ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΜΕΞΙΚΟ: Ο EZLN καλεί εναντίον όλων των καπιταλιστικών πολέμων – Αγώνες για το Νερό και τη Ζωή.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του infolibre.gr με το ειδικό ειδησεογραφικό τμήμα του ραδιοφώνου KeHuelga, το διαδικτυακό Nebulosa, στο Μεξικό, μεταδίδουμε τα νέα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις:

  • Ο EZLN κινητοποιείται
  • Ayotzinapa: η GIEI (Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Ειδικών) επιβεβαιώνει: ήταν το κράτος!
  • Καραβάνι για το νερό και τη ζωή

Ειδήσεις από την υπεράσπιση της Μάνας Γης

  • Η λίμνη του Texcoco κηρύχθηκε προστατευμένη περιοχή
  • Παραβιάσεις κατοικιών πολέμιων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Morelos
  • Αντιστάσεις κατά του αποκαλούμενου Τρένου Μάγια
  • Καθαρισμός στο δήμο El Catorce του San Luis Potosí
  • Να σταματήσουν οι παραχωρήσεις νερού στο Nuevo León
  • Καταστολή της κοινότητας triqui στην Πόλη Τέραςi
  • Η Televisa κλέβει το νερό των οικισμών
  • Συνεχίζεται η σφαγή δημοσιογράφων και υπερασπιστών του εδάφους
  • Και μιλώντας για δολοφονίες εργαζομένων
  • Chiapas: συνεχίζεται η βία στο δήμο Aldama

Μεταφραστική επιμέλεια της Bruja Escarlata

***

Ο EZLN κινητοποιείται

Ποιος αμφιβάλλει; Ο πόλεμος κυριαρχεί στις ειδήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο ρωσικός στρατός εισέβαλλε στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας μια γεωπολιτική σύγκρουση παγκόσμιας εμβέλειας. Ως απάντηση στην βαρβαρότητα οι ζαπατίστας δημοσίευσαν στις 2 Μαρτίου μια πρώτη ανακοίνωση όπου καταδίκαζαν την ρωσική εισβολή και καλούσαν σε παγκόσμια κινητοποίηση. Στις 9 Μαρτίου έβγαλαν μια δεύτερη ανακοίνωση με την οποία δήλωναν τη συμμετοχή τους στην παγκόσμια κινητοποίηση της 13ης Μαρτίου, απ’ όπου διαβάζουμε: «οι ζαπατιστικές κοινότητες συμφώνησαν να καλέσουν σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις εναντίον ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ, που διεξάγονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Όχι μόνο ενάντια στην Ουκρανία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Παλαιστίνη, στο Κουρδιστάν, στη Συρία, στο λαό Μαπούτσε, στους ιθαγενείς λαούς σε όλο τον πλανήτη, σε τόσες άλλες ελευθεριακές διαδικασίες που υφίστανται επιθέσεις, διώξεις, δολοφονίες, φιμώσεις, στρεβλώσεις. Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το κάλεσμα αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της Κυριακής 13 Μαρτίου 2022 και να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο τις δράσεις ενάντια στους πολέμους που διεξάγει το σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Την Κυριακή 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια μαζική κινητοποίηση σε διάφορους δήμους της Chiapas, κατά την οποία χιλιάδες ιθαγενείς διαδήλωσαν, απαιτώντας τον τερματισμό των καπιταλιστικών πολέμων. Αναφέρθηκαν κινητοποιήσεις στους δήμους Yajalón, Las Margaritas, Ocosingo, Palenque, Altamirano, San Cristóbal de las Casas, όπου το ζαπατιστικό μπλοκ είχε πανό με το σύνθημα: «Να σταματήσει ο καπιταλιστικός πόλεμος κατά των λαών της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Καλούμε τους λαούς του κόσμου να κινητοποιηθούν για να σταματήσουν τον πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας». Μοιραζόμαστε το μήνυμα που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων:

Audio

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το enlacezapatista.ezln.org.mx

https://www.chiapasparalelo.com/noticias/chiapas/2022/03/ezln-marcha-contra-guerra-en-ucrania-pobladores-de-altamirano-se-sumaron-y-anadieron-sus-demandas/

https://enlacezapatista.ezln.org.mx/2022/03/14/alto-a-las-guerras-ecos-del-domingo-13/

https://radiozapatista.org/?p=41451

https://enlacezapatista.ezln.org.mx/2022/03/03/no-habra-paisaje-despues-de-la-batalla/

 

Ayotzinapa: η GIEI (Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Ειδικών) επιβεβαιώνει: ήταν το κράτος!

Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, η Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Ειδικών (GIEI), εξουσιοδοτημένη από την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) να συνδράμει στην έρευνα της Υπόθεσης Ayotzinapa, παρουσίασε μια νέα έκθεση σχετικά με το έργο της, ένα ντοκουμέντο που επικεντρώνεται στην ανάλυση εγγράφων και βίντεο που βρέθηκαν σε στρατιωτικά αρχεία, από τα οποία προκύπτουν νέα στοιχεία για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή του ιστορικού ψεύδους του πρώην γενικού εισαγγελέα Murillo Karam. Μεταξύ άλλων, η GIEI (Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Ειδικών) βρήκε βίντεο από drone του Υπουργείου Ναυτικού το οποίο καταγράφει μια ασυνήθιστη δραστηριότητα, άγνωστη μέχρι σήμερα, που αναπτύχθηκε στη χωματερή της Cocula από άτομα του εν λόγω σώματος, τα οποία εμφανίζονται να περιφέρονται και να επεξεργάζονται το χώρο έξι ώρες πριν αυτός ασφαλιστεί από τους πραγματογνώμονες της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας. Στην έκθεση αποτυπώνεται, επίσης, η έκταση των βασανιστηρίων κατά την έρευνα, η διείσδυση του στρατού στην Αγροτική Παιδαγωγική Σχολή της Ayotzinapa και η συνεχής παρακολούθηση της σχολής – καθώς και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ίδιας της GIEI (Διεπιστημονικής Ομάδας Ανεξάρτητων Ειδικών) – επί δεκαετίες. Επίσης, με υπευθυνότητα, ανθρωπιά και σεβασμό, οι πραγματογνώμονες αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία γραμμή έρευνας για τον εντοπισμό των νέων ζωντανών, γεγονός που συμβάλλει στο να διασφαλιστεί να μη γίνουν θύματα χειραγώγησης ή δημιουργίας ψευδών προσδοκιών.

Μετά την παρουσίαση της Έκθεσης της GIEI (Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Ειδικών), οι γονείς των απόντων συντρόφων μας πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου όπου εξέφρασαν την οργή τους για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξαφάνιση των παιδιών τους, καθώς και για την απόκρυψη στοιχείων της υπόθεσης για πάνω από 7 χρόνια. Ακολουθεί ένα απόσπασμα των όσων ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου:

Audio

Σχεδόν 8 χρόνια από τη νύχτα της Iguala, συνεχίζουμε να απαιτούμε μαζί με τους συντρόφους, τους γονείς και συγγενείς των 43: Ζωντανούς τους πήραν, ζωντανούς τους θέλουμε!

https://www.animalpolitico.com/la-lucha-cotidiana-de-los-derechos-humanos/ayotzinapa-nuevo-informe-del-giei/

https://www.youtube.com/watch?v=g9dgWj39c2Q

 

Καραβάνι για το νερό και τη ζωή

Από τις 22 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το Καραβάνι για το Νερό και τη Ζωή κατά τη διάρκεια του οποίου αρκετοί λαοί, οργανώσεις και συλλογικότητες περιόδευσαν στις πολιτείες Puebla, Tlaxcala, Veracruz, Guerrero, Querétaro, Morelos, Oaxaca, στην Πόλη Τέρας και στην Πολιτεία του Μεξικού και επισκέφτηκαν διάφορους χώρους αντίστασης που υπερασπίζονται το νερό και τη Μάνα Γη και αγωνίζονται για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και κατά των παραστρατιωτικών ομάδων. Σε αυτή την πορεία αναδείχθηκαν αγώνες, δημιουργήθηκαν οργανωτικά δίκτυα και διατυπώθηκαν προτάσεις για να προχωρήσουμε συλλογικά ενάντια στην καπιταλιστική λεηλασία.

Το καραβάνι ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου από το Juan C. Bonilla της πολιτείας Puebla, όπου οι Pueblos Unidos (Ενωμένοι Λαοί) ανάγκασαν την εταιρία Bonafont να σταματήσει τη λεηλασία του νερού, και κατάφεραν να επιστρέψει το ζωτικής σημασίας υγρό στις κοίτες των ποταμών και τα πηγάδια της Κοιλάδας της Cholula. Στο πέρασμά του από αυτή την πολιτεία το Καραβάνι συνάντησε κοινότητες που αντιστέκονται στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Morelos, τις κατασκευαστικές εταιρίες και τις μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες. Στη Sierra Norte προβλήθηκαν οι οργανωμένοι λαοί που κατάφεραν να ακυρώσουν 5 άδειες εξόρυξης και δύο υδροηλεκτρικά φράγματα.

