Ανοιχτή συνέλευση της ΣΓ8Μ για τη καμπάνια της 25/11, Κυριακή 16/10 στις 18:30 στο infolibre

Στην πολιτική σκηνή της περιόδου πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων, το πρόσφατο περιστατικό στο Ιράν, όπου με αφορμή τη δολοφονία μιας γυναίκας από την αστυνομία ηθικής, εκατομμύρια γυναίκες -και όχι μόνο- πλημμύρισαν τους δρόμους διεκδικώντας την τον έλεγχο των σωμάτων και των ζωών τους με κεντρικό σύνθημα Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία.

Οι γυναικοκτονίες ωστόσο, δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στο θεοκρατικό κράτος του Ιράν. Στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκαν 15 γυναικοκτονίες με τελευταία αυτή στην Καβάλα στις αρχές του μήνα.
Φυσικά, εκτός από τις γυναικοκτονίες, δεν παύουν να είναι καθημερινό φαινόμενο οι βιασμοί, οι παιδοβιασμοί και οι κακοποιήσεις είτε μιλάμε για τη Γεωργία Μπίκα, είτε για περιστατικά που δεν παίρνουν τόση δημοσιότητα όπως εργαζόμενες που εκβιάζονται από την εργοδοσία, φοιτήτριες που παρενοχλούνται από καθηγητές, γυναίκες που κακοποιούνται από τους άνδρες τους.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά είναι ένας υποκριτικός οίκτος και ένα ροζ ξέπλυμα επιτροπών ισότητας και γραμμών όπως το 15900 που δεν βοήθησε πραγματικά καμία απευθυνόμενη.

Αντίθετα, η ΝΔ εφαρμόζει ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα περικοπών σε κάθε τομέα του κοινωνικού κράτους που αφήνει εκθέτες, χωρίς καμία προστασία γυναίκες και θηλυκότητες στις διαθέσεις των κακοποιητών τους και ταυτόχρονα φορτώνει στις πλάτες τους την φροντίδα παιδιών, αρρώστων και ηλικιωμένων.

Παράλληλα, μιλάμε για μια κυβέρνηση που αθωώνει και κάνει πλάτες στους κακοποιητές. Δεν ξεχνάμε την υπόθεση Λιγνάδη ούτε τις οδηγίες του Μπαλάσκα για το “Πώς να γλιτώσεις με γυναικοκτονία” ή το ξέπλυμα του παιδοβιαστή και μαστροπού της 12χρονης.

Είναι, επίσης, αυτή η κυβέρνηση που σε προχωράει σε έναν διαρκή περιορισμό των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και απαντάει σε κάθε αντίδραση με άγρια αστυνομική βία. Το δικαίωμα στην άμβλωση, αν και δεν θίγεται άμεσα από τα στελέχη της ΝΔ, τίθεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση στον δημόσιο διάλογο με τελευταίες τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Θεού Μητροπολίτη Δωδώνης. Επίσης, μέσα στο μπαράζ αστυνομικών επιθέσεων που έχουν καταγραφεί τελευταία (Απεργία Μαλαματίνας, Φοιτητικές κινητοποιήσεις κλπ) φέτος σημειώθηκε και το πρώτο χτύπημα της αστυνομίας σε φεμινιστική διαδήλωση.

Βρισκόμαστε επομένως σε μια συγκυρία που γυναικοκτονίες, βιασμοί, κακοποιήσεις πληθαίνουν. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει διάθεση να λάβει μέτρα και να φτιάξει δομές προστασίας των θυμάτων. Η αστυνομία όχι μόνο αδιαφορεί αλλά μας χτυπάει. Γι’ αυτό κι εμείς αφήνουμε πιάτα, παιδιά, σπίτι και σχολή και απαντάμε.

Σας καλούμε όλες/α/ους να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας εν όψει της 25 Νοέμβρη που είναι η παγκόσμια ημέρα ενάντια στην έμφυλη βία!
Τη Κυριακή 16/11 στις 6.30μμ στο φιλόξενο χώρο του infolibre Υπουργού Φ. Δραγούμη 4 (κοντά στη Ροτόντα)

Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

https://www.facebook.com/events/525252669432080/?ref=newsfeed

* Πίνακας με τίτλο Women meeting, της Salum Kambi

Μοιραστείτε το άρθρο