Αντιπολεμικές – αντικαπιταλιστικές πορείες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα, Πέμπτη 17/3

Θεσσαλονίκη: 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου
Αθήνα: 19:00 στην Πλατεία Καλογήρων στο μετρό Δάφνης
Πάτρα: 18:00 στην Πλατεία Βασ. Γεωργίου Α΄


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νέα διαδήλωση:

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ, 18.00, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ.

Ενάντια στους διακρατικούς ανταγωνισμούς, να μπλοκάρουμε τις μηχανές του πολέμου.

Ούτε με τη Ρωσία, ούτε με το ΝΑΤΟ, διεθνιστικοί αγώνες ενάντια σε εθνικισμό-μιλιταρισμό.

Ανοιχτή Αντιπολεμική Συνέλευση


“με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί”*

Τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, η εισβολή του ρωσικού στρατού, η αιματοχυσία και η προσφυγιά ήρθαν να συμπληρώσουν μια παγκόσμια εικόνα όπου οι πολεμικές αναμετρήσεις, είτε μεταδίδονται είτε όχι από τα κανάλια, είναι καθημερινότητα. Η νέα εποχή, του σύγχρονου και αδυσώπητου κοινωνικού πολέμου είναι αμετάκλητα εδώ. Το παράδειγμα της Ουκρανίας είναι χαρακτηριστικό: Η κυριαρχία των εθνικισμών, ο μιλιταριστικός ανταγωνισμός, ο ρατσισμός και ο πατριωτισμός, έστρωσαν τον δρόμο για να περπατήσουν οι μηχανές του πολέμου Ανατολής και Δύσης. Τα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου, με όποια σημαία κι αν χρησιμοποιεί, απαιτούν όλο και περισσότερα θερμά επεισόδια, πολέμους, θύματα, καταστροφές. Και απαιτούν για τις κοινωνίες, πειθάρχηση, στρατιωτικά μέτρα και κατάσταση εξαίρεσης.

Στη χώρα μας, η ντόπια ελίτ προετοιμάζεται εδώ και καιρό για πολεμικές εξορμήσεις. Πριν αποστείλει -απ’ τις πρώτες- οπλισμό στις εμπόλεμες ζώνες, έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς, έχει στείλει δεκάδες ένοπλες αποστολές σε μια σειρά από χώρες σε όλον τον πλανήτη, έχει στείλει πυραύλους στη Σ.Αραβία και ετοιμάζεται να στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην υποσαχάρια Αφρική. Το ελληνικό κράτος, σαν έτοιμο από καιρό, παίρνει ήδη μέρος στον βρώμικο πόλεμο της Ουκρανίας. Όχι για να υποστηρίξει κάποιο “διεθνές δίκαιο” ή την “δημοκρατία”, όπως διατυμπανίζουν οι ΝΑΤΟικοί υποκριτές αλλά για τα συμφέροντα των ισχυρών. Βρωμάνε υποκρισία τα λόγια των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν μιλάνε για “ανθρωπισμό” και “αλληλεγγύη στους πρόσφυγες”, την ίδια στιγμή που όλοι μαζί στηρίζουν δεκάδες πολέμους σε Ασία και Αφρική, που δολοφονούν προσφυγες και μετανάστ(ρι)ες στα σύνορα του Έβρου και το Αιγαίο. Για ποιά ειρήνη μιλούν όσοι μας βουλιάζουν μέρα με τη μέρα όλους κι όλες, ακόμη πιο πολύ στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση;

Είναι ξεκάθαρο πως τα δύο μπλοκ που σήμερα συγκρούονται στην Ουκρανία, με χιλιάδες θύματα, φτωχούς κι αποκλεισμένους, χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία ενάντια στους ανθρώπους που καταπιέζουν εντός και εκτός των συνόρων τους. Έτσι και η το ρωσικό κράτος σήμερα, φυλακίζει, βασανίζει και τρομοκρατεί το σπουδαίο αντιπολεμικό κίνημα που ζητάει εντός της Ρωσίας, την άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Δολοφονεί και αιχμαλωτίζει χιλιάδες αμάχους στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει όμως για τη ζωή μας σήμερα η συμμετοχή στον πόλεμο του ελληνικού κράτους:

Ήδη οι επιπτώσεις είναι μεγάλες. Η ακρίβεια, η ανεργία και η φτώχεια, οι αυξήσεις στα βασικά αγαθα και στην ενέργεια, είναι λίγα μόνο απ’ αυτά που μας ετοιμάζουν οι κυρίαρχοι. Για να υποβαθμίσουν τις ζωές μας ακόμα περισσότερο γεμίζουν τις οθόνες με απειλές πολέμου, απαιτούν όλο και περισσότερη πειθαρχία στην εκμετάλλευση και σκορπάνε εθνικιστικά παραμύθια. Αυτός είναι ο πόλεμος που ήδη γίνεται και εδώ πάνω στις δικές μας πλάτες. Η εκμετάλλευση της εργασίας, ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών μετατρέπεται σε στόλους και οπλισμό για να παίζει το ελληνικό κεφάλαιο πολεμικά παιχνίδια με πραγματικούς νεκρούς.

Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε.

Σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη, μετανάστες και ντόπιοι πρέπει να δημιουργήσουμε τις δικές μας κοινότητες αγώνα ενάντια σε εθνικισμό, ρατσισμό και μιλιταρισμό. Να αντισταθούμε στην περαιτέρω υποβάθμιση των ζωών μας και να μπλοκάρουμε τις πολεμικές μηχανές.

Δεν διαλέγουμε πλευρά στον διακρατικό ανταγωνισμό.
Δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα καμίας δικής τους πατρίδας.

Διαλέξαμε πλευρά: Την πλευρά των καταπιεσμένων και των αποκλεισμένων, την κοινωνική πλειοψηφία

που πληρώνει στο σώμα της κάθε πολεμική προετοιμασία και κάθε θερμό επεισόδιο.