Περνώντας από τη Veracruz το καραβάνι έγινε δεκτό από κοινότητες που αντιστέκονται στις εταιρίες εξόρυξης και στον Διαωκεάνειο Διάδρομο. Στην πολιτεία του Guerrero, το Ιθαγενικό και Λαϊκό Συμβούλιο του Guerrero κατήγγειλε μερικά από τα πιο βίαια πρόσωπα του καπιταλισμού: την ένοπλη επίθεση παραστρατιωτικών ομάδων με σκοπό τον εκτοπισμό των κοινοτήτων και την υφαρπαγή του εδάφους τους. Στην Πόλη Τέρας επισκέφτηκε τις κοινότητες της Milpa Alta και του Xochimilco, τους εκτοπισμένους ιθαγενείς triquis της Tierra Blanca, τις γυναίκες mazatecas που αγωνίζονται για την απελευθέρωση επτά πολιτικών κρατουμένων καθώς και αυτόνομους χώρους όπως την κατάληψη του Εθνικού Ινστιτούτου Ιθαγενών Λαών από την κοινότητα των ιθαγενών otomí, τον Οίκο Chiapas και την Πανεπιστημιούπολη όπου φοιτήτριες και φοιτητές είχαν οργανωθεί για να το υποδεχθούν.

Στο Querétaro στην κοινότητα Santiago Mexquititlán το νερό επέστρεψε στο φράγμα του χωριού όταν η κοινότητα otomí κατέλαβε το πηγάδι του Barrio Cuarto. Στο Morelos το καραβάνι επισκέφτηκε την Huexca και το Amilcingo, όπου διεξάγονται οι πιο οργανωμένοι αγώνες κατά του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Morelos, και το Cuentepec όπου υπάρχει αντίσταση κατά των εταιριών εξόρυξης. Στην πολιτεία της Oaxaca το καραβάνι έγινε δεκτό από τις κοινότητες που αντιστέκονται στον Διαωκεάνειο Διάδρομο, οι οποίες κατήγγειλαν την επιβολή εξορυκτικών προγραμμάτων στην περιφέρεια chontal, στο San José del Progreso και στο Cuatro Venados, όπου μια ένοπλη επίθεση εμπόδισε την επίσκεψη του καραβανιού στην κοινότητα El rebolledo.

Το Καραβάνι για το Νερό και τη Ζωή κατέληξε στο Cuentepec του Morelos, όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση του λαού nahua που αγωνίζεται ενάντια στις εταιρίες εξόρυξης. Εκεί πρότεινε να δημιουργηθούν αυτόνομα σχολεία σε κοινότητες που ανήκουν στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, παρόμοια με το μικρό ζαπατιστικό σχολείο, ώστε άτομα από το Μεξικό και τον κόσμο να μπορούν να επισκέπτονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα τις κοινότητες και να μοιράζονται την καθημερινότητα και τον αγώνα των οργανωμένων λαών.

 

Ειδήσεις από την υπεράσπιση της Μάνας Γης

 

Η λίμνη του Texcoco κηρύχθηκε προστατευμένη περιοχή

Αν το να αποτραπεί η κατασκευή ενός αεροδρομίου αποτελεί επίτευγμα του κοινωνικού αγώνα, η οικοδόμηση μιας άλλης σχέσης με το έδαφος μας απομακρύνει, έστω και λίγο, από τον καταραμένο καπιταλισμό. Για το λόγο αυτό, η κήρυξη της λίμνης Texcoco ως προστατευμένης φυσικής περιοχής, όπως ανακοινώθηκε στις 22 Μαρτίου, αποτελεί μεγάλο θρίαμβο για τις κοινότητες της λίμνης και το θρυλικό Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης του San Salvador Atenco. Μετά την ακύρωση του έργου του αεροδρομίου στο Texcoco το 2018, άρχισε μια νέα διένεξη σχετικά με την χρήση της γης του ακυρωθέντος έργου. Οι πολέμιοι του αεροδρομίου ξεκίνησαν την πρωτοβουλία «Ας φροντίσουμε τη λίμνη» που προτείνει την αποκατάσταση της και φέτος το Μάρτιο οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με επιτυχία: η λίμνη Texcoco δεν θα καταστραφεί από τα έργα υποδομής. Σε δηλώσεις του στον τύπο ο César del Valle, μέλος του Μετώπου των Λαών, επισήμανε ότι: «Η κήρυξη σημαίνει την αποκατάσταση της λίμνης όσων θεωρούσαμε ότι είχαν χαθεί ή ήταν καταδικασμένα να χαθούν. Η ιδέα μας είναι να ανακτήσουμε τον τρόπο ζωής του λεκανοπεδίου που περιλαμβάνει όχι μόνο την περιοχή του Texcoco αλλά ολόκληρη το λεκανοπέδιο της κοιλάδας του Μεξικού». Με αυτό τον τρόπο γίνεται πραγματικότητα το σύνθημα του Μετώπου: Η γη δεν πωλείται, την αγαπάμε και την υπερασπιζόμαστε!

