Το κυβερνητικό σχέδιο θα αποτύχει! Οι εκλογές της ντροπής θα συναντήσουν ξανά τη χλεύη των εκπαιδευτικών!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε.:

Δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, που η Κεραμέως εξέφρασε τις προθέσεις της οι εκλογές να γίνουν ηλεκτρονικά, ότι όχι μόνο δεν θα συμβάλλουμε στο παραμικρό για να περπατήσει το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά αντίθετα, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το μπλοκάρουμε. Ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι δε θα συμμετέχουμε και ότι διεκδικούμε αποκλειστικά δια ζώσης εκλογές.

Καλέσαμε και εξακολουθούμε να καλούμε όλες τις δυνάμεις να συνταχθούν σε αυτή την κατεύθυνση, με συνέπεια και σε συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων της Ομοσπονδίας.

Με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, υπερασπίζοντας τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα,  σεβόμενοι την ιστορία του κλάδου και του εκπαιδευτικού κινήματος,  δεν θα συναινέσουμε!

Καλούμε τις/τους εκπαιδευτικούς να απέχουν  και να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της Κεραμέως. Να δείξουν πολιτική περιφρόνηση και να στραπατσάρουν το προσωπείο ενός υπουργείου απειλών,  προσβολών και ολομέτωπης επίθεσης στους εκπαιδευτικούς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.gr, [email protected]  210 324214411-10-2022

Το κυβερνητικό σχέδιο θα αποτύχει!

Οι εκλογές της ντροπής θα συναντήσουν ξανά τη χλεύη των εκπαιδευτικών

ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ παραδίδουν το 95% των εκπαιδευτικών που γύρισαν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές

Το ΥΠΑΙΘ με απύθμενο θράσος συνεχίζει τη φαρσοκωμωδία των ηλεκτρονικών εκλογών που με πρόσχημα την πανδημία επιχείρησε να εφαρμόσει το 2020. Σήμερα επικαλείται το επιτελικό κράτος. Έτσι ονομάζει η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός της, την παρωδία εκλογών που ετοιμάζεται να στήσει. Στην πραγματικότητα όμως επιδιώκει τη διάλυση των συνδικάτων και της κατίσχυση του νόμου Χατζηδάκη.

Πρόθυμα στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής η ΔΑΚΕ, η ΔΗΣΥ και το ΔΙΚΤΥΟ αποφασίζουν, παρά τη συγκλονιστική αποχή κατά την προηγούμενη προσπάθεια εφαρμογής και τις αποφάσεις πρωτοβάθμιων συλλόγων, που ήδη δηλώνουν την αντίθεσή τους να συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές που την προηγούμενη φορά κατήγγειλαν.

Με πρόσχημα τους αιρετούς, προσφέρουν ζηλευτή εκδούλευση στην Κεραμέως, νομιμοποιούν με την παρουσία τους στις ηλεκτρονικές εκλογές το βαθύ αντιδημοκρατικό σχέδιο για άφωνα και αδύναμα συνδικάτα στερημένα από τη ζωντανή συμμετοχή των εργαζόμενων. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της συνδιαλλαγής, της συναίνεσης και της υποταγής επιδιώκει να κερδίσει το «χαμένο» έδαφος και να καταλάβει θέσεις που δεν θα κατείχε σε διαφορετική περίπτωση, με τις ζωντανές διαδικασίες του κλάδου και με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων. Παρότι γνωρίζουν ότι οι εκλογές είναι νόθες και τα αποτελέσματα τους παράγουν νόθους αιρετούς, επιλέγουν να τις νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα συμπράξουμε στον εξευτελισμό των σωματείων και της Ομοσπονδίας!

Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι σαφή και δεν άλλαξαν από το 2020. Αντίθετα, επί τρία χρόνια ξεδιπλώθηκε όλος ο αντιδραστικός της σχεδιασμός. Από τις τηλεκάμερες στις τάξεις μέχρι την αξιολόγηση και διάλυση του δημόσιου σχολείου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει κηρύξει τον πόλεμο στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Με ταξικό μίσος απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα, τις μαθήτριες και τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών, στους νέους και νέες εκπαιδευτικούς, έχει απλώσει μαύρο πέπλο πάνω από το δημόσιο σχολείο. Απειλές, διοικητική επιβολή και ποινικοποίηση όλων των αγώνων δια μέσου των δικαστηρίων είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής.

Απέναντι στην αντιδραστική μετάλλαξη του δημόσιου σχολείου η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ, βρίσκει εμπόδιο τις αντιστάσεις και τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος που απέκρουσε και καθυστέρησε πολλές από τις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις. Γι’ αυτό απολύτως απονομιμοποιημένη, επιμένει στον πρωτοφανή αυταρχισμό.

Οι ηλεκτρονικές κάλπες δεν είναι απλά ένα τεχνολογικό εργαλείο «ψηφιακής αναβάθμισης». Είναι ένα πολιτικό εργαλείο στα χέρια ενός υπουργείου που στόχο έχει την αποδόμηση των σωματείων, τον πλήρη έλεγχό τους και την αποκοπή των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες, Η χειραγώγηση των εργαζομένων μέσα από το δίκτυο ελεγχόμενης πληροφόρησης και η επιστροφή στην εποχή του «άβατου» των αιρετών, που αποτελούσαν τη συνέχεια της διοίκησης και μεταπηδούσαν με ευκολία από τις θέσεις των αιρετών στις θέσεις της διοίκησης κι αντίστροφα, είναι η «συνδιαχείριση» που εξυπηρετεί τις πολιτικές τους.

