ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΜΕΞΙΚΟ
Δολοφονίες δημοσιογράφων και
υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του infolibre.gr με το ειδικό ειδησεογραφικό τμήμα του ραδιοφώνου KeHuelga, το διαδικτυακό Nebulosa, στο Μεξικό, μεταδίδουμε τα νέα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις:

Η σφαγή των δημοσιογράφων συνεχίζεται.

  • Όπως οι δημοσιογράφοι, σε κίνδυνο βρίσκονται και οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Αναζωπυρώνεται ο αγώνας των μεταλλεργατών του Buenavista del Cobre, στη Sonora.
  • Παρουσιάζεται το περιφερειακό δίκτυο οικογενειών μεταναστών.
  • Με κάθε τρόπο και ενάντια σε όλα, η κυβέρνηση δρομολογεί το τρένο Μάγια
  • Ενάντια στο Νόμο για τις Εξορύξεις.
  • Ασκούνται πιέσεις για την πραγματοποίηση διαβούλευσης για τις Ανεμογεννήτριες στην Oaxaca.
  • Πανδημία και μαθήματα με φυσική παρουσία: η επιβολή της πραγματικότητας.

Μεταφραστική επιμέλεια της Bruja Escarlata

***

ΜΕΞΙΚΟ

Η σφαγή των δημοσιογράφων συνεχίζεται

Μια σαφής ένδειξη της βαθιάς κρίσης ανασφάλειας στο Μεξικό, είναι η δολοφονία τεσσάρων δημοσιογράφων μέσα σε 21 ημέρες.

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου άγνωστοι δολοφόνησαν τον José Luis Gamboa, ανεξάρτητο δημοσιογράφο και διευθυντή της σελίδας στο Facebook “Inforegio Network”, στην τοποθεσία Floresta, του λιμανιού της Veracruz. Σύμφωνα με δημόσιες πληροφορίες, το πτώμα του δημοσιογράφου βρέθηκε με επτά μαχαιριές και η αναγνώρισή του δεν ήταν δυνατή μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, καθώς δεν είχε ταυτότητα. Ο Gamboa κάλυπτε πολιτικά θέματα και φερόμενες διασυνδέσεις μεταξύ των αρχών και ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση ανασφάλειας στην πολιτεία.

Τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ο Margarito Martínez εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του στην συνοικία Camino Verde, της Tijuana, Baja California. Ο Martínez ήταν φωτορεπόρτερ με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας σε μέσα ενημέρωσης όπως τα La Jornada Baja California, Semanario ZETA, Cadena Noticias, Punto Norte μεταξύ άλλων. Ο δημοσιογράφος κάλυπτε κυρίως αστυνομικές ειδήσεις.

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, επίσης στην Tijuana, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της η Lourdes Maldonado López, ανεξάρτητη ρεπόρτερ και ανταποκρίτρια σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως το Canal 73 IZZI, η Televisa και παρουσιάστρια της εκπομπής Brebaje στο Radio Sintoniza Sin Fronteras και διαδικτυακά. Η Lourdes κάλυπτε κυρίως θέματα πολιτικής και διαφθοράς στην πολιτείας της Baja California.

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου ήταν η σειρά του δημοσιογράφου Roberto Toledo, συνεργάτη του ενημερωτικού μέσου Monitor Michoacán. Τρεις άγνωστοι τον πυροβόλησαν στο Zitácuaro, ακριβώς έξω από την πόρτα της εταιρίας που εργαζόταν. Ο Roberto Toledo κάλυπτε θέματα διαφθοράς στην πολιτεία και οι συνάδελφοί του αναφέρουν ότι είχαν δεχθεί απειλές που τελικά οδήγησαν στο θάνατο του Toledo.

Οι δολοφονίες αυτές ανεβάζουν σε 29 τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του López Obrador, μια ακόμα απόδειξη ότι τις υποσχέσεις της κυβέρνησης τις παίρνει ο άνεμος.

Και ενώ όλες οι εμπλεκόμενες αρχές ορκίζονται ότι θα διεξαχθούν οι σχετικές έρευνες, οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν μια δυναμική κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Με το σύνθημα «δεν σκοτώνεις την αλήθεια δολοφονώντας δημοσιογράφους», χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν προστασία για τις και τους δημοσιογράφους και κυρίως να μπει τέλος στη σχεδόν παντελή ατιμωρησία των δραστών των δολοφονιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, έγιναν διαδηλώσεις σε 40 πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας πορείας στην Tijuana, από το Las Tijeras έως το κτίριο της Γενικής Εισαγγελίας. Στην πολιτεία Veracruz πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες στις πόλεις Coatzacoalcos, Minatitlán, Orizaba, Córdoba, Xalapa και το λιμάνι της Veracruz.