Στις 21 Απριλίου σύντροφ@ς του Atenco δημοσίευσαν μια ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν την τεταμένη κατάσταση στο Texcoco μετά την κήρυξη της Προστατευμένης Φυσικής Περιοχής. Αναφέρουν ότι μια ομάδα κρούσης του PRI κατέλαβε το κτίριο του δημαρχείου στο San Salvador Atenco και έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ με τις οποίες δυσφήμιζε τον Ignacio del Valle και άλλα μέλη του Μετώπου των Λαών. Η πραγματικότητα, λένε στην ανακοίνωση, είναι ότι η νομική μορφή της Προστατευμένης Φυσικής Περιοχής «περιορίζει τη δύναμη αυτών των ομάδων και την ευκολία με την οποία κάνουν μπίζνες με τη γη, κάτι το οποίο κάνουν ατιμώρητα από τότε που συμφώνησαν εν λευκώ με τη δολοφονική και διεφθαρμένη κυβέρνηση του Peña Nieto».

 

Παραβιάσεις κατοικιών πολέμιων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Morelos

Για τρίτη φορά μέσα στον Απρίλιο δύο σύντροφοι που αγωνίζονται κατά του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Morelos έπεσαν θύματα παραβίασης στο σπίτι τους, στο Santa María Zacatepec του δήμου Juan C. Bonilla της Puebla. Πρόκειται για τη Miryam Vargas Teutle, λειτουργό του κοινοτικού ραδιοφώνου Cholollan Radio, και τον Juan Carlos Flores, δικηγόρο των κοινοτήτων που αγωνίζονται κατά του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου και αγωγού φυσικού αερίου στο Morelos. Και οι δύο είναι μέλη του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού των πολιτειών Morelos, Puebla και Tlaxcala. Στην πρώτη παραβίαση που έλαβε χώρα στις 4 Απριλίου τα άτομα που εισέβαλλαν στο σπίτι τους άφησαν ένα μαχαίρι πάνω στο κρεββάτι ως ένδειξη απειλής. Οι παραβιάσεις επαναλήφθηκαν στις 9 και τις 14 Απριλίου. Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια του αγώνα των Pueblos Unidos (Ενωμένων Λαών) ενάντια στην υφαρπαγή του νερού από την εταιρία Bonafont στο δήμο Juan C. Bonilla.

Ας είμαστε σε επαγρύπνηση.

https://www.congresonacionalindigena.org/2022/04/11/denuncia-por-el-allanamiento-en-la-casa-de-miembros-del-fpdta-mpt-en-zacatepec-puebla/

https://www.educaoaxaca.org/alerta-allanan-por-tercera-vez-la-casa-de-defensores-ambientales-en-puebla/

 

Αντιστάσεις κατά του αποκαλούμενου Τρένου Μάγια

Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, η κυβέρνηση του López Obrador έχει δώσει ακόμα περισσότερο χώρο στις ένοπλες δυνάμεις, παραχωρώντας τους την κατασκευή και διαχείριση των έργων υποδομής. Αυτό συμβαίνει με το τμήμα 5 του Τρένου Μάγια, το οποίο θα εκτείνεται από το αεροδρόμιο της Cancún μέχρι τον περιφερειακό της Tulum, 121 χιλιόμετρα διπλής κατεύθυνσης, με 5 σταθμούς. Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace και συλλογικότητες από την Quintana Roo πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Ejido Sur της Playa del Carmen, κατά την οποία κάποι@ς από τ@ς διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν σε διάφορα μηχανήματα για να τα ακινητοποιήσουν και να σταματήσουν συμβολικά την κατασκευή του Τρένου Μάγια. Σε ανακοίνωσή της η Greenpeace επισημαίνει: «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» και ότι το έργο «προκαλεί μη αναστρέψιμη βλάβη του οικοσυστήματος. Η διαδρομή αυτή, όπως έχει σχεδιαστεί, θα κατακερματίσει, θα αποψιλώσει, θα καταστρέψει την πανίδα, θα μολύνει και θα θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζούγκλα, τα ποτάμια και τα οικοσυστήματά τους». Αν και ο πρόεδρος έχει ήδη πει ότι «το τρένο θα γίνει γιατί θα γίνει», ας σημειωθεί ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι το έργο θα αφανίσει τη ζούγκλα και τους κατοίκους της.

