους 40 περίπου σφαίρες, δολοφονώντας εν ψυχρώ τον 20χρονο οδηγό και τραματίζοντας έναν 16χρονο που επέβαινε στο αυτοκίνητο, ενώ ένας τρίτος ανήλικος κατάφερε να διαφύγει. Ξεκίνησε λοιπόν αμέσως η προπαγανδιστική εκστρατεία συγκάλυψης από τα ΜΜΕ, αναφέροντας τη δολοφονία ως συμπλοκή και παρουσιάζοντας τους ένστολους δολοφόνους να βρίσκονται σε άμυνα και τραυματισμένοι. Επιβεβαιώθηκε αργότερα από βίντεο ότι δεν υπήρξε καμία συμπλοκή και οι μπάτσοι απλά άδειασαν τα όπλα τους στο διερχόμενο αυτοκίνητο χωρίς να δεχτούν πυρά και πως δεν υπήρξε κανένας μπάτσος τραυματίας.

Λίγες ώρες αργότερα δημοσιοποιήθηκε πως η ομάδα της ΔΙΑΣ που πραγματοποιούσε την καταδίωξη του αυτοκινήτου με τους 3 νεαρούς, είχε λάβει εντολή από το κέντρο να σταματήσει. Μετά την επιβεβαίωση ότι δεν υπήρξε συμπλοκή κι ότι ο 20χρονος που εκτελέστηκε εν ψυχρώ ήταν άοπλος, μιας και τα βίντεο από κόσμο που απλά κατέγραψε το περιστατικό είχαν αρχίσει να διαρρέουν στα social media, άρχισε να αναγράφεται σε όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ ότι ο νεκρός είναι Ρομά, σεσημασμένος για άλλα αδικήματα και ότι, όντας εγκλωβισμένος κάνοντας με το αυτοκίνητο όπισθεν, επιχείρησε τον εμβολισμό των αστυνομικών, προκειμένου να κατευθυνθεί η κοινή γνώμη προς την υπεράσπιση των μπάτσων δολοφόνων. Το βράδυ του Σαββάτου 23 Οκτώβρη, καλέστηκε στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση στην Καμάρα ενάντια στην κρατική δολοφονία, την οποία τα ΜΑΤ χτύπησαν άγρια, κατορθώνοντας να συλλάβουν διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και συντρόφισσα μας, μέλος του τοπικού συντονισμού.

Τον προηγούμενο χρόνο και για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, σε συνέχεια της αχαλίνωτης κρατικής βίας και αστυνομικής καταστολής που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, καταγράφηκαν πολλά αντίστοιχα περιστατικά πυροβολισμών απέναντι σε ανθρώπους που δεν σταματούν σε αστυνομικό έλεγχο (Τρίκαλα, οδός Μάρνης κ.α), η πληθώρα των οποίων καταδεικνύει το πλέον προφανές, ότι δηλαδή οι πρακτικές των μπάτσων δεν αποτελούν ούτε μεμονωμένα περιστατικά ούτε μια παρεκτροπή από τη δημοκρατική ομαλότητα, αλλά οργανικό κομμάτι του κράτους και της δημοκρατίας για την καταστολή των αγώνων και των αντιστάσεων με οποιοδήποτε κόστος. Τονίζει περίτρανα δε, πως το κράτος και οι ένστολοι εντολοδόχοι του διαθέτουν το μονοπώλιο της βίας που με κάθε ευκαιρία το εξαπολύουν, χωρίς φραγμούς είτε μέσω του αναβαθμισμένου εξοπλισμού τους είτε μέσω της συγκάλυψης, της αδιαφορίας, της υποβάθμισης και της απόδοσης δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση βιασμού της 19χρονης κοπέλας στις 11 Οκτώβρη, από δύο ένστολα καθάρματα της ομάδας ΔΙΑΣ, στο υπόγειο του ΑΤ Ομόνοιας. Εκεί, όπου μια ομάδα τεσσάρων μπάτσων παρέσυραν την 19χρονη και στη συνέχεια δύο από αυτούς προέβησαν στον βιασμό της, ενώ ο ένας βιντεοσκοπούσε μάλιστα την αποτρόπαια αυτή πράξη. Προφανώς η εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, από το να αφεθούν οι βιαστές ελεύθεροι με τους ελάχιστους περιοριστικούς όρους, και ενώ τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ομαδικό βιασμό, αδίκημα που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Έρχεται λοιπόν και αυτή η υπόθεση, δίπλα στις υπόλοιπες όπου καμία δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ποτέ, να μας υπενθυμίσει και να φωνάξει δυνατά, πως οι δράστες γαλουχούνται, ενθαρρύνονται, οπλίζονται και στο τέλος καλύπτονται και δικαιολογούνται από τις κυρίαρχες αξίες και τους ίδιους τους μηχανισμούς. Ο Δ. Λιγνάδης, κατά συρροή παιδοβιαστής που καταδικάστηκε πρόσφατα, βρίσκεται επίσης ελεύθερος στο σπίτι του, οι βιαστές της Γεωργίας απαλλάχθηκαν με βούλευμα εισαγγελέως, οι μπάτσοι – σωματέμποροι από την Ηλιούπολη συνεχίζουν τη ζωή τους.

