Συζητάνε ανθρωπιστικούς διαδρόμους,
ετοιμάζονται για τα χειρότερα

9Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ουκρανοί ζητάνε ανθρωπιστικούς διαδρόμους να φύγουν οι άμαχοι.
Οι Ρώσοι δηλώνουν ότι πάνε βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, με μεγάλη αποφασιστικότητα για να δεχθούν τους όρους τους οι Ουκρανοί.
Οι Ευρωπαίοι λένε ότι έρχονται τα χειρότερα, πιθανολογώντας κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Οι πρόσφυγες αυξάνονται και φθάνουν το ένα εκατομμύριο.
Η πληροφόρηση στο στόχαστρο, με τους Ευρωπαίους να μπλοκάρουν ρωσικά κρατικά μέσα και τον Πούτιν να λογοκρίνει ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Καμία εξέλιξη δεν σηματοδότησε ο β’ γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ουκρανική και ρωσική αντιπροσωπεία, παρά μόνο ότι οι δύο πλευρές άρχισαν να συζητούν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων –για το οποίο μιλούσαν οι Ουκρανοί- ώστε να φύγουν από τις πολιορκούμενες πόλεις οι άμαχοι. Κάτι που δείχνει ότι κάθε άλλο παρά συζητούν επί των βασικών ζητημάτων και ετοιμάζονται οι μεν γιά συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και οι δε για την υπεράσπιση των εδαφών τους. Εξ ου και ο καθορισμός για τον επόμενο γ’ γύρο συνομιλιών για… τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Αργότερα το βράδυ βγήκε σε ένα ακόμη διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντιμίρ Ζελένσκι και ζήτησε απευθείας συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πόλεμος συνεχίζεται και έρχονται τα χειρότερα, λένε όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάϊμαγερ είπε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο. Ενώ ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ότι δεν αποκλείεται ρωσική πρόκληση στις Βαλτικές χώρες (κάτι που είπε νωρίτερα ο Ζελένσκι) και προειδοποίησε για άμεση αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Δηλώσεις που έγιναν όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωνε ότι τα χειρότερα έρχονται. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο είπε ότι αυτός δείχνει την πολύ μεγάλη αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την επίθεση εναντίον των εθνικιστών στην Ουκρανία χωρίς συμβιβασμούς. Ο  Πούτιν φέρεται να είπε ότι η όλη επιχείρηση του ρωσικού στρατού εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος και η κατάσταση για τους Ουκρανούς θα επιδεινωθεί αν δεν αποδεχθούν τους ρωσικούς όρους.

Τη ρωσική αποφασιστικότητα δείχνουν και οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ ο οποίος είπε ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν συνομιλίες γιατί έτσι τους συμβουλεύει η Ουάσιγκτον. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δύση δεν αντέδρασε στις προτάσεις μας για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλειά της εις βάρος μιάς άλλης χώρας. Με κατάληξη τη μπηχτή για τους Ευρωπαίους που αποφάσισαν να κλείσουν τον North Stream 2 ότι δηλαδή αυτό δείχνει την πραγματική θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια αρένα. Με άλλα λόγια σε υποδεέστερη θέση και στο άρμα των ΗΠΑ, οι οποίες όντως το επιδιώκουν, στριμώχνοντας την Ρωσία. Εδώ να σημειωθεί ότι αυτό το νέο δόγμα περί αδιαίρετου της ασφάλειας, το διατυμπανίζουν οι ρώσοι ηγέτες εδώ και καιρό, αποτελώντας το στρατηγικό τους δόγμα στο πλαίσιο της οριοθέτησης της ζώνης συμφερόντων τους έναντι της επεκτατικότητας του ευρωατλαντικού άξονα και στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό αντιπαράθεσης των καπιταλιστικών πόλων ισχύος του βορά.

Την ώρα που οι Ρώσοι μιλούσαν με τους Ουκρανούς στο τραπέζι των συνομιλιών στην Λευκορωσία, στο πεδίο των συγκρούσεων και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυτή όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά εντάθηκε κιόλας. Το χειρότερο καταγράφηκε στη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας μάλιστα παγκόσμιο πανικό από τις πληροφορίες που μετέδιδαν οι Ουκρανοί ότι επλήγη από τα ρωσικά πυρά το μεγάλο  πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορόζια. Όπως ήταν επόμενο μία τέτοια είδηση πάει το μυαλό όλων στο χειρότερο. Τελικά  προς τα ξημερώματα γινόταν γνωστό ότι επλήγη μία εγκατάσταση εκτός του κύριου όγκου του πυρηνικού αντιδραστήρα, έχοντας προκαλέσει πυρκαγιά στο χώρο. Τελικά οι πυροσβέστες αφέθηκαν να προσεγγίσουν και κατέσβησαν τη φωτιά, με τον Ζελένσκι να καταγγέλει τη Ρωσία για πυρηνική τρομοκρατία . Στην Μαριούπολη δραματικό ήταν το μήνυμα ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί δεν σταματούν και δεν μπορούν να πάρουν τους τραυματισμένους από τους δρόμους και τα σπίτια. Το Χάρκοβο μετράει τις πολλές πληγές του, όπως η Χερσώνα στα ρωσικά χέρια και το Τσερνίχιφ με νεκρούς από χτυπήματα που μεταδόθηκε ότι έπληξαν και κτίρια σχολικά. Το Κίεβο βλέπει να περικυκλώνεται από όλο και περισσότερες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν καταφθάσει με μια τεράστια οχηματοπομπή.

Στο πεδίο των καθημερινών ανακοινώσεων για κυρώσεις, μετά το κυνήγι των ολιγαρχών που εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν και πολλές χώρες που προβαίνουν σε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, η ουκρανική βουλή αποφάσισε να εθνικοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων, ενώ απαγορεύτηκε και η εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφος της Ουκρανίας.

Στο επίπεδο του κυβερνοπολέμου και του μετώπου της πληροφόρησης που βρίσκεται επίσης σε παράλληλη εξέλιξη, οι Ουκρανοί γνωστοποιούσαν επίθεση χάκερς που ηλεκτρονικά παρεισέφρησαν σε κυβερνητικούς ιστότοπους μεταδίδοντας ψεύτικες ειδήσεις περί συνθηκολόγησης. Στον δε πόλεμο των μέσω ενημέρωσης, μετά τις απαγορεύσεις διαδικτυακών παρόχων στα ρωσικά ΜΜΕ Russia Today και Sputnik, έρχονται και οι καταγγελίες της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που αναφέρονται Οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν τα δύο ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης Dozhd TV και Ekho Moskvy radio γιατί διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. ΔΟΔ και ΕΟΔ θεωρούν ότι αυτές οι ενέργειες συνιστούν φίμωση των ΜΜΕ στην κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και καταγγέλλουν την λογοκρισία που επιβάλλει το Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα, στο ένα εκατομμύριο έφθασαν όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στους δυτικούς γείτονες. Ενώ οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι όσοι εγκαταλείψουν τη χώρα μπορεί να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια. Κατά τα άλλα, Αμερικανοί και Ρώσοι συμφώνησαν στην εγκατάσταση κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών… προς αποφυγή λανθασμένων υπολογισμών και στρατιωτικών επεισοδίων κλιμάκωσης.

Μοιραστείτε το άρθρο