Περισσότερα σχετικά με το λεγόμενο Τρένο Μάγια, στις 18 Απριλίου δικαστήριο της Mérida στην πολιτεία Yucatán, ενέκρινε την προσωρινή αναστολή της κατασκευής του τμήματος 5 του εν λόγω έργου. Η αγωγή υποβλήθηκε από μια ομάδα σπηλαιολόγων, που είναι υπεύθυνοι για τη μελέτη των σπηλαίων και των cenotesii, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι για το έργο δεν υπάρχουν προηγούμενες μελέτες του εδάφους ούτε αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ παρουσίασαν εμπεριστατωμένα ότι τα έργα θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τη ζούγκλα και το δίκτυο των ποταμών, των cenotes και των σπηλαίων της περιοχής. Σε απάντηση της ανακοίνωσης ο μεξικανός πρόεδρος απαξίωσε τους ενάγοντες, επαναλαμβάνοντας ότι το λεγόμενο Τρένο Μάγια θα προχωρήσει γιατί πρέπει να προχωρήσει. Στην δικαστική διαμάχη κατά του Τρένου Μάγια, οι δικαστές υπάκουσαν στις εντολές του προέδρου, όπως συνέβη με την πρόσφατη ανάκληση της διακοπής των εργασιών στα τμήματα 1, 2 και 3. Στο τμήμα 5, οι δικαστές θα αγνοήσουν και τις προειδοποιήσεις των υπερασπιστών της Μάνας Γης;

https://www.educaoaxaca.org/juez-suspende-tramo-5-del-tren-maya-por-no-contar-con-estudio-de-impacto-ambiental/

 

Καθαρισμός στο δήμο El Catorce του San Luis Potosí

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου η Επιτροπή για την φροντίδα και την υπεράσπιση των υδάτων και της γης του δήμου Catorce, ανακοίνωσε ότι η εταιρία Nuevas Tecnologías Agropecuarias (Νέες Αγροτοκτηνοτροφικές Τεχνολογίες) ολοκλήρωσε τον καθαρισμό του κτήματος El Collado, το οποίο είχε μολυνθεί από μια χωματερή κοπριάς πτηνών σε αυτή την περιοχή της πολιτείας San Luis Potosí. Η απομάκρυνση της χωματερής έγινε εφικτή μετά από πολλές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Ο δήμος El Catorce περιλαμβάνει ιερούς τόπους της φυλής Wirikuta οι οποίοι, προς το παρόν, παραμένουν ασφαλείς.

Να σταματήσουν οι παραχωρήσεις νερού στο Nuevo León

Εν μέσω μιας από τις χειρότερες ξηρασίες, στις 5 Απριλίου, μέλη 21 μη κυβερνητικών οργανώσεων απαίτησαν από Εθνική Επιτροπή Υδάτων να μην εγκρίνει, ανανεώσει ή επεκτείνει τις άδειες παραχώρησης νερού σε αστικοποιημένες ή αναπτυσσόμενες ζώνες. Καταγγέλλουν ότι ενώ οι πολίτες υποφέρουν από έλλειψη νερού στα σπίτια τους, οι παραχωρησιούχοι έχουν απεριόριστο για ιδιωτικούς σκοπούς, όπως για τις επιχειρήσεις και την άρδευση γηπέδων γκολφ. Τα κύρια αιτήματα των οργανώσεων είναι: να υπάρξει διαφάνεια όσον αφορά τη λίστα των παραχωρησιούχων, εφόσον πρόκειται για ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, να διενεργηθούν έλεγχοι στις παραχωρήσεις πηγαδιών σε ιδιώτες τους οποίους να υποχρεώσουν να συνδεθούν με το δίκτυο των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Monterrey (Sadm), ώστε να πληρώνουν για την κατανάλωση που πραγματοποιούν, αφού πολλοί από αυτούς το κάνουν με σκοπό το κέρδος. Άλλο ένα παράδειγμα επιχειρηματιών που αποβλέπουν μόνο στο δικό τους συμφέρουν, αδιαφορώντας για τη δίψα των κατοίκων.

 