//Αντιπολεμική Απεργία//Μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής του ελληνικού κράτους //
// Κοινοί αντιπολεμικοί-διεθνιστικοί αγώνες ντόπιων-μεταναστ(ρι)ών //

antiwar διεθνιστική κίνηση
antiwarproject.blogspot.com

*από το «Κεμάλ» του Νίκου Γκάτσου


Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΕΜΟ
ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ

Με διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, δόθηκε το πράσινο φως για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πούτιν διατείνεται πως η πράξη πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποσκοπεί στην υποστήριξη της υπό ρωσικής κατοχής Κριμαίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από το φιλο-ναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας, που φλερτάρει κατόπιν δυτικών υποδείξεων με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λίγα 24ωρα πριν, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των άτυπων προτεκτοράτων της στο Ντονμπάς, οξύνοντας την ήδη υπάρχουσα ένταση με τον ευρωατλαντικό άξονα που στηρίζει το καθεστώς της Ουκρανίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ουκρανία διεξάγεται ήδη από το 2014 ένας εμφύλιος πόλεμος χαμηλής έντασης, όταν η τότε φιλορωσική κυβέρνηση του προέδρου Γιανούκοβιτς ανατράπηκε από μια «πορτοκαλί επανάσταση» που έφερε στην εξουσία ένα φιλοδυτικό καθεστώς, πρόθυμο να συνταχθεί στο πλευρό του ευρωατλαντικού άξονα. Το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του Euromaidan απέσπασε την Ουκρανία από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ενδυνάμωσε, επίσης, την ουκρανική ακροδεξιά, που έλαβε θέσεις στο κοινοβούλιο και ανέπτυξε παραστρατιωτικές μονάδες που διέπραξαν θηριωδίες κατά ρωσόφωνων και μελών εργατικών συνδικάτων. Αυτό το καθεστώς αναγνωρίζουν και στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά τα κράτη που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ (την ίδια ώρα που εικόνες από σβάστικες σε δημόσια κτήρια διέρρεαν μέσω των social media), που τώρα αναζητούν διπλωματικές λύσεις για την επικράτηση των «δυτικών δημοκρατικών αξιών».

Η Ρωσία από την άλλη εξαρχής δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει τα ιμπεριαλιστικά της πατήματα στην Ουκρανία και ιδίως στην περιοχή της Κριμαίας, ανεξαρτήτως της θέλησης του λαού της Ουκρανίας. Μπορεί η εξέγερση του Euromaidan να κατέληξε στο φιλοναζιστικό καθεστώς που κατέληξε, αλλά δεν υπάρχει κάποιος που αυταπατάται ότι η μη αποδοχή του καθεστώτος αυτού προέκυψε από το “αντιφασιστικό” αίσθημα της Ρωσίας ή την “ανάγκη της να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες”. Εξάλλου, το απολυταρχικό καθεστώς του Πούτιν στη Ρωσία πριμοδοτεί τους ναζί και τους φασίστες στο εσωτερικό της χώρας φυλακίζοντας και σκοτώνοντας παράλληλα τους αντιφασίστες, ενώ οι πολυάριθμες επεμβάσεις του ρώσικου ιμπεριαλισμού σε περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ δε χρειάζονταν ανάλογες δικαιολογίες. Ένα ήθελε και ένα θέλει η Ρωσία: να επιβάλει τους δικούς της όρους στους εξελισσόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Δεν θα ανεχτεί τη στρατιωτική περικύκλωση που υφίσταται από το ΝΑΤΟ, την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων έξω από την πόρτα της, τη δυτική παρακίνηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τον επιχειρούμενο ενεργειακό αποκλεισμό της από την παροχή φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ και τη μείωση του ελέγχου της στην πρώην σοβιετική περιφέρεια. Στην αντιπέρα όχθη, οι ΗΠΑ και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με εξέχουσα δύναμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, πιέζουν κατά παράβαση διεθνών συμφώνων για την ανατολική εξάπλωση του ΝΑΤΟ, την άσκηση οικονομικής και ενεργειακής πίεσης στη Ρωσία προς όφελος του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τον έλεγχο του εμπορικού δρόμου της Αρκτικής, που ανοίγει με το λιώσιμο των πάγων λόγω της καταστροφικής επίδρασης του καπιταλισμού στο φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα. Τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ, προσπαθούν να εξάγουν την εσωτερική τους κρίση στο εξωτερικό, επιχειρώντας παράλληλα να προκαλέσουν ανακατατάξεις στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική ιεραρχία.

Η Ρωσία που συγκεντρώνοντας περίπου 200.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία προελαύνει διαρκώς επί ουκρανικού εδάφους και σφυροκοπά και βομβαρδίζει τις μεγαλοπούλεις και τα χωριά της ουκρανικής επικράτειας, πολιορκώντας ήδη το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. Οι πρώτες απώλειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι γεγονός. Γίνεται ήδη λόγος και για απώλειες αμάχων. Η ουκρανική κυβέρνηση, που ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μια σύμπλευση νεοφιλελεύθερων και νεοναζί, έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα. Στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες εμποδίζουν αμάχους να εγκαταλείψουν το Κίεβο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως «ασπίδα» για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ακόμα είμαστε στην αρχή της φρίκης του πολέμου…

Η μόνη χαμένη από τον πόλεμο πρόκειται να είναι η παγκόσμια εργατική τάξη, ειδικά οι προλετάριοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Αυτούς προορίζουν για κρέας για τα κανόνια τους τα κράτη και οι καπιταλιστές. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διεξάγεται για τον διαμοιρασμό των σφαιρών επιρροής, των ενεργειακών δρόμων και την αναδιάταξη της γεωπολιτικής ισχύος. Κανένα συμφέρον δεν έχουμε να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα των ισχυρών, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Επιπλέον, η έκρηξη του πολέμου αναμένεται να φέρει επιπλέον ανατιμήσεις και πληθωρισμό τόσο στην ενέργεια, όσο και σε βασικά προϊόντα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις τσέπες όσων ήδη αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πόλεμος είναι μια λύση του κεφαλαίου, για να ξεπεραστούν οι δομικές κρίσεις υπερσυσσώρευσης από τις οποίες ταλανίζεται περιοδικά ο καπιταλισμός. Η καταστροφή σταθερού (μέσα παραγωγής) και μεταβλητού κεφαλαίου (εργατική δύναμη) ανοίγει τον δρόμο για την καπιταλιστική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.