Εκείνο που οπλίζει τα χέρια των βιαστών και δολοφόνων, και ξεπλένει τα εγκλήματά τους είναι ένα ολόκληρο σύστημα, που έχει όνομα και λέγεται πατριαρχία, κράτος και καπιταλισμός. Εκείνο που ώθησε τον 53χρονο Ηλία Μίχο, στο να βιάζει και να εκδίδει κατ’ εξακολούθηση τη 12χρονη μαθήτρια στα Σεπόλια, ήταν οι επιχειρήσεις του, οι διασυνδέσεις του το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η εικόνα ενός άντρα ευκατάστατου με πολλές γνωριμίες και χρήματα. Ήταν οι σχέσεις εξουσίας που έχτιζε και διατηρούσε, μέσω των οποίων κατάφερνε να επιβληθεί πάνω σε άλλους ανθρώπους και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει την σιωπή τους. Η πατριαρχική βία είναι συστημική βία. Είναι οργανικό κομμάτι του εξουσιαστικού και καπιταλιστικού κόσμου για τη διαίρεση των καταπιεσμένων και την επέλαση του κοινωνικού κανιβαλισμού. Και ταυτόχρονα είναι συστημικό εργαλείο τρομοκράτησης για να κρατά τις γυναίκες σε θέση φόβου και υποταγής, να μην μιλούν, να μην αμφισβητούν, να μην ξεσηκώνονται. Την ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων του υπουργείου Εργασίας, έχει το θράσος να συμβουλεύει ότι «η ανοχή μας στη σεξουαλική, ψυχολογική, σωματική η λεκτική βία οφείλει να είναι μηδαμινή», αυτές ακριβώς οι μορφές βίας δεν είναι παρά η επίσημη και διακηρυγμένη πολιτική των σωμάτων ασφαλείας απέναντι στις αγωνιζόμενες, στις εξεγερμένες, στις γυναίκες που αντιστέκονται. Η επίσημη πολιτική είναι ενοχοποίηση των θυμάτων και η κάλυψη των βιαστών, δολοφόνων και παιδεραστών.

Η εξουσία δολοφονεί. Παντοτινές προϋποθέσεις της είναι η εκμετάλλευση και ο θάνατος. Η μόνη πράξη που προϋποθέτει την ελευθερία είναι η διάλυση της εξουσίας για να βρει τόπο να αναπτυχθεί η κοινωνική δημιουργικότητα που αποτελεί το απόλυτο αντίθετό της, ως έκφραση αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοπρέπειας. Ο φόβος των εξουσιαστών για την ώρα του πληβειακού ξεσηκωμού μεγαλώνει. Ας τον κάνουμε πραγματικότητα. Η λύση βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα. Εκεί που μπορούν να συντριβούν οι νόμοι και η δύναμη των ένστολων φρουρών της ζωής μας. Οργάνωση με ακηδεμόνευτους και αδιαμεσολάβητους όρους σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Ενότητα στη βάση, συντονισμός στη δράση. Αλληλεγγύη και αντίσταση μέχρις εσχάτων!

ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΙΣ/ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ/ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

SS SS ΜΠΑΤΣΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ, ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ

ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΠΑΙΔΙ – Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΠΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10, 12:00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης | Α.Π.Ο – Ο.Σ.


ΞΑΝΘΗ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ || 22/10/2022 || 18:00 || ΠΡΟΚΑΤ

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τις 22/10 του 2021, ημερομηνία στην οποία ο Νίκος Σαμπάνης, 18χρονος Ρομά από το Πέραμα Αττικής, δολοφονείται από σφαίρες μπάτσων της ομάδας ΔΙΑΣ. Ύστερα από μια 35λεπτη αστυνομική καταδίωξη, οι έμμισθοι δολοφόνοι αφαιρούν τη ζωή από το 18χρονο άοπλο Νίκο, έχοντας γαζώσει με 38 σφαίρες αυτόν και τους δύο συνεπιβάτες του.

Τη δολοφονία ακολούθησε μια εκστρατεία συκοφάντησης των θυμάτων της επίθεσης, αντιστρέφοντας τη θέση θύτη και θύματος για να συγκαλύψουν τους δολοφόνους. Σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ έσπευσαν να καταγγείλουν τον νεκρό ως εγκληματία διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις που τον χαρακτήριζαν «σεσημασμένο» βασίζοντας το αφήγημά τους στην Ρομ ταυτότητα του θύματος. Ταυτόχρονα, ξέπλυναν τους μπάτσους παρουσιάζοντας τους ως «τραυματίες» ενός ανύπαρκτου «εμβολισμού κατά των μηχανών τους».