Στην Πόλη Τέρας η συγκέντρωση έγινε στο Bucareli, στο υπουργείο εσωτερικών. Εκατοντάδες άτομα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους όχι μόνο για τους συνεχείς κινδύνους αλλά και για την αδράνεια των αρχών και την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού προστασίας των δημοσιογράφων, τα μέτρα του οποίου δεν κατάφεραν να φρενάρουν τις επιθέσεις και τις δολοφονίες σε βάρος δημοσιογράφων. Εκτός από τη δημιουργία μιας τοιχογραφίας με φωτογραφίες των δολοφονημένων δημοσιογράφων αναπτύχθηκαν δεσμοί με συναδέλφους τους από την Tijuana και άλλες περιφέρειες.

Από αυτό το χώρο στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στους συγγενείς των δολοφονημένων και συντασσόμαστε με την έκκληση «Να σταματήσει η βία κατά των δημοσιογράφων!»

 

Όπως οι δημοσιογράφοι, σε κίνδυνο βρίσκονται και οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενδεικτικά, τι συμβαίνει σε δύο πολιτείες:

Στο δήμο Temixco της πολιτείας Morelos, στις 27 Ιανουαρίου δολοφονήθηκε η ακτιβίστρια Ana Luisa Garduño Juárez, η οποία, μετά τη γυναικοκτονία της κόρης της, το Δεκέμβριο του 2012, ίδρυσε ένα σύλλογο για την παροχή συμβουλών και υποστήριξης σε θύματα.

Η εισαγγελία του Morelos ανέφερε ότι γύρω στις 23.30 της 27ης Ιανουαρίου, έλαβε μια αναφορά για πυροβολισμούς στο εσωτερικό ενός μπαρ από τους οποίους τραυματίστηκε μια γυναίκα. Η γυναίκα ήταν νεκρή και παρουσίαζε «διαμπερή τραύματα ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών». Επρόκειτο για το πτώμα της Ana Luisa Garduño.

Στην Oaxaca, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τις βίαιες εξαφανίσεις εξέδωσε, στις 31 Ιανουαρίου 2021, πέντε επείγουσες αποφάσεις υπέρ πέντε εξαφανισμένων ατόμων στις κοινότητες Guerrero Grande και Mier y Terán, στο πλαίσιο βίαιων επιθέσεων κατά των ιθαγενών κοινοτήτων mixtec του San Esteban Atatlahuca από εταιρίες υλοτομίας.

Σε αυτές τις επείγουσες αποφάσεις, απαιτεί από το Μεξικό να εφαρμόσει μέτρα για τον εντοπισμό των Miguel Bautista Avendaño, Donato Bautista Avendaño, Marco Quiroz Riaño, Mayolo Quiroz Barrios και Irma Galindo Barrios.

Όλοι τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξαφανίστηκαν στην Oaxaca, πλην της Irma Galindo Barrios η οποία εθεάθη για τελευταία φορά στην Πόλη του Μεξικού καθώς πήγαινε σε μια συνάντηση με τον Μηχανισμό Προστασίας.

Στις 27 Ιανουαρίου, 3 χρόνια μετά την εξαφάνιση της Irma Galindo Βarrios πραγματοποιήθηκε παγκόσμια δράση με αίτημα να επιστρέψει ζωντανή.

 

Αναζωπυρώνεται ο αγώνας των μεταλλεργατών του Buenavista del Cobre, στη Sonora.

