Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της Νέας Σμύρνης, Παρασκευή 14/10 στις 10:30 στο Πρωτοδικείο Αθηνών

Ενημέρωση και νέο κάλεσμα για τη Δίκη της Νέας Σμύρνης, Παρασκευή, Δέγλερη 4, 10:30 (αίθουσα 3)

Η δίκη της Νέας Σμύρνης ξεκίνησε όπως ακριβώς αναμενόταν. Απο νωρίς τριάντα περίπου αστυνομικοί της ομάδας Δράση, των ΜΑΤ και της ΔΙ.ΑΣ κάποιοι ως μάρτυρες κατηγορίας και κάποιοι ως συνάδελφοί τους εκτός υπηρεσίας έστησαν το πρώτο αναμενόμενο σόου προκλητικότητας της συμμορίας τους.

Προκλήσεις, τραμπουκισμοί, στοχοποίηση και απειλές προσώπων, ειρωνίες μέσα και έξω απο την δικαστική αίθουσα, ακόμη και στις οικογένειες των κατηγορουμένων, σε μια αποτυχημένη απόπειρα να εκμαιεύσουν επιθετικές συμπεριφορές απο τους κατηγορουμένους και τους αλληλέγγυους, έπεσαν στο κενό.

Όσον αφορά τη διαδικασία της δίκης..

Εκείνη δεν ξεκίνησε, ωστόσο η δικαστική σύνθεση και το σώμα των ενόρκων δε παρέλειψαν να δώσουν στο ακροατήριο μια πρώτη γεύση αυθαιρεσίας.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η αντικατάσταση του εισαγγελέα, τελευταία στιγμή, δεν σχετίζεται με το προοδευτικό ιστορικό του. Θεωρούμε ενδεικτικό της διωκτικής κουλτούρας της έδρας, το γεγονός ότι διόρισε τελευταία στιγμή δικηγόρους σε τρείς κατηγορούμενους, αρνούμενη παράλληλα τα αιτήματα αναβολής τους αφήνοντάς τους μόνο ένα ισχνό περιθώριο τεσσάρων ημερών να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Καταλαβαίνουμε γιατί στερήθηκε απο την υπεράσπιση το δικαίωμα να γνωρίζει το επάγγελμα των ενόρκων πριν απο την εξαίρεση και την κληρωτίδα. Σημειώνουμε ως κορυφαίο στιγμιότυπο αυθαιρεσίας την απόρριψη της άρσης των περιοριστικών όρων του κατηγορούμενου Όμηρου Μ. δίχως καμία τεκμηρίωση απο την εισαγγελία.

Με τα τάγματα εφόδου του Θεοδωρικάκου να αναλαμβάνουν δουλειά εκτός αίθουσας και μια φαινομενικά συντεταγμένη έδρα τα εντός. Γίνεται φανερή η προδιάθεση του ελληνικού κράτους να στήσει μια πολιτική δίκη εκφοβισμού και ρεβανσιστικού παραδειγματισμού στα πρόσωπα των 11 κατηγορουμένων της Νέας Σμύρνης.

Αφενός λόγω του πολιτικού πανικού της κυβέρνησης να υπάρξουν καταδίκες μετά το φιάσκο του “Ινδιάνου” που την άφησε γυμνή και έκθετη για τις τακτικές της. Αφετέρου για να παραδειγματίσει μέσα απο αυτές, την μαχόμενη κοινωνία που τη μέρα της Νέας Σμύρνης τσάκισε το γόητρο της καταστολής, αντιστρέφοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Σε αυτή τη προσπάθεια καλούμε τον κόσμο του αγώνα, συλλογικότητες, οργανώσεις και αλληλέγγυους να σταθούν ανάχωμα. Υπάρχει άμεση ανάγκη για στήριξη. Απέναντι στην προκλητικότητα των συμμοριτών της ομάδας Δράση, απέναντι στην κουλτούρα των αυθαίρετων ενοχοποιήσεων της ΕΛΑΣ. Απέναντι στον κρατικό ρεβανσισμό. Να προτάξουμε την αλληλεγγύη, τη δική μας κληρονομιά, να κερδίσουμε την ελευθερία των συντρόφων μας.