Το ελληνικό κράτος αποτελώντας προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και όντας στρατηγικά στοιχισμένο στις επιλογές και τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού θα βρεθεί στη δίνη των πολεμικών εξελίξεων. Ήδη ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (20.000 καλάσνικοφ που είχαν κατασχεθεί το 2013 από το πλοίο Nour-M, 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 φορτωμένα με οπλισμό, φάρμακα και τρόφιμα). Το ελληνικό κράτος υπακούοντας τις ΝΑΤΟϊκές προσταγές αρχίζει ήδη την εμπλοκή του στον πόλεμο. Από την άλλη μεριά, ο Πούτιν προειδοποίησε πως οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία δε θα μείνει αναπάντητη, ειδικά αν ο απεσταλμένος στρατιωτικός εξοπλισμός αποδειχτεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί κατά του ρωσικού στρατού. Την ίδια στιγμή απειλεί με εισβολή τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε περίπτωση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, ενώ δηλώνει ότι είναι έτοιμος ακόμα και για πόλεμο με τη χρήση πυρηνικών όπλων! Οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ διαβουλεύονται για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει με 100 δις τον εθνικό της στρατό. Κερδισμένες θα είναι σίγουρα οι μεγάλες οπλοβιομηχανίες (ειδικά οι αμερικανικές) που θα θησαυρίσουν σε βάρος των λαών, οι οποίοι θα ματώσουν για τα έξοδα των στρατιωτικών εξοπλισμών και τις διακρατικές πολεμικές συγκρούσεις. Η κοινωνική βάση οφείλει να αποτρέψει πάση θυσία την εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να εμποδίσει τη χρησιμοποίηση των εγχώριων ΝΑΤΟϊκών βάσεων για πολεμικές επιχειρήσεις, την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικών μονάδων σε μια τοπική ή διευρυμένη ένοπλη ιμπεριαλιστική σύρραξη.

Το ταξικό μας καθήκον υπαγορεύει την οργάνωση και την ενίσχυση του διεθνιστικού, αντιπολεμικού και αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος της εργατικής τάξης. Η λογική του επιθετικότερου ή του προοδευτικότερου ιμπεριαλισμού είναι μια λογική που οδηγεί στην ήττα της εργατικής τάξης. Δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ιμπεριαλιστική οδός. Δεν μπορούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης να ταυτιστούν με αυτά των καπιταλιστών και των εκάστοτε ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το σαμποτάζ της πολεμικής μηχανής, η οργάνωση του ταξικού και διεθνιστικού αντιπολεμικού κινήματος και η ενδυνάμωση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων στην κατεύθυνση της παγκόσμιας κοινωνικής επανάστασης για την οικοδόμηση μιας ελευθεριακής κομμουνιστικής κοινωνίας είναι τα επιτακτικά και ιστορικά καθήκοντα των όπου γης καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μεσοβέζικες και επιζήμιες διευθετήσεις.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και η νεολαία δεν έχουμε κανέναν λόγο να συρθούμε στον πόλεμο για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Ας έχουμε επίγνωση της κοινωνικής μας θέσης και των ταξικών μας συμφερόντων. Αυτοί να είναι οι δείκτες της στάσης και της δράσης μας και όχι τα πολεμοκάπηλα, διαταξικά και εθνικιστικά κελεύσματα που προάγουν τα αφεντικά και τα προπαγανδιστικά μέσα που ελέγχουν. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος με το αίμα μας. Δε θα αλληλοσκοτωθούμε με τους φτωχοδιαβόλους των άλλων χωρών. Αντιθέτως, είναι χρέος μας να μπλοκάρουμε την πολεμική μηχανή και να ανασυγκροτήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, έχοντας ως γνώμονα την προώθηση των ταξικών συμφερόντων και των υλικών αναγκών της κοινωνικής βάσης. Να οργανωθούμε στους κοινωνικούς και ταξικούς σχηματισμούς της εργατικής τάξης, οργανώνοντας με μαζικούς και μαχητικούς όρους την αντεπίθεση της τάξης μας. Αυτό το σύστημα γεννά τους πολέμους και ευθύνεται για τη φτώχεια, την αδικία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Καιρός, λοιπόν, να το αμφισβητήσουμε οργανωμένα και δυναμικά, οργανώνοντας την ανατροπή του σε διεθνή κλίμακα.

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ:
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΡΤΗ, 18:00, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)


Έχουμε διαλέξει πλευρά. Την πλευρά της Αντίστασης και της εξέγερσης,

ενάντια στους πολέμους των κρατών, ενάντια στα δολοφονικά γεωπολιτικά σχέδια του κεφαλαίου.