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, δεκάδες μεταλλεργάτες του τομέα 65 απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο México 2, στο τμήμα Ímuris-Cananea για να απαιτήσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει την απεργία στο ορυχείο Buenavista del Cobre, η οποία ξέσπασε πριν από περισσότερα από 14 χρόνια. Το ορυχείο ανήκει στο Grupo México εταιρία του βασιλιά του χαλκού, Germán Larrea. Παρά το γεγονός ότι έχουν κερδίσει διεθνείς αποφάσεις που υποστηρίζουν την απεργία τους, οι εργατικές αρχές στο Μεξικό δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους. Ο εκπρόσωπος των μεταλλεργατών ανέφερε: «Διαμαρτυρόμαστε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας τα οποία έχουν αναγνωριστεί και προστατεύονται από διεθνή δικαστήρια. Η απόφαση της συνέλευσης της Δευτέρας ήταν να προχωρήσουμε σε αυτό τον αποκλεισμό από τις 8 το πρωί για να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, γιατί μέχρι σήμερα καμία αρχή δεν το έχει κάνει. Η Grupo México τα καταπατεί και μας επιτίθεται συστηματικά από τη στιγμή της άφιξής της στην Cananea και σήμερα συνεχίζουν να προστατεύονται». Μεταξύ των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων συγκαταλέγεται και εκείνη του προέδρου López Obrador, ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησής του υποσχέθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο τότε πρόεδρος Calderón ήταν αυτός που ακύρωσε τη συλλογική σύμβαση των μεταλλεργατών και επέτρεψε στα αφεντικά να επιβάλλουν ένα λευκό συνδικάτο.

Το αίτημα των μεταλλεργατών είναι να οριστεί ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή της εταιρίας, του υπουργείου εσωτερικών και του επικεφαλής των εργατών και γερουσιαστή Gómez Urrutia. Μέχρι την Πέμπτη 20 του μηνός το μπλόκο προκάλεσε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και διακόπηκε μια ώρα μετά τη δέσμευση να συσταθεί τραπέζι διαλόγου. Η καθιστική διαμαρτυρία έληξε στις 21 Ιανουαρίου και αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σε αυτή τη μακροχρόνια σύγκρουση.

 

Παρουσιάζεται το περιφερειακό δίκτυο οικογενειών μεταναστών

Στις 19 Ιανουαρίου, σε μια δράση μνήμης και διεκδίκησης δικαιοσύνης, η Ana Enamorado , μίλησε έξω από τη Γενική Εισαγγελία, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από την εξαφάνιση του γιού της Óscar Antonio López Enamorado, ενός νεαρού από την Ονδούρα του οποίου η τύχη αγνοείται από τις 19 Ιανουαρίου 2010 στο Jalisco.  Η Ana Enamorado, συμμετέχει στην αναζήτηση αγνοουμένων και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών στο Μεξικό,

Συνοδευόμενη από άλλες μητέρες εξαφανισμένων μεταναστών και μεταναστριών στο Μεξικό, καθώς και από εθνικές και διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κατήγγειλε την αδιαφορία, τις παραλείψεις και την αβουλία που έχουν επιδείξει οι δικαστικές αρχές της χώρας στην υπόθεση του γιου της, αλλά και στις διαδικασίες έρευνας και αναζήτησης αγνοουμένων μεταναστών στο μεξικανικό έδαφος.

Μπροστά στη Γενική Εισαγγελία, παρουσίασαν το Περιφερειακό Δίκτυο Οικογενειών Μεταναστών, το οποίο αποτελείται από τουλάχιστον 11 οικογένειες αγνοουμένων μεταναστών στο Μεξικό, από το Περού, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι να προσφέρουν συμπαράσταση στους συγγενείς από την Κεντρική Αμερική που βιώνουν την εξαφάνιση ενός αγαπημένου τους προσώπου στη χώρα.

Κανείς δεν είναι παράνομος! Μέχρι να τους βρούμε όλ@ς!

 

Με κάθε τρόπο και ενάντια σε όλα, η κυβέρνηση δρομολογεί το τρένο Μάγια

Η κυβέρνηση του Μεξικού απαλλοτρίωσε περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης στην πολιτεία Quintana Roo για την κατασκευή του Τρένου Μάγια, απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ομοσπονδίας.

Η νέα αυτή απαλλοτρίωση, λέει η κυβέρνηση, δικαιολογείται αφού οι ιδιοκτήτες έδωσαν την έγκρισή τους για την πραγματοποίησή της – πρόκειται για ξενοδόχους και «ένα τμήμα» του αστικού πληθυσμού που βλέπουν το τρένο ως ένα τρόπο πρόσβασης στον τουρισμό από τον οποίο θα επωφεληθούν.

