Κάλεσμα στα δικαστήρια για την εκκένωση της κατάληψης Βανκουβερ, Παρασκευή 30/9 στις 8:30 στα δικαστήρια Ευελπίδων

Σάββατο 2 Νοέμβρη του 2019, στις 06:15 τα ξημερώματα, αναρίθμητοι μπάτσοι όλων των ειδών με επικεφαλής δύο ομάδες ΕΚΑΜ περικυκλώνουν την κατάληψη Βανκούβερ Απάρτμαν στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Δεριγνύ.

Η μία ομάδα ΕΚΑΜιτών ξεκινά άρον-άρον να σπάει την πόρτα της κεντρικής εισόδου ενώ οι κάτοικοι βρισκόμαστε ήδη στα μπαλκόνια φωνάζοντας τους πως «Εδώ είναι το σπίτι μας.» . Ταυτόχρονα, η δεύτερη ομάδα ΕΚΑΜιτών κατεβαίνει με σχοινιά στην ταράτσα από τις διπλανές πολυκατοικίες. Την αστυνομική επιχείρηση συνδράμουν 2 drone, ένα ελικόπτερο καθώς και μια ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Δύο καμμένους τροχούς, πολλά μπινελίκια και 40 λεπτά αργότερα, τα ΕΚΑΜ καταφέρνουν να εισβάλλουν στο κτήριο post imageόπου ακινητοποιούν και συλλαμβάνουν στην είσοδο δύο εκ των κατοίκων καθώς και έναν φιλοξενούμενο. Παρά την ένταση και κάποιες μικροσυμπλοκές δηλώνεται έντονα και συνεχώς από τους καταληψίες πως υπάρχουν στο κτήριο και κατοικίδια ζώα τα οποία δεν πρέπει επουδενί να βρεθούν στον ίδιο χώρο προκειμένου να μη συμπλακούν και τα οποία θα παραλάβουν συντρόφια που ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από το κτήριο. Ταυτόχρονα ζητείται επίμονα ο εισαγγελέας που επιβλέπει την επιχείρηση, ο οποίος φυσικά δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Στη συνέχεια τα ΕΚΑΜ, σπάνε διαδοχικά όλες τις πόρτες των δωματίων ενώ εντοπίζουν και συλλαμβάνουν στον δεύτερο όροφο και τη δεύτερη φιλοξενούμενη η οποία συνοδεύει ένα από τα δύο σκυλιά. Παρά την πλήρη ενημέρωσή τους και την άρνησή της να παραδώσει το σκυλί, οι μπάτσοι το παίρνουν από τα χέρια της και το οδηγούν στα διαμερίσματα που βρίσκονται οι γάτες, το βάζουν σε ένα από τα δωμάτια και το λύνουν. Ως αποτέλεσμα αυτής τους της κίνησης το σκυλί τελικά σκοτώνει την κατοικίδια γάτα μιας εκ των κατοίκων στον δεύτερο όροφο, όπως μάλιστα αποτυπώνεται και σε μία από τις φωτογραφίες της σήμανσης που προστέθηκαν εκ των υστέρων στη δικογραφία.

Ύστερα, οι 4 συλληφθέντες-είσες μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ, τα 2 σκυλιά των κατοίκων στο ΔΙΚΕΠΑΖ στο Σχιστό, το σπίτι βανδαλίζεται από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οποιοδήποτε αντικείμενο αξίας αφαιρείται και αγνοείται έκτοτε. Τέλος, ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος συμμετέχει στην επιχείρηση για την ψυχή της μάνας του, παρέχει με εργολαβία την εταιρία «Ανέγερσις Α.Ε.» η οποία χτίζει το κτήριο και εγκλωβίζει -εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων- τις υπόλοιπες ζωντανές κατοικίδιες γάτες μέσα σε αυτό.

Η συνέχεια είναι γνωστή…

15 χρόνια συλλογικής ζωής, αυτοοργάνωσης, πολιτικής ζύμωσης και δράσης στεγάστηκαν στο τριώροφο διατηρητέο κτήριο Βανκούβερ Απάρτμαν στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Δεριγνύ. Από μια παρέα ανθρώπων που επέλεξαν το κτήριο αυτό, για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες τον Ιούνιο του 2005, η κατάληψη Βανκούβερ μεγάλωσε, άλλαξε μορφές και περιεχόμενα, παραμένοντας όμως σταθερά ένα δημιούργημα όσων επέλεξαν να μην ορίσουν τη ζωή τους στα ασφυκτικά πλαίσια που επιβάλλει η κυριαρχία. Κόντρα στις ιερές αξίες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και στην βιαιότητα της κρατικής παντοδυναμίας. Έως το 2019, χιλιάδες άτομα πέρασαν από τη κατάληψη συμμετέχοντας σε πολιτικές εκδηλώσεις και διαδικασίες καθιστώντας την μια εστία καθολικής αμφισβήτησης και ρήξης στην καρδιά της μητρόπολης. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο το κράτος εκκένωσε την κατάληψη Βανκούβερ. Είναι ο λόγος για τον οποίο το κράτος επιτίθεται στις αυτοοργανωμένες δομές του α/α χώρου. Επειδή γνωρίζει πως αυτές υπονομεύουν θεωρητικά αλλά κυρίως πρακτικά αυτήν του την παντοδυναμία.