Καταστολή της κοινότητας triqui στην Πόλη Τέρας

Τη Δευτέρα 25 Απριλίου στις 4 το πρωί η αστυνομία της Πόλης Τέρας διέλυσε την κατασκήνωση διαμαρτυρίας της κοινότητας triqui της Tierra Blanca στη λεωφόρο Juárez στο κέντρο της πόλης. Η κοινότητα αυτή είχε εκτοπιστεί από το έδαφός της στην Copala της Oaxaca, λόγω των ένοπλων επιθέσεων που είχε υποστεί και των δολοφονιών από το Κίνημα για την Ενοποίηση και τον Αγώνα των Triqui (MULT). Η διάλυση της κατασκήνωσης και η μετέπειτα καταστολή κατά της κοινότητας triqui καταδεικνύει το πλέον ρατσιστικό και επιθετικό πρόσωπο της Κυβέρνησης της Πόλης Τέρας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, εργαζόμενοι της κυβέρνησης της πόλης άρχισαν να διαλύουν τη κατασκήνωση διαμαρτυρίας πετώντας τα υπάρχοντα των κατοίκων της Tierra Blanca σε απορριμματοφόρα. Πραγματοποιήθηκαν κλοπές, ξυλοδαρμοί καθώς και απειλές εκ μέρους της DIFiii ότι θα χωρίσει τα παιδιά από τις μανάδες˙ τελικά η κοινότητα triqui αναγκάστηκε να μεταφερθεί στη συνοικία Valle Gomez, όπου η κυβέρνηση οργάνωσε ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα σε ένα ανθυγιεινό και περιφραγμένο πάρκινγκ. Το πρωί της ίδιας μέρας κατέφτασαν αρκετές συλλογικότητες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην κοινότητα triqui που προσπαθούσε να φύγει από το υποτιθέμενο κατάλυμα και να μεταφερθεί στο Εθνικό Οίκο του Φοιτητή, όπου αρκετοί σύντροφοι τους πρόσφεραν άσυλο. Η κατάσταση οξύνθηκε όταν εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ εμπόδισαν την έξοδο τους από το κατάλυμα. Ακολούθησαν σπρωξίματα και μετά από λίγα λεπτά κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, αλλά η περικύκλωση της αστυνομίας μεταφέρθηκε στην πλησιέστερη λεωφόρο. Ώρες αργότερα, οι σύντροφ@ς έσπασαν και πάλι τον αστυνομικό κλοιό, αλλά ακολούθησαν έφοδοι στους δρόμους της συνοικίας.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης μια μικρή ομάδα triqui και otomí εγκλωβίστηκε για περισσότερες από 10 ώρες. Μια άλλη μεγαλύτερη ομάδα, που επίσης κυνηγήθηκε, κατάφερε να καταφύγει στην αυλή μιας γειτονιάς , όπου ο κόσμος τους πρόσφερε καταφύγιο από τις επιθέσεις της αστυνομίας. Η αγριότητα της κυβέρνησης της πόλης συνεχίστηκε με την αποστολή εκατοντάδων αστυνομικών που περικύκλωσαν τους δρόμους γύρω από τη γειτονιά για να εμποδίσουν την αποχώρηση των γυναικών triqui. Ο αστυνομικός κλοιός διήρκεσε πάνω από 40 ώρες, στις 25 και 26 Απριλίου. Παρόλο που η απαγωγή καταγγέλθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που κατατέθηκαν μηνύσεις και συγκεντρώθηκαν ομάδες αλληλεγγύης, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω στον αυταρχισμό της. Σαν να μην έφτανε αυτό, στις 26 Απριλίου ο Martí Batres iv έδωσε μια συνέντευξη τύπου που έβριθε από ρατσιστικές εκφράσεις, στην οποία δικαιολογούσε την εκκένωση και αρνιόταν ότι οι γυναίκες triqui είχαν απαχθεί και περικυκλωθεί από την αστυνομία. Ωστόσο, εκείνες εξακολουθούσαν να μην μπορούν να κινηθούν. Το απόγευμα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πόλης του Μεξικού συναντήθηκε με την κοινότητα triqui και προσφέρθηκε να τους απελευθερώσει με αντάλλαγμα την υπογραφή εγγράφου με το οποίο θα παραιτούνταν από το δικαίωμά τους να κλείσουν ή να καταλάβουν τη λεωφόρο Juárez ή οποιαδήποτε άλλη λεωφόρο στην Πόλη Τέρας. Οι συντρόφισσες δήλωσαν με αξιοπρέπεια ότι δεν επρόκειτο να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους. Το βράδυ και μπροστά στον ξεκάθαρο αυταρχισμό της κυβέρνησης της πόλης, εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ ακολούθησαν τις γυναίκες triqui μέχρι τον Εθνικό Οίκο του Φοιτητή, όπου αφέθηκαν ελεύθερες.

Σε συνέντευξη τύπου στις 28 Απριλίου η κοινότητα της Tierra Blanca κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την MULT να διεξάγουν διάλογο στο Εθνικό Μέγαρο προκειμένου να επιλυθεί από τη ρίζα το πρόβλημα του βίαιου εκτοπισμού στην Copala της Oaxaca. Από αυτό το χώρο καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της πόλης που με το προσωπείο της αριστεράς επιχειρεί να καταστείλει την οργάνωση και την αλληλεγγύη με ρατσιστική γλώσσα και υπερβολικά μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές του καθεστώτος του PRI.

 

Η Televisa κλέβει το νερό των οικισμών

Την έλλειψη νερού στους οικισμούς Santa Ursula Coapa, Pedregal de Santo Domingo και Ruíz Cortines κατήγγειλε η Συνέλευση Tlalpan-Coyoacán ενάντια στο έργο Στάδιο Azteca.