Ωστόσο, με αυτή την απόφαση δίνεται μία νέα εναλλακτική ταχεία πορεία και αφήνονται οι αντιτιθέμενες κοινότητες σε μια ληθαργική νομική οδό. Οι καταγγελίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν γίνει από τις ιθαγενικές κοινότητες πέντε πολιτειών του νοτιοανατολικού Μεξικού κοιμούνται σε κάποιο γραφείο. Τα προβλήματα που καταγγέλθηκαν μέσα από την έμφυλη οπτική στο Πρώτο Φόρουμ Γυναικών για την Υπεράσπιση της Ζωής και του Εδάφους στη Χερσόνησο του Yucatán, χάθηκαν στη δίνη των πληροφοριών. Επίσης, οι 25 αγωγές που κατατέθηκαν από κοινότητες και κοινωνικές οργανώσεις για καταπάτηση περιβαλλοντικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος διαβούλευσης των ιθαγενών λαών και της υγείας, εξαφανίστηκαν μέσα στην αργόσυρτη νομική διαδικασία.

Πρώτα ήταν το διάταγμα, τώρα η απαλλοτρίωση. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαφανίσει δια ροπάλου οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην κατασκευή του Τρένου. Ωστόσο, ο δικηγόρος Jorge Fernández, από την Ομάδα Αγανάκτηση, Προώθηση και Υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της χερσονήσου του Yucatán, αναφέρει ότι αυτό το έτος θα είναι καθοριστικό για να μάθουμε ποιο είναι το πραγματικό πρόγραμμα του Τρένου Μάγια, για το οποίο η μεξικανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να παράσχει πληροφορίες που θεωρεί «απόρρητες», κατά παράβαση του Συμφώνου του Escazú, μιας περιβαλλοντικής συνθήκης για την Λατινική Αμερική που τέθηκε σε ισχύ το 2021 και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της διάσκεψη τον ερχόμενο Απρίλιο.

 

Ενάντια στο Νόμο για τις Εξορύξεις.

Στις 19 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλλε για τις 2 Φεβρουαρίου την επανεξέταση της υπόθεσης της κοινότητας Nahua και του εχίδο του Tecoltemic κατά δύο παραχωρήσεων εξόρυξης και κατά του Νόμου περί Εξορύξεων.

Η συζήτηση είναι λεπτή, οι ανώτατοι δικαστές πρόκειται να εκδώσουν μια απόφαση που αναγνωρίζει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Tecoltemi στη διαβούλευση και τη συναίνεση, οπότε πρέπει να ακυρωθούν οι δύο παραχωρήσεις εξόρυξης που επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο έδαφός του. Αλλά από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τον Νόμο περί Εξορύξεων, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα αναφέρει ότι δεν σχετίζεται άμεσα με τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών, καθώς σκοπός του είναι να ρυθμίσει την εξορυκτική δραστηριότητα και όχι πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής των εν λόγω κοινοτήτων.

Αυτό που υποστηρίζει το Tecoltemi όσον αφορά το Νόμο περί Εξορύξεων είναι ότι – παρά την συνταγματική και συμβατική προστασία των ιθαγενικών γαιών και εδαφών και των εχίδος – ο Νόμος για τις Εξορύξεις ορίζει εκ των προτέρων ότι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες θα πρέπει να προτιμώνται έναντι οιασδήποτε άλλης χρήσης ή εκμετάλλευσης της γης, ακόμα και στην περίπτωση ιθαγενικών εδαφών και εχίδος˙ καθορίζει ότι οι μεταλλευτικές εταιρίες προκρίνονται για να χρησιμοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν το νερό για τις εξορύξεις αλλά και για δραστηριότητες πέραν της εξόρυξης˙ εγγυάται στις επιχειρήσεις πλήρη πρόσβαση στα εδάφη μέσω απαλλοτρίωσης ή προσωρινής κατοχής, επιτρέποντας αυτές τις παραβιάσεις για έως και 100 χρόνια.

Για το λόγο αυτό, το σαφές αίτημα της κοινότητας προς τους δικαστές είναι το εξής: να γίνουν σεβαστά, να προστατευθούν και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όχι μόνο της Tecoltemi αλλά και των υπόλοιπων κοινοτήτων της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη των ιστορικών διακρίσεων και των δομικών ανισοτήτων που υφίστανται όλες τους.

Σήμερα ο αγώνας είναι για τη ζωή…

 

Ασκούνται πιέσεις για την πραγματοποίηση διαβούλευσης για τις Ανεμογεννήτριες στην Oaxaca

Στις 16 Ιανουαρίου, οι δημοτικές αρχές της Unión Hidalgo, στον Ισθμό του Tehuantepec, ανακοίνωσε πρόσκληση για την επανέναρξη της Ιθαγενικής Διαβούλευσης για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου από την εταιρία Électricité de France (EDF).