Ή ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΌΛΕΜΟ Ή ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΎΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ ΤΟΥ

– Η ιστορία των κρατών είναι η ιστορία των πολέμων

Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση και πορεία στο εργατικό κέντρο Πέμπτη 17/03, 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/3 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΡΩΣΙΑΣ – ΚΙΝΑΣ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία

Ανοιχτή πολιτική συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 19:00 (@ekxsxoleio)

 


Αντιπολεμική – Αντιιμπεριαλιστική Διαδήλωση

Με μαζικό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα:

  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
  • ΕΞΩ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
  • ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΜΙΣΘΟΥΣ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΠΕΜΠΤΗ 17/3 στις 19:00 ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οργανώσεις – Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης


Μαζικό αντιπολεμικό κίνημα τώρα! Αντιπολεμικές Διαδηλώσεις, 15/3 & 17/3

Η απειλή του Πολέμου χτυπάει την πόρτα όλων των λαών

ΜΑΖΙΚΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΡΑ!

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Αθήνα: 19:00, Προπύλαια – Βουλή

Ιωάννινα: 18:00 Περιφέρεια

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

Θεσσαλονίκη: 19:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Οι εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα όλου του κόσμου, ιδιαίτερα της Ευρώπης, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ακούγοντας με τρόμο τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν ξανά στην περιοχή μας, προμηνύοντας νέες καταστροφές και δεινά για την ανθρωπότητα.

Η μεγάλης κλίμακας ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία έρχεται ως απάντηση στην συνεχή περικύκλωση των ΝΑΤΟϊκών, που εδώ και χρόνια επιδιώκουν τον στραγγαλισμό της Ρωσίας. Μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014, όπου έδρασαν φασιστικές ορδές με ανοιχτή χρηματοδότηση και ενίσχυση των ευρωπαίων και αμερικάνων ιμπεριαλιστών, η Ουκρανία μετατράπηκε σε κράτος μαριονέτα των δυτικών ιμπεριαλιστών ενάντια στη Ρωσία, ενώ ο ουκρανικός λαός βυθίστηκε στην φτώχεια και εξαθλίωση. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η ανακήρυξη των «Λαϊκών Δημοκρατιών» σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ έκανε σαφές πως η Ρωσία δεν θα υποχωρούσε άλλο. Έκτοτε, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, μέσα από την προπαγάνδα των ελεγχόμενων ΜΜΕ, καλλιεργούν την αντι-ρωσική υστερία, εξοπλίζουν το μισο-φασιστικό καθεστώς του Κιέβου, ανάβουν έναν διαρκή εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία, οργανώνουν την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένη «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία.

O Πούτιν, με γελοία αντικομμουνιστικά και αντιμπολσεβίκικα συνθήματα, διέταξε την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας, που εγκαινιάζει μια νέα ιστορική περίοδο αμφισβήτησης του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η ταπεινωτική ήττα των ΗΠΑ-ΕΕ στο Αφγανιστάν, η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει ιδιαίτερα έντονα στις χώρες των δυτικών ιμπεριαλιστών, η μετατόπιση των συσχετισμών σε βάρος τους (άνοδος Κίνας, ήττες τους σε Λ. Αμερική, Μ. Ανατολή κ.ά.), τους σπρώχνουν να προσπαθήσουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και να αντιστρέψουν την υποβάθμισή τους. Η κατάσταση αυτή βάζει τους λαούς όλου του κόσμου μπροστά σε νέους τρομακτικούς κινδύνους, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης αντιπαράθεσης και σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας.

Η φιλοπόλεμη πολιτική της ΝΔ, που τάσσεται πλήρως με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, απειλεί με νέα κατάρρευση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και της νεολαίας. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι, μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη αμερικανο-νατοϊκή βάση (Σούδα, Αλεξανδρούπολη κ.ά.), βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο τον ελληνικό λαό. Ενώ η ακρίβεια έχει ήδη γονατίσει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ! Ακόμη, είναι βέβαιο ότι στο όνομα των «εθνικών κινδύνων» θα προσπαθήσει να σκληρύνει την αντεργατική επίθεσή της και την καταστολή, την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, το κράτος έκτακτης ανάγκης και αστυνομοκρατίας.

Με την κατάσταση να κλιμακώνεται, καλούμαστε οι εργαζόμενοι να πληρώσουμε ξανά τον λογαριασμό, ματώνοντας για εξοπλιστικές δαπάνες ή πολεμώντας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Είναι καθήκον και ανάγκη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια, πριν να είναι πολύ αργά. Δεν πρέπει να ταχθούμε στην πλευρά καμιάς από τις αντιδραστικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στη χώρα μας, που ανήκουν στο στρατόπεδο της «Δύσης», να διατρανώσουμε ότι δεν θα πολεμήσουμε για τα συμφέροντα ούτε των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ούτε της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, που σπέρνει φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση και θάνατο! Ενωτικά και μαχητικά, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και φτωχοί να οργανώσουμε ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Με απεργίες και διαδηλώσεις, με αντιπολεμικές επιτροπές και συνελεύσεις, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο και σχολή, να ανατρέψουμε την πολεμοκάπηλη κυβέρνηση της ΝΔ. Να μπλοκάρουμε κάθε συμμετοχή στις πολεμικές συρράξεις των ιμπεριαλιστών! Αυτός ο αγώνας, μέσα στην ίδια μας τη χώρα, είναι η καλύτερη εγγύηση ενάντια στην φρίκη του πολέμου. Θα είναι η πιο μεγάλη συμβολή στον αγώνα όλων των λαών που απειλούνται και δοκιμάζονται από τον πόλεμο.

Όχι στους Ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας. ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, με Απεργίες, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις.

ΕΞΩ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑΤΟ. ΟΧΙ στα Πυρηνικά. Καμιά συμμετοχή στα σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Όχι στους Εξοπλισμούς, Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες.