Από την εκκένωση της κατάληψης και για όλο αυτό το χρονικό διάστημα έως σήμερα, το σπίτι παραμένει εκδικητικά σφραγισμένο με τα υπόλοιπα πράγματα στο εσωτερικό του, μεταξύ των οποίων και η αυτοοργανωμένη βιβλιοθήκη της που αριθμεί περίπου 1.000 τίτλους. Παρά το γεγονός ότι έχουμε προβεί σε πλήθος ενεργειών για την απόδοσή τους, προκειμένου να επιστρέψουν στον α/α χώρο, η διοίκηση του ΟΠΑ σε ρόλο κλεπταποδόχου πετάει το μπαλάκι στους μπάτσους οι οποίοι με τη σειρά τους πετάνε το μπαλάκι στην Κεραμέως. Η δε Κεραμέως, παρά το βεβαρημένο της πρόγραμμα που περιλαμβάνει το πετσόκομμα του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, βρίσκει τον χρόνο να κάνει διαγωνισμό για να ανακατασκευάσει το κτήριο, ένα έργο αξίας περίπου 2.500.000 εκατομμυρίων.

Εντωμεταξύ, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα διαύγεια, με νικήτρια την εταιρεία LM Construction, στις 18 Ιουλίου, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στα κεντρικά τους γραφεία στην οδό Μιχαλακοπούλου 156 στο Γουδί, μαζί με 30 συντρόφια που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Εκεί ενημερώθηκε ο ιδιοκτήτης για τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου έργου. Ότι δηλαδή έχει αναλάβει να κατεδαφίσει μια πρώην κατάληψη του α/α χώρου και μάλιστα με όλο το υλικό και τα αντικείμενα σφραγισμένα στο εσωτερικό της. Ενημερώθηκε επίσης πως τα στοιχεία της ανάδοχης εταιρείας για το έργο έχουν δημοσιοποιηθεί σε ”γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου”. Τους θέσαμε προ των ευθυνών τους και αποχωρήσαμε.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο ΟΠΑ(ΑΣΟΕΕ), όπου πραγματοποιήθηκε ακόμη μια παρέμβαση στα γραφεία διοικητικών υπαλλήλων και καθηγητών, μιας και ο τηλε-πρύτανης ήταν πάλι άφαντος. Τους ενημερώσαμε ότι το πανεπιστήμιο και οι πρυτανικές αρχές είναι βασικοί και κύριοι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί σε σχέση με το κτήριο ενώ όπως μας μεταφέρθηκε ο πρύτανης τελικά επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους μπάτσους προκειμένου να ανοιχτεί το κτήριο και εκείνοι αρνήθηκαν επικαλούμενοι τον φόβο ανακατάληψης.

Τρία χρόνια μετά την εκκένωση καλούμαστε να υπερασπιστούμε την πολιτική μας επιλογή να ζήσουμε και να δράσουμε χωρίς αφέντες, κερδοσκόπους, ιδιοκτήτες και λοιπούς κηφήνες. Για εμάς, οι δικαστικές αίθουσες μπορεί να μην αποτελούν πεδίο αγώνα αλλά ένα ακόμη καρέ στο θέατρο του παραλόγου της δημοκρατίας. Ωστόσο η πολιτική ευθύνη της υπεράσπισης ενός μέσου αγώνα όπως είναι οι κατειλημμένοι αυτοοργανωμένοι χώροι, μας συνοδεύει από την πρώτη στιγμή που κάναμε τη συγκεκριμένη επιλογή και έχουμε σκοπό να τη στηρίξουμε ως το τέλος. Εξάλλου, ακριβώς για αυτές τις πολιτικές επιλογές μας οδηγούμαστε στο δικαστήριο με τη γελοία κατηγορία της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Καλούμε τα συντρόφια μας την Παρασκευή 30/9/22 στη δίκη για την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ Απάρτμαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτήριο 2, αίθ. 1, στις 08:30 (αυστηρά, καθώς η υπόθεση έχει το πρώτο νούμερο), για να μας στηρίξουν με την παρουσία τους.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ

Καταληψίες της Βανκούβερ Απάρτμαν

Μοιραστείτε το άρθρο