Η έλλειψη νερού και η υπερβολική χρέωση του ελάχιστου νερού που φτάνει σε αυτούς, οφείλεται στο γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή Υδάτων (Conagua) επέτρεψε στην Televisa να αντλεί από τους Los Pedregales και τους οικισμούς του δήμου Coyoacán, 450 εκατομμύρια λίτρα νερού, στερώντας το από 89 οικισμούς των Pedregales (Ajusco, Santa Úrsula Colonia, ή Santa Úrsula Coapa, Santo Domingo και Ruiz Cortines). Πρόκειται για πληγείσες περιοχές των δήμων Coyoacán και Tlalpan.

Οι κάτοικοι από την Συνέλευση Tlalpan-Coyoacán ενάντια στο Πρόγραμμα Στάδιο Azteca, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στις αρχές της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (Conagua), οι οποίες υποσχέθηκαν να επανεξετάσουν την εν λόγω άδεια παραχώρησης και την παραβίαση των δικαιωμάτων των οικισμών των δήμων Coyoacán και Tlalpan, που θα πρέπει να ερωτηθούν , όπως ορίζει ο Νόμος για τους Οικισμούς και τις Γειτονιές της Πόλης του Μεξικού.

Η Συνέλευση Tlalpan-Coyoacán ενάντια στο Πρόγραμμα Στάδιο Azteca, καλεί τις κοινότητες να υπερασπιστούν το νερό, να μην επιτρέψουν ούτε την υφαρπαγή του από την Televisa ούτε την κατασκευή του κατασκευαστικού μεγαπρογράμματος γύρω από το Στάδιο Azteca.

Συνεχίζεται η σφαγή δημοσιογράφων και υπερασπιστών του εδάφους

Και ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη της για τη προστασία της ζωής σε αυτή τη χώρα, οι δολοφονίες συνεχίζονται ασταμάτητα. Την Τρίτη 15 Μαρτίου δολοφονήθηκε ο Armando Linares, διευθυντής της ιστοσελίδας Mirador michoacano, στην πόλη Zitácuaro του Michoacán. Πρόκειται για την όγδοη δολοφονία δημοσιογράφων μέσα στο 2022. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του συναδέλφου του Roberto Toledo, στις 31 Ιανουαρίου, σχετικά με την οποία ο Armando Linares κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές από αξιωματούχο του δήμου Zitácuaro λόγω της δημοσίευσης στοιχείων σχετικά με πράξεις διαφθοράς στην περιοχή αυτή. Σήμερα ο Linares είναι επίσης νεκρός και η ατιμωρησία βασιλεύει στο Michoacán. Στις 16 Μαρτίου, δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στη Morelia, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις δολοφονίες αυτές. Η πορεία ξεκίνησε από το σιντριβάνι Las Tarascas και κατέληξε στο Κυβερνητικό Μέγαρο. Κατάφεραν να εισέλθουν στο τοπικό Κογκρέσο, όπου κατέλαβαν το βήμα για να απαιτήσουν να ληφθούν μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δολοφονηθεί στο Michoacán 20 δημοσιογράφοι.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2022:

  1. José Luis Gamboa, διευθυντής της διαδικτυακής πύλης Inforegio. Δολοφονήθηκε στις 10 Ιανουαρίου στη Veracruz.
  2. Margarito Esquivel. Δολοφονήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην Tijuana. Ήταν φωτορεπόρτερ της εβδομαδιαίου περιοδικού Zeta και του Ομίλου Cadena.
  3. Lourdes Maldonado, επίσης από την Tijuana. Δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου.
  4. Roberto Toledo. Συνεργαζόταν με το Monitor Michoacán. Δολοφονήθηκε στο Zitácuaro στις 31 Ιανουαρίου.
  5. Heber López. Δολοφονήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στη Salina Cruz της Oaxaca. Ήταν διευθυντής της διαδικτυακής πύλης Noticias Web.
  6. Στις 24 Φεβρουαρίου δολοφονήθηκε ο Jorge Camero, στο Empalme της Sonora. Ήταν διευθυντής της ιστοσελίδας El Informativo.
  7. Juan Carlos Muñiz. Δολοφονήθηκε στο Fresnillo της πολιτείας Zacatecas στις 4 Μαρτίου. Κάλυπτε το αστυνομικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Testigo Minero.
  8. Τέλος, ο Armando Linares που δολοφονήθηκε στο Zitácuaro στις 15 Μαρτίου. Διεύθυνε το Monitor Michoacán.

Στις 29 Μαρτίου δέχθηκε επίθεση το σπίτι του δημοσιογράφου Ernesto García, παρουσιαστή της ενημερωτικής εκπομπής «Ενημερωτικό Πανόραμα» του Grupo B-15. Η επίθεση έλαβε χώρα στο Valparaíso της πολιτείας Zacatecas και διήρκεσε 4 λεπτά. Δεν θρηνήσαμε θύματα, αλλά το περιστατικό αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της κατάστασης που βιώνουν οι δημοσιογράφοι στο Μεξικό.

