Ηχούν οι σειρήνες σε όλη την ουκρανική επικράτεια, συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

234Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νέα σειρά ρωσικών βομβαρδισμών έπληξαν όλη την ουκρανική επικράτεια, όπως καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές, επισημαίνοντας ότι τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίζουν να στοχεύουν υποδομές της Ουκρανίας. Ευρωπαϊκή στρατιωτική ανεξαρτησία, αρχηγείο ενόπλων δυνάμεων και δύναμη ταχείας αντίδρασης, υποστηρίζει ο γερμανός καγκελάριος. Ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στέλνουν οι Αμερικανοί στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ρωσικούς βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Υποδομές επλήγησαν στην πόλη Ζαπορίζια στη γραμμή του νότιου μετώπου και αναφέρθηκαν εκρήξεις. Περισσότερα από 50 βλήματα από εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και βαρύ πυροβολικό έπληξαν την περιοχή της Νικόπολης στην ίδια περιφέρεια. Στόχοι χτυπήθηκαν αρκετές φορές και στο Κίεβο. Συγκρούσεις καταγράφονται και στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας. Οι σειρήνες σήμερα ηχούσαν σε όλη την ουκρανική επικράτεια.

Από την άλλη πλευρά των ανατολικών συνόρων της περιφέρειας του Χαρκόβου και συγκεκριμένα στο ρωσικό Μπέλγοροντ, εδώ και μέρες καταγράφονται εκρήξεις, βομβαρδισμοί και πυρά, με τους Ρώσους να κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι επιτίθεται σε στόχους, περιλαμβανομένων των αποθηκών καυσίμων και του ηλεκτρικού δικτύου. Σήμερα, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς σε χώρο εκπαίδευσης, όταν δύο άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον εθελοντών που ήθελαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι δύο δράστες σκοτώθηκαν μετά την «επίθεση», όπως την χαρακτηρίζει, σε ρωσικό στρατιωτικό έδαφος, στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία. Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφέρεται ότι «δύο πολίτες» με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά τη διάρκεια άσκησης. «Οι δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν από πυρά που ερρίφθησαν ως απάντηση», τονίζεται.

Στην ίδια περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, προκλήθηκε φωτιά έπειτα από βομβαρδισμό, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ χωρίς να προσδιορίσει την προέλευση του βομβαρδισμού. Η τοπική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσε ότι έπιασε φωτιά μια από τις δέκα δεξαμενές καυσίμων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ στη συνέχεια ο κυβερνήτης είπε ότι σβήστηκε η φωτιά. Την Πέμπτη, ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι ουκρανοί βομβάρδισαν μια αποθήκη πυρομαχικών, ένα σχολείο, ένα συγκρότημα κατοικιών και έναν ηλεκτρικό υποσταθμό στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Μιλώντας στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς  υποστήριξε μεγαλύτερη αυτονομία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής ανεξαρτησίας.. Ζήτησε συντονισμένη προμήθεια όπλων και εξοπλισμού, τη συγκρότηση μιάς δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ έως το 2025 και ένα πραγματικό αρχηγείο για τις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις. «Πρέπει να προωθήσουμε με σιγουριά τις κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές προσπάθειες».

Η αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία επί προεδρίας Μπάιντεν θα ανέλθει σε 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS, περισσότερες από 23.000 οβίδες πυροβολικού, 5.000 τηλεχειριζόμενες νάρκες, 5.000 αντιαρματικά όπλα και 200 οχήματα μεταφοράς προσωπικού Humvee.

Δύση και Ρωσία εντείνουν τον ανταγωνισμός τους, με εκατέρωθεν απειλές στρατιωτικής αντιπαράθεσης

Μοιραστείτε το άρθρο