Ένα χρόνο αργότερα, αυτή η προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς κράτους, δε θα πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη. Γιατί την ίδια στιγμή που διωκόμενοι αγωνιστές και πολιτικοί κρατούμενοι αντιμετωπίζουν την πλήρη αναλγησία και εκδικητικότητα του κράτους, όπως στην πρόσφατη απεργία πείνας ο αναρχικός Γ. Μιχαηλίδης, πρόσωπα που σχετίζονται με την κυβέρνηση ή αποτελούν κομμάτι της κρατικής μηχανής, όπως ο βιαστής ανηλίκων Λιγνάδης ή ο δολοφόνος Κορκονέας πέφτουν στα μαλακά. Την ίδια στιγμή ένα κύκλωμα παιδεραστίας και trafficking με μπροστάρη το στέλεχος της ΝΔ, Ηλία Μίχο, ξεπλένεται από τα αστικά ΜΜΕ για να αποφευχθεί η ανάμιξη υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων και ατόμων εξουσίας. Ταυτόχρονα, οι βιαστές της 19χρονης στο Α.Τ. Ομόνοιας, μπάτσοι της ομάδας ΔΙΑΣ, κρίνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η δολοφονία του Ν. Σαμπάνη αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε μια συνολικότερη συνθήκη κρατικής καταστολής και ρατσιστικής βίας. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και ένα χρόνο ήρθαμε αντιμέτωπες με την όξυνση της κρατικής καταστολής σε οποιαδήποτε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Από την καταστολή διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, όπως στους απεργούς της Μαλαματίνας, τις διώξεις αγωνιστριών έως την αντιμεταναστευτική πολιτική (βλ. τους 92 γυμνούς και ξυλοδαρμένους μετανάστες στον Έβρο) και την πολεμική προετοιμασία, ο κρατικός μηχανισμός ολισθαίνει προς τον εκφασισμό. Σε κάθε γωνία υπάρχει και ένας οπλισμένος μπάτσος να ελέγχει και να περιορίζει την παρουσία των καταπιεσμένων στον δημόσιο χώρο.

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το ρατσιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβη η εν λόγω δολοφονία. Εξάλλου, η μετέπειτα αντιμετώπιση του γεγονότος από τον κυρίαρχο λόγο είχε απροκάλυπτα αντιτσιγγανικά χαρακτηριστικά. Η Ρομ κοινότητα είναι μια από τις πιο καταπιεσμένες μερίδες της ελληνικής κοινωνίας, εγκλωβισμένη σε μία συνθήκη ακραίας φτώχειας και ανισότητας, παραγκωνισμένη από τους θεσμούς, αποκλεισμένη από την αγορά εργασίας, αντιμέτωπη συνεχώς με ένα σορό κακουχίες και το ρατσιστικό μίσος. Όλα τα παραπάνω συντηρούνται μέσω της διαρκούς αρνητικής προβολής της Ρομ ταυτότητας. Μέσα σε αυτό το βολικό πλαίσιο, λοιπόν, ήρθε και η κρατική προπαγάνδα να συγκαλύψει την δολοφονία, ενισχύοντας έτσι τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις εξουσίας.

Σε ένα σύστημα που η ζωή περνάει διαδικασία αξιολόγησης για το αν αξίζει παραπάνω από ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, σε μία συνθήκη κοινωνικού κανιβαλισμού και θανατοπολιτικής, τα πιο καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα είναι και εκείνα που εξοντώνονται. Αν είσαι Ρομά, η ζωή σου αξίζει όσο ένα κλεμμένο αμάξι, αν είσαι μετανάστρια σε βιάζουν και σε σκοτώνουν στα σύνορα, αν είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ σε δολοφονούν μέρα μεσημέρι στην Ομόνοια. Ο σάπιος κόσμος τους καταρρέει και για την ώρα καταρρέει στα κεφάλια μας. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΝΕΚΡΕΣ. Ενάντια στο κράτος και τους δολοφόνους του, να αντισταθούμε με κάθε μέσο, να βάλουμε φρένο στις δολοφονίες των πιο υποτιμημένων και καταπιεσμένων κομματιών της κοινωνίας, να μην συνηθίσουμε τον θάνατο. Καλούμε σε:

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10/2022 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΑ ΠΡΟΚΑΤ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ – ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΟΝ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟ

πρωτοβουλία ενάντια στην κρατική καταστολή – αναρχικές/αναρχικοί

ΛΑΜΙΑ
Καλούμε το Σάββατο 22/10 και ώρα 20:00 στην πλατεία Ελευθερίας στην Λαμία, μικροφωνική συγκέντρωση για τον 1 χρόνο από την κρατική δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα.
Aντιεξουσιαστική Συνέλευση Resisto
Μοιραστείτε το άρθρο