Το Σάββατο 29 Μαρτίου δολοφονήθηκε στην Tijuana η υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ιθαγενών λαών, Patricia Rivera. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια «ένοπλης ληστείας», όπως χαρακτηρίστηκε από τις αρχές. Η Patricia ίδρυσε το Γραφείο Συμβουλευτικής για τους Ιθαγενείς Λαούς του βόρειου Μεξικού και συμμετείχε σε διάφορους αγώνες υπεράσπισης του εδάφους. Δολοφονίες και επιθέσεις: η δολοφονική βία εξακολουθεί να χτυπά δημοσιογράφους και υπερασπιστές αλλά σύμφωνα με τον López Obrador, το Μεξικό είναι μια χώρα σε ειρήνη!

 

Και μιλώντας για δολοφονίες εργαζομένων

Ενώ ο καπιταλιστικός τύπος εξυμνεί συνεχώς τη λεγόμενη συνεργατική οικονομία θέλοντας να μας πείσει ότι οι εργαζόμενοι στις εφαρμογές είναι συνέταιροι ή και αυτοαπασχολούμενοι, η σκληρή πραγματικότητα λέει το αντίθετο. Σύμφωνα με την οργάνωση «Ούτε ένας διανομέας λιγότερος» μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2022 έχουν καταγραφεί 59 θάνατοι εργαζομένων σε εφαρμογές, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν σε τροχαίο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις τραυματισμών με αιχμηρά ή πυροβόλα όπλα. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η ασφάλεια ζωής που παρέχουν οι εφαρμογές ισχύει μόνο όταν ο διανομέας πρόκειται να παραδώσει μια παραγγελία, οπότε τον περισσότερο καιρό είναι απροστάτευτος. Μεταξύ των υπευθύνων γι’ αυτές τις δολοφονίες ξεχωρίζουν οι εφαρμογές Rappi, Uber και Didi. Η οργάνωση «Ούτε ένας διανομέας λιγότερος» προτείνει την παροχή μεγαλύτερων εγγυήσεων και κοινωνικής ασφάλειας από τις εταιρίες και την κατάργηση της χρονομέτρησης για τις παραδόσεις. Εν ολίγοις, οι πλατφόρμες είναι το άλλο όνομα της εργασιακής επισφάλειας.

 

Chiapas: συνεχίζεται η βία στο δήμο Aldama

Στις 12 Απριλίου, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolome de las Casas, ανακοίνωσε ότι μόνο το μήνα Μάρτιο 2022 κατέγραψε 437 επιθέσεις εναντίον κοινοτήτων του δήμου Aldama. Όπως έχουμε αναφέρει, υπάρχει εδαφική διαμάχη μεταξύ του εν λόγω δήμου και ατόμων της κοινότητας Santa Martha, τα οποία έχουν οργανωθεί ως ένοπλη ομάδα που πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις. Από τις επιθέσεις, τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, ένας άντρας και ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, ενώ σχεδόν 3.500 εκτοπίστηκαν. Η Frayba υπενθυμίζει ότι δεν έχουν τηρηθεί τα προληπτικά μέτρα για τις κοινότητες και υπάρχει άμεσος κίνδυνος περαιτέρω ανθρώπινων και υλικών απωλειών. Αν και έχει επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στην εδαφική διαμάχη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε έκταση στους κατοίκους του Aldama, «η πολιτειακή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθούν να αδιαφορούν για τη διεξαγωγή έρευνας, τον αφοπλισμό και την εξάρθρωση της επιτιθέμενης ομάδας, τις πηγές χρηματοδότησής της και τη σχέση της με τις τοπικές και πολιτειακές αρχές».

——–

i Πόλη του Μεξικού.

ii Οι cenotes είναι φυσικές δεξαμενές νερού, οι οποίες συνδέονται με υπόγεια ποτάμια. Οι μορφές που παίρνουν είναι διάφορες. Άλλες είναι πιο σπηλαιώδης, άλλες πιο ανοιχτές, όλες όμως έχουν φυσικό νερό. Πρόκειται για μοναδικό φυσικό φαινόμενο που συναντάται κυρίως στη χερσόνησο του Yucatán (απ’ όπου θα περάσει το τρένο Μάγια) και αποτελούν πηγές ζωής για πολλούς οργανισμούς.

iii SNDIF – Sistema Nacional para el Desarrollo Integral de las Familias. Εθνικό Σύστημα για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Οικογενειών, γνωστό ως DIF.

iv Martí Batres, υπουργός εσωτερικών της Πόλης του Μεξικού και ανώτατο στέλεχος του κυβερνητικού κεντροαριστερού κόμματος MORENA του Andrés Manuel López Obrador.

Μοιραστείτε το άρθρο