Ανοιχτή συζήτηση: Η Χιλή μετά το δημοψήφισμα, Τετάρτη 21/9 στις 20:00 στο Κηπάκι της Τσαμαδού (Εξάρχεια)

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο λαός της Χιλής απέρριψε με 62% το νέο σύνταγμα της χώρας. Η ήττα στο δημοψήφισμα αποτέλεσε μια μεγάλη ήττα για την Αριστερά και τα κινήματα της λατινοαμερικάνικης χώρας. Το απορριφθέν σχέδιο συντάγματος που θα αντικαθιστούσε το σύνταγμα του δικτάτορα Πινοσέτ, είχε ριζοσπαστικό περιεχόμενο. Υιοθετούσε σειρά αιτημάτων των κινημάτων, αναγνωρίζοντας νέα δικαιώματα, προωθώντας τη λαϊκή συμμετοχή και δημιουργώντας πλαίσιο προστασίας για τα δημόσια αγαθά. Είχε δε προκύψει από μια Συντακτική Συνέλευση η οποία εμφανίστηκε ως συνέχεια της εξέγερσης του 2019.

Θεωρούμε ότι η Αριστερά και τα κινήματα πρέπει να συζητούν διεξοδικά τις ήττες τους και να μην επιλέγουν τη βολική (αλλά αδιέξοδη) φυγή προς τα μπρος. Εκτιμάμε επίσης ότι τα πολιτικά ζητήματα που ανοίγει η έκβαση του δημοψηφίσματος στη Χιλή, παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για εμάς εδώ στην Ελλάδα, παρά τη μεγάλη απόσταση

Γι’ αυτούς του λόγους, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, στις 8:00 μ.μ. στο Κηπάκι της Τσαμαδού (Τσαμαδού 12, Εξάρχεια) θα συζητήσουμε για το δημοψήφισμα και την κατάσταση που δημιουργείται στη Χιλή, με την την Ευγενία Παλιεράκη, καθηγήτρια Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Cergy-Pontoise του Παρισιού, ειδικευμένη στην Ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Μοιραστείτε το άρθρο