Να χτίσουμε ένα μαζικό αντιπολεμικό, αντι-ιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό κίνημα στη χώρα μας και την Ευρώπη. Κάτω οι κυβερνήσεις των πολέμων – Μόνη λύση η Ευρώπη των Εργαζομένων.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)


Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνει ραγδαία τη σύγκρουση ανάμεσα στον Ευρωατλαντικό και τον Ρωσικό Ιμπεριαλισμό, διαμορφώνοντας σκηνικό γενικευμένου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Ως πόλεμος για την κατάκτηση αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και σφαιρών επιρροής, ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία είναι άδικος και από τις δύο πλευρές και καμιά έκβαση του δεν μπορεί να εκπληρώσει το δίκιο κανενός λαού.

Από τη μια, το καθεστώς του Κιέβου αποτελεί το οπλισμένο χέρι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στον ανταγωνισμό του με τη Ρωσία και στην προσπάθεια περικύκλωσής της. Στην ουσία γι αυτόν ακριβώς το σκοπό συγκροτήθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ το 2014, με το φασιστικό πραξικόπημα του Μαϊντάν, και μια τέτοια πολιτική υλοποίησε τα επόμενα χρόνια προχωρώντας σε μαζικές εκκαθαρίσεις ρωσόφωνων πληθυσμών στην Α. Ουκρανία και επιχειρώντας να μπει στο ΝΑΤΟ. Και από την άλλη η Ρωσία, μια αδυσώπητη ιμπεριαλιστική μηχανή, που φιλοδοξεί εισβάλλοντας στην Ουκρανία και διευρύνοντας την ζώνη επιρροής της, να γίνει αυτό που ήταν ο ιστορικός της πρόγονος, η Τσαρική Ρωσία: παγκόσμια υπερδύναμη και μια απέραντη φυλακή των λαών.

Οι λαοί της Ουκρανίας δεν έχουν ανάγκη από προστάτες. Όπως η ιστορία της ταξικής πάλης έχει – συχνά με πολύ οδυνηρό τρόπο- καταδείξει, και το παράδειγμα της Ουκρανίας το επιβεβαιώνει απόλυτα, η πρόσδεση στο άρμα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλισμού, το μόνο που μπορεί να φέρει για τους λαούς είναι πολέμους και καταστροφές. Παρά τις τρομακτικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι λαοί της Ουκρανίας, μοναδικός όρος για να αντισταθούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους απέναντι στη μέγγενη του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των εθνικισμών που απειλούν να τους συνθλίψουν, είναι η αυτοτελής διεθνιστική, πολιτική και ταξική οργάνωση και πάλη.

Κι αν δεν θέλουμε -την ώρα που οι βόμβες και οι πύραυλοι πέφτουν σε κατοικημένες περιοχές-κάτι τέτοιο να ακούγεται εκ μέρους μας σαν ευχολόγιο ή σαν μια ανέξοδη ρητορεία, άλλος δρόμος από την έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και την δυναμική αντιπολεμική κινητοποίηση δεν υπάρχει. Ειδικά για τους λαούς και τα κινήματα των χωρών που λαμβανουν ενεργό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία κάτι τέτοιο αποτελεί ηθικό και πολιτικό χρέος.

Το δικό μας χρέος ως προλετάριοι/ες που διαβιούν και αγωνίζονται εντός μιας ευρωπαϊκής Νατοϊκής χώρας που προετοιμάζεται για πόλεμο, είναι όχι μόνο να αρνηθούμε αυτόν τον πόλεμο αλλά και να τον αποτρέψουμε. Ως εργάτες/τριες, καταπιεσμένοι/ες που βιώνουν την ανέχεια, την εκμετάλλευση και την καταστολή, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα. Βρίσκεται στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει το δικό μας κράτος. Στα χαμηλά μας μεροκάματα, στα ανύπαρκτα πια εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, στη βία της αστυνομίας και στην περιστολή των ελευθεριών μας, στην αποστέρηση των βασικών αναγκών μας για υγεία, στέγαση, ρεύμα και τροφή, στα 26.000 θύματα από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, στους επερχόμενους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, στις ανατιμήσεις.

Τον πόλεμο που σήμερα διεξάγει η κυβέρνηση μας, εμείς θα τον πληρώσουμε. Είτε άμεσα με την μετατροπή μας σε κρέας για τα κανόνια τους είτε έμμεσα με την επιβολή του κόστους των ”παράπλευρων συνεπειών” του πολέμου και της κοινωνικής καταστροφής που θα ακολουθήσει. Ήδη, οι οικονομικές συνέπειες που προβλέπονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι (περαιτέρω) ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια, δημιουργούν συνθήκες γενικευμένης ενεργειακής και επισιτιστικής επισφάλειας. Συνθήκες δηλαδή κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης εν καιρώ πολέμου. Ως ύστατο διεθνιστικό καθήκον απέναντι στο λαούς που μακελεύονται στην Ουκρανία, αλλά και ως προλεταριακό καθήκον απέναντι στην τάξη μας που οδηγείται στη σφαγή, οφείλουμε να μεταφέρουμε τον πόλεμο στα μετόπισθεν των ιμπεριαλιστικών μητροπόλεων και να τον μετατρέψουμε σε εμφύλιο -επαναστατικό ενάντια στη κυβέρνηση της χώρας μας.