Η φλόγα της αντίστασης είναι αθάνατη. Και αυτό δεν κρίνεται σε καμία αίθουσα.

Κανένας μόνος στα χέρια του κράτους, άμεση απελευθέρωση όλων των κατηγορουμένων της Νέας Σμύρνης

10:30 Παρασκευή, Β’ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (Δέγλερη 4) αίθουσα 3

Αναρχική συλλογικότητα Μασόβκα


Δίκη Νέας Σμύρνης: Να μην αφήσουμε τους βασανιστές της Αντιτρομοκρατικής να εκδικηθούν τους συλληφθέντες

Τον Μάρτιο του 2021, ένας νέος άνθρωπος στη Νέα Σμύρνη δοκίμασε στο σώμα του την απρόκλητη βία της Αστυνομίας και η κραυγή του -εκείνο το «Πονάω» που μας συγκλόνισε-, έβγαλε στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, παρά τις δυσανάλογες απαγορεύσεις με πρόσχημα την πανδημία.

Στις 9 Μαρτίου, όλη η Ελλάδα είδε τους αστυνομικούς της μηχανοκίνητης «Δράσης» να κινούνται αφιονισμένοι κατά των διαδηλωτών, και άκουσε έναν από αυτούς να ντοπάρει συναδέλφους του με το αλησμόνητο «πάμε να τους σκοτώσουμε». Τις επόμενες μέρες, είδαμε και ακούσαμε συγκλονισμένοι έναν από τους 11 συλληφθέντες, τον αναρχικό Άρη Παπαζαχαριουδάκη, να μιλά για τα βασανιστήρια και το μίσος των θρασύδειλων μπράβων της Αντιτρομοκρατικής που τον κακοποίησαν, και να αφηγείται τον βασανισμό του Όμηρου Μ. Είδαμε τη σύλληψη και «προσωρινή» κράτηση ενός νέου ανθρώπου, του «Ινδιάνου», για εφτά ολόκληρους μήνες, με μόνο στοιχείο την κατάθεση ενός αναξιόπιστου μάρτυρα. Αυτό που δεν είδαμε ήταν η παραπομπή σε δίκη κάποιου από τους βασανιστές: αντί γι’ αυτούς, στο δικαστήριο βρέθηκαν τη Δευτέρα οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Όσες και όσοι βρεθήκαμε τη Δευτέρα στο δικαστήριο, είδαμε περίπου τριάντα αστυνομικούς της «Δράσης», των ΜΑΤ και της ΔΙΑΣ να προκαλούν τους κατηγορούμενους και τους αλληλέγγυους, βέβαιοι για την ατιμωρησία τους. Είδαμε την αντικατάσταση του εισαγγελέα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και τον διορισμό δικηγόρων για τρεις από τους κατηγορούμενους, στους οποίους δόθηκαν μόλις τέσσερις μέρες για να εξετάσουν το υλικό της δικογραφίας και να προετοιμαστούν. Γίναμε μάρτυρες της άρνησης να δημοσιοποιηθούν τα επαγγέλματα των ενόρκων και, κυρίως, της άρνησης να βγει το «βραχιολάκι» από τον Όμηρο Μ., χωρίς η εισαγγελία να μπει στον κόπο να τεκμηριώσει την απόφασή της.

Στη δίκη των 11 συλληφθέντων της Νέας Σμύρνης παίζεται για πολλοστή φορά το ίδιο έργο: η πλήρης συγκάλυψη των πραγματικών εγκληματιών, η αντιστροφή των ρόλων θύτη και θύματος, η απόπειρα των βασανιστών, αφότου εκτέθηκαν ως αυτό που είναι, να πάρουν εκδίκηση από όσους επιμένουν αντιστέκονται. Είναι ώρα να μπει φρένο.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 11 συλληφθέντες της Νέας Σμύρνης, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 10:30μμ, στο Β’ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (Δέγλερη 4), στην αίθουσα 3. Οι βασανιστές δεν θα πάρουν ρεβάνς.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Μοιραστείτε το άρθρο