Η διαδικασία της διαβούλευσης, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και διακόπηκε λόγω της πανδημίας επρόκειτο, σύμφωνα με την πρόσκληση, να συνεχιστεί στις 22 Ιανουαρίου, στην τελική της φάση, στο διαβουλευτικό στάδιο. Ωστόσο, λόγω έλλειψης απαρτίας αναβλήθηκε για τις 29 Ιανουαρίου.

Η Συνέλευση των μελών των κοινοτήτων του Unión Hidalgo, στον Ισθμό του Tehuantepec, έχει εκφράσει τη διαφωνία της με την απόφαση για επανέναρξη της διαδικασίας. «Η διαβούλευση εν μέσω πανδημίας αποτελεί πράξη εξαναγκασμού από τις αρχές», δήλωσαν τα μέλη της κοινότητας των zapotecos στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι zapotecos έχουν καταγγείλει τουλάχιστον από το 2017 ότι η EDF υπέγραψε συμβάσεις και συμφωνίες, ανέπτυξε παράλληλες διαδικασίες ενημέρωσης και επικοινωνίας και συνέβαλλε στην διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στην Unión Hidalgo, πλήττοντας τα προβλεπόμενα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας περί “προηγηθείσας, ελεύθερης και εν πλήρει γνώσει» διαβούλευσης.

Κατήγγειλαν επίσης ότι οι ενέργειες της εταιρίας, σε συνεργασία με τις αρχές, έχουν προκαλέσει μια κλιμάκωση της βίας στην Unión Hidalgo ιδίως απέναντι στους κατοίκους που εναντιώνονται στο πρόγραμμα.

Εκτός από την επιβολή των ανεμογεννητριών, προωθείται η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της εταιρίας και των μικροϊδιοκτητών γης. Η προσέγγιση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της τον κοινοτικό χαρακτήρα των γαιών. Παραβλέπει το ρόλο του εκπροσώπου της κοινοτικής περιουσίας που έχει ορίσει η Συνέλευση των μελών των κοινοτήτων της Unión Hidalgo από το 2012.

Η Συνέλευση κατέθεσε αγωγές για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ιθαγενών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις οποίες προέβη η EDF μέσω του αιολικού προγράμματος “Gunaa sicarú”. Ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Ενέργειας και η θυγατρική της γαλλικής εταιρίας αναγκάστηκαν να προωθήσουν διαβούλευση των ιθαγενών λαών το 2018. Υποτίθεται πως αυτή θα προηγούνταν, θα γινόταν ελεύθερα και μετά από ενημέρωση, σύμφωνα με τη Σύμβαση 169 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.  Ωστόσο αυτή άρχισε όταν είχαν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις μεταξύ της εταιρίας και των μικροϊδιοκτητών γης. Αυτό σήμαινε ουσιαστικά παραβίαση των προβλεπομένων από τη ΔΟΕ που προϋπόθετε “προηγηθείσα διαβούλευση”, αλλά και της κοινοτικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον η εταιρία είχε ήδη πάρει άδειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν μπορούμε να μην πούμε ότι η επαναφορά της διαβούλευσης συμβάλλει στο κλίμα βίας και θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των υπερασπιστών και υπερασπιστριών του εδάφους στον Ισθμό του Tehuantepec.

 

Πανδημία και μαθήματα με φυσική παρουσία: η επιβολή της πραγματικότητας

Και ενώ η ανώτατη κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να ξαναρχίσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης «γιατί πλέον είμαστε εμβολιασμένοι», η πεισματική πραγματικότητα δείχνει ότι η βούληση για την επανέναρξη των σχολικών μαθημάτων δεν είναι αρκετή. Λόγω των μαζικών κρουσμάτων η παρουσία των εκπαιδευτικών και των μαθητών στα σχολεία έχει μειωθεί, και ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν καθυστερήσει την έναρξη των μαθημάτων με φυσική παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό, η CNTE (Εθνικό Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση) παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στην οποία κάλεσε τις εκπαιδευτικές αρχές να αναγνωρίσουν «την πραγματικότητα που υπάρχει στα σχολεία και να πάψουν να επιβάλλουν τα δια ζώσης μαθήματα ως τη μόνη εναλλακτική λύση, παρά την συνεχή αύξηση των μολύνσεων στα σχολεία». Μεταξύ των αιτημάτων των δημοκρατικών εκπαιδευτικών είναι η υγειονομική κάλυψη για όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην σχολική εκπαίδευση μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις για να αποφασιστούν δράσεις και να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση.

Μοιραστείτε το άρθρο