H στοίχιση μας κάτω από «ξένες σημαίες», είτε ενός δήθεν ρωσικού αντιιμπεριαλισμού/αμυντισμού, είτε ενός δήθεν ουδέτερου ειρηνισμού που έμμεσα καλεί το ΝΑΤΟ σε επέμβαση, δεν παροπλίζει μονάχα την αυτοτελή διεθνιστική-αντιπολεμική προλεταριακή στρατηγική, αλλά κατατάσσει τους προλετάριους και σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ:

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ, ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ

Αντιπολεμική διαδήλωση Πέμπτη 17 Μαρτίου 19.00 Άγαλμα Βενιζέλoυ

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης, ομάδα αναρχικών & κομμουνιστ(ρι)ών


Όλες και όλοι στις αντιπολεμικές αντιϊμπεριαλιστικές διαδηλώσεις

Όλες και όλοι στις αντιπολεμικές αντιϊμπεριαλιστικές διαδηλώσεις

Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται. Ολόκληρες πόλεις ισοπεδώνονται. Οι νεκροί και οι τραυματίες πολλαπλασιάζονται, ενώ εκατομμύρια παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου και εκτός Ουκρανίας μεγαλώνει όσο η σύγκρουση παρατείνεται και επεκτείνεται.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από την μια, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου και της Ρωσίας από την άλλη, που εισέβαλλε στην Ουκρανία, πλήττει τους λαούς. Πολεμικές επιχειρήσεις και οικονομικός πόλεμος βυθίζουν τους λαούς στη φτώχεια, επιτείνουν τις συνέπειες της πανδημίας και της διαρκούς επίθεσης του κεφαλαίου στους εργαζόμενους για να υπερβεί την κρίση του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εμπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο, πρωτοστατεί στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν σε αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ η Αλεξανδρούπολη, η Σούδα, η Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας που υπάρχουν αμερικανονατοϊκές βάσεις μετατρέπονται σε επιθετικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για την εξυπηρέτηση των επιθετικών τους σχεδιασμών.

Τον πόλεμο θα τον σταματήσει μόνο ο αντιπολεμικός ξεσηκωμός των λαών στη Ρωσία, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ. Οι μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία και στη Βρετανία που καταδικάζουν τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας δείχνουν τον δρόμο.

Υπάρχει άμεση ανάγκη αγωνιστικού ξεσηκωμού, διαρκούς αντιπολεμικού κινήματος. Να συνδυάσουμε την πάλη για το σταμάτημα του πολέμου και την αποτροπή γενίκευσής του με τον αγώνα ενάντια στη φτωχοποίηση του λαού για να ηττηθεί η αντεργατική και πολεμική στρατηγική του κεφαλαίου, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή, αντιδραστική και φιλοπόλεμη κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική της.

Παλεύουμε για

· Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσία από την Ουκρανία.

· Ανοιχτά σύνορα. Καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

· Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Καμία ελληνική αποστολή όπλων και πολεμικού υλικού στην Ουκρανία – κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα!

· Να κλείσουν οι βάσεις. Όχι στη μετατροπή της χώρας σε Νατοϊκό προγεφύρωμα.

· Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, αγώνας για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

· Κάτω τα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα – λεφτά για τις ανάγκες του λαού σε ενέργεια, υγεία, παιδεία, αξιοπρεπή εργασία.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλες και όλους να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιπολεμικού κινήματος. Να συμμετέχουν ενεργά στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που οργανώνονται από κινήσεις και συλλογικότητες του μαζικού κινήματος, από αντιπολεμικές πρωτοβουλίες και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς

Συγκεκριμένα:

– Αθήνα, Τρίτη 15/3 , 19.00, Προπύλαια

– Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 17/3, 19.00 Άγαλμα Βενιζέλου

– Πάτρα, Πέμπτη 17/3, 18:00 Πλατεία Γεωργίου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ


ΑΘΗΝΑ

Συγκεντρωση: Δεν πολεμάμε για κανένα κράτος και κεφάλαιο

από Αντιφασιστικό Δίκτυο στα Νότια

Πέμπτη 17 Μαρτίου, 7μμ, στην πλατεία Καλογήρων (Μετρό Δάφνης)

post image

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ;

Στο Κίεβο, η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του κόσμου, το ΝΑΤΟ, ζεσταίνεται για νέα εδάφη, την ίδια ώρα που στη Μόσχα οι κροίσοι ονειρεύονται την επιστροφή σε ένδοξα μεγαλεία τσαρικών εποχών, με θερμοβαρικές βόμβες και σύγχρονο οπλισμό.

Απ’ το Κίεβο, η “διεθνής” των φασιστών, με μπροστάρηδες τους νεοναζιστές του Τάγματος Αζόφ και του Δεξιού Τομέα, επιδίδεται τόσα χρόνια σε μαζικές σφαγές με τις ευλογίες της Δύσης, όταν σταλμένοι από τη Μόσχα οι επίλεκτοι της Ομάδας Βάγκνερ εγκληματούν και σε αυτό το πολεμικό πεδίο.

Στο Κίεβο, οι πετρελαιάδες και οι dealers οπλικών συστημάτων βλέπουν άλλη μια ευκαιρία για να τρίψουν τα ματωμένα χέρια τους, ενώ στη Μόσχα οι ολιγάρχες χαίρονται με προσαρτήσεις εδαφών, τρίβοντας κι αυτοί τα δικά τους ματωμένα χέρια για τις κινήσεις στη νέα γεωστρατηγική, ενεργειακή σκακιέρα.

Και στη μέση οι χιλιάδες εκτοπισμένοι (αυτοί τους οποίους οι υποκριτές χαρτογιακάδες “μενουμευρώπηδες” αποκαλούν “γνήσιους πρόσφυγες πολέμου”, όντας λευκοί, χριστιανοί, ξανθοί με γαλάζια μάτια, όταν οι σκουρόχρωμοι μελαχρινοί, που η Δύση διαλύει τους τόπους τους, είναι “εγκληματίες, λαθροεισβολείς, αλλόθρησκοι”), οι βομβαρδισμένες εστίες, ο ξεριζωμός, η πείνα και η φτώχεια, που έρχονται να συμπληρώσουν τη δυστοπική εικόνα της καταστροφής, ενός ακόμα πολέμου.

Οι πράξεις τους είναι που μας τρομάζουν και όχι οι λέξεις.