Αυτός είναι ο λόγος που όλη η διαδικασία ελέγχεται από το κράτος, διαχειριστή του ηλεκτρονικού συστήματος, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων. Δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας, δε διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία, ο εργαζόμενος γίνεται περισσότερο ευάλωτος σε πιέσεις και η διαδικασία ευτελίζεται μια και η ψήφος μπορεί να αλλάζει διαρκώς μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας.

Ακριβώς αυτά έγιναν και το 2020. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν δόθηκαν ποτέ οι εκλογικοί κατάλογοι ούτε οι καταστάσεις ψηφισάντων παρ’ όλο που το αιτήθηκαν τα σωματεία. Ακόμα και οι εφορευτικές επιτροπές ήταν επιτροπές φαντάσματα.

Οι πολιτικές ευθύνες που αναλαμβάνουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη στο μεγαλύτερο συνδικάτο του δημοσίου είναι τεράστιες. Με τι ανταλλάγματα άραγε; ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ απόλυτα ταυτισμένες με τις κυβερνητικές επιλογές έδειξαν τις προθέσεις τους ήδη από τις εκλογές αντιπροσώπων για την 91η ΓΣ, όπου με δικές τους ψήφους έγιναν αποδεκτές υβριδικές εκλογές σε 19 ΣΕΠΕ. Από το φόβο της εκλογικής κατάρρευσης τους, επέλεξαν για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσουν τα σκοτεινά δωμάτια της εξουσίας για να εξασφαλίσουν θέσεις στον μηχανισμό της συνδιαχείρισης και της συνδιοίκησης. Άλλωστε, η ΔΑΚΕ δήλωσε στο ΔΣ ότι επιθυμεί εκλογές δια ζώσης  μόνο αν συνοδεύονται από άδεια από τα διδακτικά καθήκοντα. Και μια και η Κεραμέως τους εκβίασε με την περικοπή της άδειας, αποφάσισαν να αποδεχτούν τις ηλεκτρονικές εκλογές. Υπολογίζουν προφανώς, τη δουλειά τους να κάνουν τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών, των διευθυντών εκπαίδευσης, των τοπικών «αρχόντων», τα τηλέφωνα, και οι εκδουλεύσεις.

Το ΔΙΚΤΥΟ αρνήθηκε να ψηφίσει κείμενο που κατατέθηκε από τις Παρεμβάσεις και την ΑΣΕ όπου καταγγέλλονταν οι ηλεκτρονικές εκλογές και απαιτούνταν από το ΥΠΑΙΘ να πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Αντίθετα, συμμάχησε με τη ΔΑΚΕ για να αφαιρεθούν όλα τα αιχμηρά σημεία των καταγγελιών στις ηλεκτρονικές κάλπες. Κι ενώ ορκιζόταν στην ομοφωνία, αρνούμενο ωστόσο την πραγματοποίηση συνεδρίασης του ΔΣ για το ζήτημα αυτό, αιφνιδίως ψήφισε στο ΔΣ της ΔΟΕ με διαδικασίες fasttrack ουσιαστικά την πλήρη αποδοχή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αιτούμενο την παράταση των ημερομηνιών κατάθεσης ψηφοδελτίων.

Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ  με την γραπτή τοποθέτηση των εκπροσώπων της στο ΔΣ της ΔΟΕ πρότεινε εκτός των δια ζώσης διαδικασιών από τα σωματεία, -για τις οποίες ουδέποτε περιέγραψε τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν ούτε πως θα ξεπεραστούν τα νομικά  εμπόδια που προκύπτουν από τον εργοδοτικό χαρακτήρα των εν λόγω εκλογών-, την κατάθεση ψηφοδελτίων στις ηλεκτρονικές κάλπες με στόχο την παραίτηση όποιων «εκλεγούν», ώστε τη θέση τους να καταλάβουν οι εκλεγμένοι από δια ζώσης εκλογές. Υποτίμησε την πολιτική νομιμοποίηση που παρείχε η κατάθεση ψηφοδελτίων στις εκλογές παρωδία και τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας τοποθέτησης.

Ως Παρεμβάσεις δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, που η Κεραμέως εξέφρασε τις προθέσεις της οι εκλογές να γίνουν ηλεκτρονικά, ότι όχι μόνο δεν θα συμβάλλουμε στο παραμικρό για να περπατήσει το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά αντίθετα, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το μπλοκάρουμε. Ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι δε θα συμμετέχουμε και ότι διεκδικούμε αποκλειστικά δια ζώσης εκλογές.

Καλέσαμε και εξακολουθούμε να καλούμε όλες τις δυνάμεις να συνταχθούν σε αυτή την κατεύθυνση, με συνέπεια και σε συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων της Ομοσπονδίας.

Με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, υπερασπίζοντας τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα,  σεβόμενοι την ιστορία του κλάδου και του εκπαιδευτικού κινήματος,  δεν θα συναινέσουμε!

Καλούμε τις/τους εκπαιδευτικούς να απέχουν  και να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της Κεραμέως. Να δείξουν πολιτική περιφρόνηση και να στραπατσάρουν το προσωπείο ενός υπουργείου απειλών,  προσβολών και ολομέτωπης επίθεσης στους εκπαιδευτικούς.

Να ηττηθεί για μια ακόμα φορά η Κεραμέως και η νεοφιλελεύθερη, αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, που στοχεύει με όπλο τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, να μετατρέψει τα σωματεία μας σε ηλεκτρονικές καρικατούρες χειροκροτητών της κυβερνητικής πολιτικής.

ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΡΑ, η συλλογική απάντησή μας στην κοροϊδία και τον εξευτελισμό

Μοιραστείτε το άρθρο