Παράσταση διαμαρτυρίας για την επιχείρηση «εκκαθάρισης» των 4ωρων εργαζομένων στην efood, Πέμπτη 14/7 στις 11:30 στην Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλονίκης

Μήπως υπάρχουν και τα e food papers;

Την Πέμπτη 14/7/2022, θα πραγματοποιηθεί τελικά η εργατική διαφορά μεταξύ των εργαζόμενων διανομέων και της εταιρείας e food στην Επιθεώρηση Εργασίας Κεντρικού τομέα Θεσσαλονίκης. Επισημαίνουμε ότι η διαφορά ήταν να πραγματοποιηθεί στις 27/6 αλλά η εταιρεία επικαλέστηκε «κόλλημα» κάνοντας χρήση του δικαιώματος αναβολής, ουσιαστικά για να καθυστερήσει την διαδικασία και έτσι ανενόχλητη να μπορεί στην πράξη να εφαρμόζει τις παράνομες πρακτικές της.

Οι εργαζόμενοι της e food προσφύγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας και καταγγείλαμε τις παράνομες πρακτικές της εταιρίας που αφορούν:

1)      Την άνιση μεταχείριση και βλαπτική μεταβολή στο ωράριο των εργαζομένων μερικής απασχόλησης (4ωρων) και την εξώθησή τους σε παραίτηση ή την μετατροπή τους σε freelancers, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επιχείρηση «εκκαθάρισης» των 4ωρων εργαζομένων μερικής απασχόλησης και μετατροπή τους σε freelancers

Ήδη αρκετοί συνάδελφοι 4ωροι έχουν παραιτηθεί ή έγιναν αναγκαστικά freelancers, καθώς δεν μπορέσαν να συνδυάσουν τα ωράρια με την 2η δουλειά που κάνουν για να βγάλουν τα προς το ζην και να ζήσουν τις οικογένειες τους. Η νομοθεσία για την μερική απασχόληση είναι ξεκάθαρη και η εταιρία υποχρεούται να αυξάνει τις ώρες των ήδη υπάρχων εργαζομένων ώστε να γίνουν κάποια στιγμή πλήρους απασχόλησης και να διευκολύνει καλή την πίστη τη διαμόρφωση ωραρίου. Αντίθετα, η εταιρία προτιμά να προσλαμβάνει με την σέσουλα διανομείς με το καθεστώς του freelancer ενώ όταν εμείς οι εργαζόμενοι αιτούμαστε την αύξηση των ωρών μας λένε ότι «δεν υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό».

α) Πώς λοιπόν, αφού δεν υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό η εταιρία από τον Σεπτέμβρη του 2021 έχει τριπλασιάσει τους διανομείς με το καθεστώς του freelancers ενώ δεν έχει προσλάβει κανέναν μισθωτό ή δεν έχει αυξήσει καμία ώρα εργαζομένων μερικής απασχόλησης; (Στη Θεσσαλονίκη οι μισθωτοί διανομείς είναι περίπου 200 όταν ακριβώς πριν έναν χρόνο ήταν 450, ενώ οι freelancers είναι πλέον περίπου 250)

β) Πώς περιμένουν τα στελέχη και η εργοδοσία της εταιρίας με τους παχυλούς μισθούς και τα τεράστια υπερκέρδη να ζήσει κάποιος με 4 ώρες δουλειάς χωρίς να γίνεται να εργαστεί και αλλού, αφού ουσιαστικά η e food του το απαγορεύει.

2) Η e food δεν έχει καταβάλλει στους διανομείς πλήρους απασχόλησης, δηλαδή σχεδόν στο σύνολο του προσωπικού, ούτε την πρόσφατη πενιχρή αύξηση στο βασικό μισθό.

Το «κόλπο γκρόσο» της e food και τα τεράστια κέρδη από την λοβιτούρα

Η εταιρία δηλώνει σαν αντικείμενο εργασιών ότι ασκεί ταχυδρομικές και άλλες μεταφορικές δραστηριότητες!!!! Ετσι μας δηλώνει σχεδόν το σύνολο των διανομέων σαν υπαλλήλους και όχι σαν εργατοτεχνίτες. Ενώ τα ένσημά μας είναι διανομέα φαγητού εστίασης, ενώ όλες οι υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι αναφέρουν ότι είμαστε διανομείς εστίασης, ενώ υπάρχουν δεκάδες δικαστικές απόφασης που λένε ότι είμαστε εργατοτεχνίτες, ενώ όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο κύριος όγκος εργασίας της εταιρίας αφορά τη παραγγελιοληψία και την διανομή στην εστίαση,  η e food δηλώνει ότι είμαστε ταχυδρόμοι!!!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ θα έπρεπε να μας πληρώνει με 828,10 ευρώ βασικό μισθό μικτά, η e food μας πληρώνει με 774 βασικό μισθό μικτά. Η διαφορά είναι 54,10 ευρώ λιγότερα αν κανείς υπολογίσει και τις τριετίες που έχει κάποιος εργαζόμενος, τις προσαυξήσεις για Κυριακές/Αργίες καθώς και για νυχτερινή εργασία, η διαφορά ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Σε σύνολο περίπου 2.000 8ωρων διανομέων πανελλαδικά, η e food με αυτό το κόλπο γκρόσο, γλυτώνει/τσεπώνει παράνομα, περί τα 200.000 ευρώ τον μήνα!!!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΑΡΗ, που δεν χάνεις ευκαιρία να τους υπερασπίζεσαι.

Και φυσικά ούτε λόγος για εφαρμογή της ΣΣΕ στην εστίαση όπου κρίθηκε υποχρεωτική και προβλέπει περεταίρω αυξήσεις και εφαρμογή της 5μερης εργασίας.

Ο νόμος Χατζηδάκη για τις πλατφόρμες, το καθεστώς του freelancer διανομέα και η «Ουμπεροποίηση» της εργασίας μας.

Ο ν. Χατζηδάκη, το άρθρο 69 του νόμου 4808/21 είναι θέσπιση και νομιμοποίηση του παράνομου και απάνθρωπου καθεστώτος εργασίας του freelancer, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εν μια νυχτί ο κ. Χατζηδάκης πέρασε νόμο για τις πλατφόρμες διανομής απαλλάσσοντάς τες από κάθε εργασιακή και ασφαλιστική υποχρέωση, παραβλέποντας την όποια νομοθεσία αλλά και δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για τρεις πλέον εταιρίες την e food, την Wolt και την Box που αλωνίζουν παραβαίνοντάς την όποια εργατική νομοθεσία έχει απομένει. Το σκάνδαλο είναι παρόμοιο με αυτό της UBER, η οποία θέλει να έρθει να «επενδύσει» και στην Ελλάδα. Όχι άλλοι «επενδυτές» σκλαβοπάζαρων!

Απαιτούμε:

Να πάρει η εταιρία πισω το μέτρο για το ωράριο των 4ωρων εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Μετατροπή όσων εργαζομένων το επιθυμούν σε πλήρη απασχόληση.

Να δοθεί άμεσα η αύξηση στους 8ωρους εργαζόμενους σύμφωνα με την νομοθεσία και την πραγματική μας εργασία.

Να εφαρμόσει η εταιρία την Κλαδική Σ.Σ.Ε. της εστίασης και την 5μερη εργασία.

Στοιχεία Επικοινωνίας :Τηλ: 6982268508 , dianomeisthess.blogspot.gr

Facebook: Επιτροπή Αγώνα Διανομέων

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

Μοιραστείτε το άρθρο