(ΚΑΙ) ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ

ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Αντιφασιστικό Δίκτυο στα Νότια


ΠΑΤΡΑ

Αντιπολεμική συγκέντρωση, Πέμπτη 17/3, 18:00, πλ.Γεωργίου

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2/22 το Ρωσικό κράτος εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία ύστερα από διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγα 24ωρα πριν, η Ρωσία είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που αυτονομήθηκαν από την Ουκρανία, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με πρόφαση πως σκοπεύει να υπερασπιστεί τους ρωσσόφωνους κατοίκους των περιοχών αυτών από τις επιθετικές ενέργειες του ουκρανικού κράτους. Παρόλα αυτά, η στρατιωτική εισβολή των Ρώσων εκτείνεται στο σύνολο της χώρας.

Τι συμβαίνει στην Ουκρανία από το 2014 και ποια τα πραγματικά αίτια του πολέμου;

Από το 2014 το καθεστώς του Κιέβου αποτελεί το οπλισμένο χέρι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στον ανταγωνισμό του με τη Ρωσία και στην προσπάθεια περικύκλωσής της. Στην ουσία γιpost image αυτόν ακριβώς το σκοπό συγκροτήθηκε ως συστατικό στοιχείο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων της ΕΕ και των ΗΠΑ το 2014, με το φασιστικό πραξικόπημα του Μαϊντάν, και μια τέτοια πολιτική υλοποίησε τα επόμενα χρόνια προχωρώντας σε μαζικές εκκαθαρίσεις ρωσόφωνων πληθυσμών στην Α. Ουκρανία και επιχειρώντας να μπει στο ΝΑΤΟ. Και από την άλλη η Ρωσία, μια αδυσώπητη ιμπεριαλιστική μηχανή, που φιλοδοξεί εισβάλλοντας στην Ουκρανία και διευρύνοντας την ζώνη επιρροής της, να γίνει αυτό που ήταν ο ιστορικός της πρόγονος, η Τσαρική Ρωσία: παγκόσμια υπερδύναμη και μια απέραντη φυλακή των λαών. Tα οικονομικά επίδικα αυτής της σύγκρουσης επικεντρώνονται στο ζήτημα ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από την Ρωσία (βλέπε Νordstream 2) και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Ουκρανίας (η οποία αποτελεί σιτοβολώνα της Ευρώπης). Ενώ παράλληλα η γεωγραφική της θέση την καθιστά κομβικό γεωπολιτικό παράγοντα όσον αφορά την Μαύρη Θάλασσα και την θωράκιση της Ρωσίας από δυτικές εισβολές χρησιμοποιώντας την χώρα ως μια ουδέτερη “ζώνη” ασφαλείας.

Η κλιμακούμενη ένταση των εχθροπραξιών από πλευράς της Ρωσίας, η μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού εξοπλισμού από δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και τα έκτακτα και θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα που αναγγέλουν οι ίδιες χώρες, διαμορφώνουν σκηνικό γενικευμένου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου, τα επόμενα επεισόδια του οποίου, έρχονται όλο και πιο κοντά χρονικά. Ένας πόλεμος που γίνεται για την κατάκτηση αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και σφαιρών επιρροής, ένα πόλεμος που είναι άδικος και από τις δύο πλευρές και καμιά έκβαση του δεν μπορεί να εκπληρώσει το δίκιο των λαών της περιοχής.

Η ελληνική αστική τάξη, προσδεμένη πλήρως στο άρμα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, έχει ενεργό ρόλο στην αντιπαράθεση των δύο πόλων. Επιδιώκει να αναδειχθεί ηγέτιδα δύναμη της συμμαχίας στα Βαλκάνια έχοντας μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση. Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Σκύρος, Λάρισα, Βόλος, Σούδα, Ανδραβίδα είναι λίγα από τα σημεία που το ελληνικό κράτος φιλοξενεί ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, ενώ στην τρέχουσα πολεμική σύγκρουση συμμετέχει, εκτός των κυρώσεων, με φορτία πολεμικού υλικού που έφτασαν στην Πολωνία, μεταφέροντας πυρομαχικά, τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και εκτοξευτές, ενώ είναι υπό συζήτηση και η αποστολή επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών. Η ενεργή συμμετοχή του ελληνικού κράτους σε έναν ακόμα πόλεμο, όπως συνέβη με την εμπλοκή του στον πόλεμο στη Συρία μέσω της βάσης στην Σούδα, με την πρόσφατη αποστολή δυνάμεων στην Σαουδική Αραβία αλλά και με την συμφωνία για στήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Γαλλίας στις χώρες του Σαχέλ, σημαίνει συνενοχή στο αιματοκύλισμα των λαών για τα γεωπολιτικά «παιχνίδια» των σύγχρονων αυτοκρατοριών και τα συμφέροντα των ντόπιων καπιταλιστών αλλά και ξένων μονοπωλίων κάτι που μεταφράζεται στην μετατροπή των περιοχών μας σε στόχο.

Για την πόλη της Λάρισας και για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, τα σχέδια των ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα εδώ και δεκαετίες. Από την ύπαρξη στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια μέχρι τις -προ λίγων μηνών- ασκήσεις συνεκπαίδευσης δυνάμεων των στρατών της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Βόρειας Μακεδονίας, η Λάρισα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί στρατηγικό σημείο για τις επιδιώξεις ΝΑΤΟ/ ΗΠΑ στην περιοχή. Κάτι που έγινε άλλωστε ξεκάθαρο και από τα έργα που δρομολογούνται στην 110 Πτέρυγα Μάχης, τα οποία έρχονται να θέσουν σε ισχύ την πρόσφατη, μεγαλύτερης διάρκειας και ακόμα μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους.

Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ.

Οι επενδύσεις για την αναβάθμιση της 110 Πτέρυγας μάχης, έρχονται να επισφραγίσουν την μετατροπή της Λάρισας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο το οποίο, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει τόπος φιλοξενίας και ανεφοδιασμού πολεμικών αεροσκαφών (F35), μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών (GlobalHawk), ιπτάμενων τάνκερ KC-135, πολεμικών αεροσκαφών (F15) , προκειμένου να πάρουν μέρος στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα, αλλά και για τη στάθμευση μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών (ΜQ -9REAPER) τα οποία πραγματοποιούν περιπολίες στο τρίγωνο Αφρική – Μέση Ανατολή – Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα δυνάμεις των ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ έχουν εγκατασταθεί σε Βόλο, Αγχίαλο και Στεφανοβίκειο, από το οποίο μάλιστα πριν λίγες ημέρες έφυγαν 12 πολεμικά ελικόπτερα των ΗΠΑ για να ενισχύσουν την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στην Πολωνία.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως δεν ήταν μόνο οι περιβόητες δηλώσεις που έθεταν το δίλημμα “συντάξεις ή πολεμικά αεροπλάνα”. Δεν ήταν μόνο η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, οι χιλιάδες προσλήψεις στρατιωτικών την ίδια στιγμή που νοσοκομεία και σχολεία παραμένουν υποστελεχωμένα. Με την αύξηση της τιμής της ενέργειας, πολλών προϊόντων πρώτης ανάγκης αλλά και γενικά του κόστους ζωής να βρίσκεται ήδη στα ύψη πριν τον πόλεμο, οι νέες απότομες αυξήσεις ήρθαν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα σε εκατομμύρια ανθρώπους, την ίδια στιγμή που το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του για την στροφή της Ελλάδας και της ΕΕ στο πανάκριβο αμερικάνικο lng. Η φτώχεια, η όξυνση των ανισοτήτων, ο μιλιταρισμός, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ/ ΕΕ αποτελούν στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου που μας προορίζει για φτηνό εργατικό δυναμικό σε καιρούς ειρήνης και σε “κρέας για κανόνια” σε περίπτωση που χρειαστεί.

Απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε, πρέπει να κατανοήσουμε πως οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε και ο εχθρός μας, βρίσκεται στη δική μας γωνιά του πλανήτη, είναι μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην Ε.Ε., μέσα στο ΝΑΤΟ.

Μπλόκο στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην μετατροπή τη χώρας σε μια απέραντη αμερικανονατϊκή βάση και κόμβο μεταφοράς ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, στις μπίζνες που στήνει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο για την μεταφορά αμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Μπλόκο στη συμμετοχή στους πολεμοκάπηλους άξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο και στις πολεμικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Σαχέλ και στη Σαουδική Αραβία, στην αποστολή πολεμικού υλικού ή και δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΜΜΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ/ ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

κάλεσμα : Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου (Αλεξανδρούπολη) | Πέλοτο, στο δρόμο για την αναρχία και τον κομμουνισμό (Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη) | αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” (Πάτρα) | Ταξική Αντεπίθεση, ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)


Αντιπολεμική αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση

Όλες και όλοι στις αντιπολεμικές αντιϊμπεριαλιστικές διαδηλώσεις

Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται. Ολόκληρες πόλεις ισοπεδώνονται. Οι νεκροί και οι τραυματίες πολλαπλασιάζονται, ενώ εκατομμύρια παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου και εκτός Ουκρανίας μεγαλώνει όσο η σύγκρουση παρατείνεται και επεκτείνεται.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από την μια, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου και της Ρωσίας από την άλλη, που εισέβαλλε στην Ουκρανία, πλήττει τους λαούς. Πολεμικές επιχειρήσεις και οικονομικός πόλεμος βυθίζουν τους λαούς στη φτώχεια, επιτείνουν τις συνέπειες της πανδημίας και της διαρκούς επίθεσης του κεφαλαίου στους εργαζόμενους για να υπερβεί την κρίση του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εμπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο, πρωτοστατεί στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν σε αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ η Αλεξανδρούπολη, η Σούδα, η Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας που υπάρχουν αμερικανονατοϊκές βάσεις μετατρέπονται σε επιθετικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για την εξυπηρέτηση των επιθετικών τους σχεδιασμών.

Τον πόλεμο θα τον σταματήσει μόνο ο αντιπολεμικός ξεσηκωμός των λαών στη Ρωσία, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ. Οι μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία και στη Βρετανία που καταδικάζουν τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας δείχνουν τον δρόμο.

Υπάρχει άμεση ανάγκη αγωνιστικού ξεσηκωμού, διαρκούς αντιπολεμικού κινήματος. Να συνδυάσουμε την πάλη για το σταμάτημα του πολέμου και την αποτροπή γενίκευσής του με τον αγώνα ενάντια στη φτωχοποίηση του λαού για να ηττηθεί η αντεργατική και πολεμική στρατηγική του κεφαλαίου, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή, αντιδραστική και φιλοπόλεμη κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική της.

Παλεύουμε για

· Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσία από την Ουκρανία.

· Ανοιχτά σύνορα. Καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

· Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Καμία ελληνική αποστολή όπλων και πολεμικού υλικού στην Ουκρανία – κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα!

· Να κλείσουν οι βάσεις. Όχι στη μετατροπή της χώρας σε Νατοϊκό προγεφύρωμα.

· Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, αγώνας για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

· Κάτω τα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα – λεφτά για τις ανάγκες του λαού σε ενέργεια, υγεία, παιδεία, αξιοπρεπή εργασία.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλες και όλους να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιπολεμικού κινήματος. Να συμμετέχουν ενεργά στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που οργανώνονται από κινήσεις και συλλογικότητες του μαζικού κινήματος, από αντιπολεμικές πρωτοβουλίες και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς

Συγκεκριμένα:

– Αθήνα, Τρίτη 15/3 , 19.00, Προπύλαια

– Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 17/3, 19.00 Άγαλμα Βενιζέλου

– Πάτρα, Πέμπτη 17/3, 18:00 Πλατεία Γεωργίου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μοιραστείτε το άρθρο